Novinka na webu: historie klubu

22. 11. 2012
Redakce

Slezský FC Opava zpřístupňuje materiály z klubové historie. Zapojit se můžete i Vy.

Změna webových stránek, které pro klub vytvořila společnost eSports.cz, s sebou přinesla také novinku v podobě rozšíření historické sekce. Na webu tak nově naleznete přehled zápasů a statistiky od sezóny 1995/96, doplněny byly také informace a fotografie ke starším obdobím. Drobný tip: kliknutím na fotografie nacházející se v jednotlivých kapitolách se přesunete do fotogalerie, kde jsou další snímky z konkrétní sezóny, které navíc obsahují popisky.

Nejprve se sluší poděkovat těm, díky nimž bylo možné doplnění této části webu. Obrovský kus práce odvedli autoři Karel Stuchlík, Pavel Šrámek a dr. Josef Gebauer. Ti popsali vývoj klubu do roku 1997 v knize Opavská fotbalová devadesátka. Její vznik inicioval tehdejší ředitel klubu Alois Sommer, který jejím zpracováním pověřil Karla Stuchlíka, jenž byl v prvoligovém období klubovým fotografem a zároveň připravoval zpravodaj. Na tuto knihu dále navázal Antonín Hřivňák, jenž v roce 2008 napsal vysokoškolskou práci o historii opavského fotbalu. V ní využil poznatky Rudolfa Kirchnera, pamětníka s encyklopedickými znalostmi o opavském sportu.

Příznivcům opavského fotbalu můžeme také doporučit seriál Opavské hvězdy vycházející v Opavském a hlučínském deníku, v němž se Roman Brhel podrobně věnuje kariérám jednotlivých hráčů.

Během příprav nového webu věnoval klubu další materiál Vilibald Holuša, který pro klub s krátkou přestávkou pracuje jako hlasatel už od začátku 70. let. Pan Holuša se také až do postupu do první ligy staral o klubový zpravodaj. Spolupracoval s fotografem Josefem Novákem, jehož archiv byl bohužel zničen při povodních v roce 1997. Na klubu zůstala nepoškozena jenom malá část jeho fotografií, mezi nimiž bylo navíc přimícháno několik snímků z mnohem staršího období.

Slezský FC Opava se rozhodl ty nejlepší dochované fotografie zveřejnit na webu. Svou pomoc poté nabídl Rudolf Širocký, jenž za klub hrál jako mládežník a později hájil branku tehdy divizního Ostroje i v mužské kategorii. Díky své vynikající paměti dokázal identifikovat osoby na snímcích od poválečného období až do 70. let, kromě toho poskytl mnoho cenných informací. S pozdější érou vypomohl sekretář klubu Josef Hellebrand, jenž byl jako hráč u postupu do divize v roce 1969.

Současná podoba historické sekce nemusí být finální. Naposledy do ní přibyly fotografie, které nám ze soukromého alba vstřícně zapůjčil Ing. Miloslav Pouba, který také hrával za Ostroj Opava a jehož otec se do historie klubu zapsal jako významná hráčská a trenérská osobnost.

Během povodní byly zničeny nejen fotografie, ale i další cenné věci z klubové minulosti. Rádi bychom uložením dochovaných materiálů na webu přispěli k tomu, aby významné postavy a události z historie klubu nezůstaly zapomenuty. Chtěli bychom tímto způsobem oslovit i další pamětníky a příznivce opavského fotbalu, kterým nabízíme možnost účastnit se doplnění této části webu. Pokud byste nám chtěli poskytnout fotografie nebo informace ke klubové historii, rádi je zveřejníme. Stejně tak oceníme další připomínky a případné opravy nepřesností, které mohly během zpracování historie vzniknout. Chcete-li se zapojit, kontaktujte správce historické sekce Martina Hájka na e-mailu martin.hajek@upmedia.cz.


sdílet