Hodnocení žákovských kategorií U-15, U-14 a U-13

30. 6. 2015
Redakce

O P A V A - Sezona 2014/2015 je už minulostí a v našem malém seriálu se posouváme k hodnocení dalších mládežnických celků. Tentokrát si blíže rozebereme výkony žákovských kategorií U-15, U-14 a také U-13.

Každých čtrnáct dní se schází klubová rada tvořena Aloisem Grussmannem (generální ředitel klubu), Radkem Hlaváčem (vedoucí SCM, trenér U-16), Aloisem Skácelem (koordinátor mládeže, trenér U-19), Radovanem Morongem (vedoucí SpSM, trenér U-14), Lukášem Černínem (trenér U-17) a Janem Hruškou mladším (vedoucí kategorie přípravek U-6 až U-11).

Na tato setkání navazují schůzky všech mládežnických trenérů klubu. Konzultují se zde hodnocení jednotlivých kategorií, zpracovaná metodika a nové trendy v tréninkovém procesu mládeže týkající se fotbalového růstu, mentální výchovy, prospěchu a chování hráčů ve školách.

V tomto kontextu během následujících dní postupně uveřejníme výsledky a hodnocení jednotlivých kategorií v uplynulém ročníku. Nyní se zaměřme na kategorie U-15, U-14 a U-13.

Slezský FC Opava U-15, Sportovní středisko mládeže skupina Sever do 15 let, konečné 10. místo, 27 bodů (9 výher, 0 remíz, 21 proher, skóre: 35:75)

V uplynulé sezoně si patnáctka Slezského FC musela zvykat na nový formát soutěže pro Moravu. Došlo k vytvoření jedné TOP skupiny čítající celkem jedenáct mužstev. Především v podzimní části se mladým opavským fotbalistům nedařilo. A to jak herně, tak výsledkově. Špatné výkony byly ovlivněny především problémy se sebevědomím. V tréninku si však svěřenci trenéra Jana Doseděla vedli dobře a s postupem času se dostavilo zlepšení.

Změna byla čitelná především v jarní části, během níž Slezský FC dokázal sehrát vyrovnaná utkání s týmy z horní poloviny tabulky. Jmenujme například Sigmu Olomouc, Brno, Frýdek-Místek anebo Slovácko. I když mužstvo prohrálo 1:2 s Baníkem, dvakrát proti Brnu a také se Sigmou, naši mladíci v těchto kláních předváděli pětačtyřicet minut výborný fotbal a v průběhu zmíněných zápasů i vedli.

V tréninkovém procesu se tým zaměřil především na zlepšení obranné fáze, individuálních dovedností, rychlosti a silových schopností. Mezi nejlepší hráče patřili Anděl, Dostál, Veselý, Darmovzal, Vyklický, Harazim anebo Souček. Prvně jmenovaný se dostal také do krajského výběru, Jan Vyklický pak nakoukl do reprezentace.

Seznam hráčů žáci U-15 k 30. červnu 2015: Jan Anděl, Adam Bartusek, Adam Blažej, Pavel Červeňák, Denis Darmovzal, Adam Dostál, Jakub Elbel, Jiří Fusek, Štěpán Harazim, Tomáš Koschatzký, Daniel Kostera, Martin Kovalčík, Adrian Miškev, Petr Skopalík, Filip Souček, Vít Veselý, Jan Vyklický.
Realizační tým:
Trenér: Jan Doseděl
Asistent trenéra: Radim Keller

Slezský FC Opava U-14, Sportovní středisko mládeže skupina Sever do 14 let, konečné 7. místo, 33 bodů (10 výher, 3 remíz, 17 proher, skóre: 31:56)

Hráči ročníku narození 2001 se na uplynulou sezonu připravovali v domácích podmínkách, které se staly předpokladem kvalitního tréninkového procesu. Žákovská kategorie má čtyřletý cyklus a především přechod z U-13 do U-14 je velmi náročný, protože hráči jsou navyklí na rozestavení 7+1. Ve vyšší věkové třídě se už hraje klasicky 10+1. Během podzimní části si mladí fotbalisté většinou zvykají na větší herní prostor a ani v případě Slezského FC tomu nebylo jinak.

Záleží na somatotypu a také prostorovém vnímání daného jedince. Během sezony se kádr opavské čtrnáctky podařilo stabilizovat a vytvořit osu týmu. Celý ročník se odehrál v tříkolovém systému a postavení v tabulce mnohdy neodpovídalo dění na hřišti. Jednotlivá utkání byla vyrovnaná a častokrát rozhodovaly detaily.

Oproti podzimní části se u hráčů dostavilo zlepšení v individuálních schopnostech a vyvážení útočné s obrannou fází. O tom svědčí také dvaadvacet jarních bodů při skóre 20:22. Během podzimu hráči získali o polovinu bodů méně s daleko horším skóre 11:34.

Mezi osobnosti týmu lze zařadit Celtu, Gorčicu, Hartmanna, Duška, Janjuše, Katschmarze, Ondráčka, Ščudlu a také J. Vránu. Do krajského výběru se pak dostali Gorčica, Janjuš, Katschmarz a Ondráček.

Seznam hráčů žáci U-14 k 30. červnu 2015: Lukáš Buga, Zbyněk Celta, Adam Dušek, Matěj Goněc, Adam Gorčica, Adam Hartmann, Teodor Janjuš, Lukáš Katschmarz, Ondřej Krajíček, Matouš Mácha, Theodor Matějíček, Milan Návrat, Robert Ondráček, Štěpán Rolný, Filip Rother, Martin Schlischka, Matěj Stuchlík, Radek Šafarčík, Adam Ščudla, Jaroslav Šidlák, Jan Štencl, Filip Tománek, Jakub Vrána.
Realizační tým:
Vedoucí SpSM a trenér: Radovan Morong, TM UEFA A, vedoucí SpSM SFC Opava
Asistent trenéra: Aleš Rozsypal

Slezský FC Opava U-13, Sportovní středisko mládeže skupina Sever do 13 let, konečné 6. místo, 52 bodů (17 výher, 1 remíz, 10 proher, skóre: 290:165)

Třináctka zvládla sezonu velmi dobře bez výraznějších problémů. Zápasy s týmy z elitní pětky odehráli mladí Opavané vyrovnaně, vyhráli ale pouze v Ostravě 11:8 nad místním Baníkem. V těchto utkáních s nejlepšími však Opava vždy byla vyrovnaným soupeřem. Celkově všechna utkání odehrála velmi kvalitně a na hráčích bylo patrné zlepšení v jednotlivých herních činnostech.

V duelech s týmy, které se nacházely až za Opavou, naši mladíci porazili všechny. A to mnohdy znatelným rozdílem ve skóre. Neuspěli pouze v domácím utkání Vítkovicemi. Vyzdvihnout je třeba také úspěšně zvládnuté pobyty v jiných městech, během níž hráči absolvovali přátelské zápasy. Zmiňme například ten v Praze. Bohemians 1905 naše třináctka sice podlehla 2:10, nad Duklou pak ale zvítězila 11:7. Na turnaji v Korni získala třetí místo, v Ružomberoku byla první a ve Frýdku-Místku druhá.

Celkově lze sezonu hodnotit pozitivně. Bylo zřetelné, že hráči chtějí každý zápas uhrát fotbalově a neuchylují se pouze k bezhlavému nakopávání. Dbalo se také na technické a individuální činnosti hráčů. Mezi nejlepší hráče patřili Rolný, Kuča, Silber, Latoň, Kirschner a Jelínek. Do krajských výběrů pak nakoukli Tomáš Kirschner, Dominik Kuča, Sebastian Latoň, Jakub Rolný a Matěj Silber.

Seznam hráčů žáci U 13 k 30. červnu 2015 Michal Ďurika, Šimon Gargoš, Michal Hanel, Matěj Hrbáč, Lukáš Chudý, Filip Jelínek, Jan Kirschner, Tomáš Kirschner, Dominik Kuča, Roderik Kutty, Petr Latka, Sebastian Latoň, Matěj Novák, Michal Píšala, Jakub Rolný, Štěpán Řeháček, Matěj Silber, Maxmilián Starý, Vojtěch Šír, Dominik Válek, Filip Voch, František Žídek.
Realizační tým:
Trenér: Radim Maloch
Asistent trenéra: Lukáš Vajda
sdílet