Slezský FC se představí ve Varnsdorfu

7. 5. 2016
Redakce

O P A V A - Cesta prakticky přes celou republiku čeká fotbalisty Slezského FC, kteří se v <b>neděli 8. května od 17 hodin</b> představí na hřišti Varnsdorfu. Svěřenci kouče Jana Baránka budou nad severočeským soupeřem chtít potvrdit vítězství z podzimní části.

Na onen zápas v Městských sadech si možná vzpomenete. Opavskému trenérovi tehdy skvěle vyšlo střídání. V šestasedmdesáté minutě poslal na hřiště Jakuba Janetzkého, který se mu snad o šedesát vteřin později odměnil rozhodující trefou. Slezané zvítězili nejtěsnějším možným rozdílem.

Varnsdorfu momentálně se třiadvaceti body patří třináctá příčka v tabulce s pasivním skóre 25:40. Doby, kdy se Severočeši objevovali na předních příčkách Fotbalové národní ligy, jsou už několik měsíců pryč. Loni se přitom jen kvůli rozhodnutí svazu nedostali do naší nejvyšší soutěže, byť v konečném účtování obsadili druhé postupové místo. Rok předtím dokončili ročník jako čtvrtí a vrátíme-li se do sezony 2012/2013 bylo z toho páté místo.

Tato sezona ovšem byla poznamenána několika zásadními změnami. Druhé místo v lize zajistilo dlouholetému trenérovi Zdeňko Frťalovi angažmá u prvoligového Jablonce a do Teplic zamířila opora mužstva Radim Breite. Mimo jiné i tyto faktory způsobily, že Varnsdorf se od začátku tohoto ročníku nacházel u dna tabulky a poprvé zvítězil až v jedenáctém kole nad ambiciózními Českými Budějovicemi 3:2. Za podzim svěřenci nového kouče Romana Veselého zvítězili už pouze nad Třincem 2:0.

Varnsdorfský stadion v uplynulých sezonách platil za nedobytnou tvrz, tohoto statutu se ovšem letos musel vzdát. Severočeši utrpěli několik těžkých proher. Ta největší v poměru 0:6 přišla relativně před nedávnem v duelu se Znojmem. Na podzim pak v Olomouci podlehli béčku Sigmy 0:5. Jaro je zatím pro Varnsdorf úspěšnější. Připsal si tři vítězství právě nad Sigmou, ve Frýdku-Místku a s Pardubicemi. Jeho nejčastějším výsledkem je přitom plichta 0:0, kterou si připsal celkem čtyřikrát.

Tým ze severu Čech však dokázal remizovat i dramatičtějším způsobem. V Hradci Králové například 4:4 anebo minule v Českých Budějovicích 3:3. V tomto utkání ještě v nastavení vedli Varnsdorfští 3:2, vyrovnání pak ovšem zařídil Ujec. Hned dvě branky si připsal Ladislav Martan, jenž je nejlepším střelcem mužstva. Celkově vsítil už sedm gólů a je na děleném třetím místě tabulky kanonýrů FNL. Na tohoto šikovného záložníka by si mimochodem Opava měla dávat velmi dobrý pozor.

Soupeř dlouhodobě spoléhá také na početnou základnu cizinců. Jedná se především o ukrajinskou oporu Pavlo Rudnytskyyho, Rusa Andreje Jakovleva, Makedonce Fahrudina Đurđeviće anebo Bosňana Mirzada Mehanoviče, který se mimochodem jednou prosadil proti Budějovicím.

Jistotou mezi třemi tyčemi je pak brankář Radek Porcal. V této sezoně si připsal už sedm čistých kont, byť poslední utkání se Znojmem mu vůbec nevyšlo. Inkasoval hned šestkrát a na Střeleckém ostrově tak dostal přednost Miroslav Samoel.

Sestava Varnsdorfu proti Českým Budějovicím: Samoel – Tvaroha, Zieris, Neuberg, Knejzík – Houser (63. Ondráček), Daníček (84. Halbich) – Martan (88. Geissler), Mehanović, Rudnytskyy – Schubert.

Nedělní utkání startuje na půdě Varnsdorfu v 17 hodin a průběh zápasu můžete tradičně sledovat na webu Onlajny.com.


sdílet