Áčko čeká předposlední zápas jara, představí se v Sokolově

22. 5. 2015
Redakce

O P A V A - Pouze dvě kola chybí do konce letošního ročníku Fotbalové národní ligy. V tom předposledním áčko Slezského FC zajíždí až na západ republiky do Sokolova. Opava se zde naposledy představila nedlouho před sestupem do třetí ligy, více než dva roky zpátky. Tehdy se jednalo o trenérský debut Jana Baránka na opavské lavičce.

Během předchozího týdne totiž po domácí prohře s Čáslaví rezignoval kouč David Vavruška. Janu Baránkovi premiéra příliš nevyšla. O výhře domácích tehdy rozhodla jediná branka, kterou vstřelil Jurdík. Po dvou letech je ovšem situace naprosto jiná.

Slezský FC nebojuje o bytí a nebytí v naší druhé nejvyšší soutěži a naopak se jako devátý celek tabulky na sokolovském stadionu může uvolnit. Do Sokolova mužstvo dorazí už během sobotního odpoledne a na odpočinek po namáhavé cestě skrz celou republiku bude mít dostatek času. Všechna utkání předposledního kola mají jednotný výkop v neděli v 17 hodin.

Stadion Sokolova má spíše atletické parametry. Trávník obepíná běžecký ovál, diváci jsou od hráčů na hřišti poměrně vzdálení, takže atmosféra není tolik bouřlivá. Domácí zápasy Západočechů průměrně navštěvuje okolo sedmi stovek lidí. Směr Sokolov hostující výběry nemíří rády, protože se zde zpravidla nevyhrává. Mimo jiné o tom svědčí letošní statistiky svěřenců trenéra Daniela Šmejkala z vlastního stadionu. V této sezoně zde prohráli pouze dvakrát.

I v této sezoně Baník přesvědčuje o tom, že v posledních letech patří do horních pater FNL. Prozatím je se čtyřiačtyřiceti body šestý. V minulém ročníku obsadil stejnou příčku, rok předtím skončil čtvrtý a v sezoně 2011/2012 z toho dokonce vzešlo třetí místo.

Tehdy u toho pod vedením Opavě dobře známých trenérů Radka Látala a Jiřího Nečka byl také současný člen opavského kádru František Metelka, jenž na západě Čech čtyři měsíce hostoval. A to mimochodem po boku dalšího hráče, který momentálně obléká dres Slezského FC, Josefa Dvorníka. Právě tento úspěch Sokolovské katapultoval mezi širší špičku druhé ligy.

V krátkosti se zmiňme také o kádru. Patrně nejznámějším fotbalistou je obránce František Dřížďál, kterého si určitě budete pamatovat z působení v pražské Slavii anebo poté Zbrojovce Brno. Velkými zkušenostmi oplývá také stoper Zbyněk Vondráček. Jako výborné zimní posily se jeví záložník Jan Kosak a především pak útočník Vojtěch Přeučil, kteří do Sokolova přišli na půlroční hostování z Jihlavy.

Především na druhého jmenovaného si Slezský FC musí dávat dobrý pozor. Jedná se totiž o chladnokrevného střelce, který doposud nastřílel osm gólů. Až do minulého utkání v Ústí nad Labem, jemuž Baník podlehl 3:4, držel podobně jako předtím na druhé straně Opava sedmizápasovou šňůru bez prohry.

V posledním domácím duelu západočeský celek pouze remizoval s Třincem 1:1. Naše áčko bude mít drobnou výhodu v tom, že Sokolovu se před vzájemným duelem tak trochu rozpadla obrana, jelikož proti Ústí obdrželi čtvrté žluté karty obránci Blažek s Vondráčkem a oba si v devětadvacátém kole odkroutí jednozápasovou stopku.

Také Slezané ovšem bojují se složením defenzivy. Karetní trest a zranění z utkání se Znojmem vyřadilo ze hry stopera Davida Mikulu. Kouč Baránek nemůže spoléhat ani na beky Matěje Hrabinu a Zdeňka Pospěcha, proto se na pravou stranu obrany opět postaví Jan Schaffartzik, ve středu nejspíš nastoupí Luboš Horka s Josefem Dvorníkem a nalevo bude hrát Tomáš Čelůstka.

Nedělní utkání na půdě Sokolova startuje v 17 hodin.

Sestava Sokolova ze zápasu v Ústí: Belaň - Blažek, Vondráček, Hofmann, Dřížďal - Machek, Vrtělka - Kosak, Dvořák II. (80. Šamánek), Urma - Přeučil (76. Kratochvíl).


sdílet