Šlágr podzimu! Do Slezska zavítá trápící se olomoucká Sigma

29. 8. 2014
Redakce

O P A V A - Velký svátek je na programu v <b>sobotu 30. srpna od 18 hodin</b> v Městských sadech. Do Opavy totiž zavítá mužstvo ještě loni prvoligové olomoucké Sigmy. Hanáci před začátkem sezony vyhlásili jasný cíl v podobě okamžitého návratu do nejvyšší soutěže. Úvod Fotbalové národní ligy ale Olomouc nezastihl v ideálním rozpoložení a tradiční klub ze čtyř zápasů hned třikrát prohrál. Využije toho Slezský FC?

"Olomouc se chce po sestupu z 1. ligy vrátit zpět mezi elitu. Nevyšel jí ale začátek sezony, takže teď musí bodovat, z tohoto hlediska to pro nás bude těžší zápas. Přestože je Sigma favoritem, chtěli bychom ji potrápit," řekl trenér Slezského FC Jan Baránek.

"Do utkání nezasáhnou zranění Kuzmanović s Němcem, za červenou kartu stojící Mrázek, ani duo Ševčík, Vavřík, kteří u nás z olomoucké Sigmy hostují. Do jaké míry se jejich absence projeví, uvidíme až zítra na hřišti. Já však věřím, že to nebude tak markantní," uzavřel Jan Baránek.

Soupeř ve zkratce – SK Sigma Olomouc
Rok založení: 1919 Sigma Olomouc
Stadion: Andrův stadion (12 541 míst)
Klubové barvy: bílá, modrá
Trenér: Leoš Kalvoda Posledních pět let:
2009/10 - GL (6. místo)
2010/11 - GL (4. místo)
2011/12 - GL(11. místo)
2012/13 - GL (5. místo)
2013/14 - GL (15. místo)
Největší úspěchy: Vítěz Poháru České pošty (2012) a Superpoháru (2012), čtvrtfinále v Poháru UEFA (1992)
Oficiální web: www.sigmafotbal.cz

Ač to při pohledu na tabulku nevypadá, do Opavy míří jednoznačně největší favorit Fotbalové národní ligy Sigma Olomouc. Hanákům nevyšel vůbec vstup do soutěže. Družina Leoše Kalvody se krčí s třemi body až na třináctém místě druholigového pelotonu. Ztraceno zdaleka ještě nic není, Sigma sílu má, její kádr tvoří kvalitní hráči.

Naposledy Olomouc nestačila doma na Znojmo. Doma prohrála 0:2. „Znojmo hrálo na hranici svých možností. Takhle se hraje o body. Chodili do všech soubojů a nenechali nás nic dohrát. My chceme hrát bez důrazu a agresivity. Takhle to nejde," zlobil se po zápase trenér Olomouce Leoš Kalvoda. Vedení klubu na nepovedený start a hlavně děrovou defenzivu zareagovalo angažováním exlibereckého stopera Jana Rajnocha. Bek se zkušenostmi z reprezentace a například z turecké ligy porážce se Znojmem nezabránil. „Porážkou se Znojmem jsme si situaci ještě více zhoršili. Nyní hrajeme v Opavě, a pokud se každý sám nad sebou nezamyslí, tak nemáme co dělat ani v této soutěži,“ řekl po své olomoucké premiéře regionálnímu Deníku Jan Rajnoch.

Je jasné, že Hanáky čeká v Opavě boj o holý život. Trenér Kalvoda na nepovedené zápasy zareagoval změnami v sestavě. Do utkání se Znojmem nenastoupil Opavským dobře známý Martin Blaha, kterého nahradil Michal Reichl, nedávná jednička Zdeněk Zlámal je ve stavu zraněných. Defenziva Kalvodova týmu sice dostává dost branek, ale zkušeností má na rozdávání. Až doléčí zranění, neměl by v základu chybět jednatřicetiletý stoper David Bystroň, bývalý hráč Baníku, Plzně nebo Levski Sofia, který si odpykával trest za doping. Řadu těžkých bitev má za sebou Aleš Škerle nebo Tomáš Janotka s Pavlem Dreksou. V základní sestavě nastupuje také synovec exopavského kouče Jiřího Nečka Martin Šindelář, opomenout nesmíme Michala Vepřeka.

Kromě postu gólmana je schopen zahrát všude rodák z Frýdku-Místku Adam Varadi. Bývalý hráč Baníku, Teplic, Žižkova a Plzně je momentálně pro trenéra Kalvodu nepostradatelný. O ofenzivu se stará Jan Schulmeister, jen se epizodně zjevil i v Hlučíně, a také Michal Ordoš, velezkušený ostrostřelec, jenž si vyzkoušel i nejvyšší soutěž v Rakousku. Krom těchto zkušených borců má Olomouc i mladíky jako Rolince, Housku nebo Vašíčka. Jednou z letních posil byl pak černohorský záložník Denis Cana, který přestoupil z Varnsdorfu. Sečteno, podtrženo, kádr Sigmy budí respekt.

Porovnání soupeřů v letošní sezoně FNL
Slezský FC Opava SK Sigma Olomouc
SFC Opava 2. pozice v tabulce 13. SK Sigma Olomouc
9 získané body 3
3 – 0 – 1 výhry – remízy – prohry 1 – 0 – 3
8:4 skóre 6:7

Souboj Slezského FC a olomoucké Sigmy startuje na stadionu v Městských sadech v sobotu 30. srpna od 18 hodin. Těšíme se na Vaši návštěvu!

Pokud nebudete na utkání osobně přítomni, můžete jeho průběh sledovat díky textovému on-line přenosu na webu Onlajny.com.


sdílet