Naše přípravky drží desátou příčku v republice

29. 6. 2016
Redakce

O P A V A – Prestižní turnaj s názvem Ondrášovka Cup 2016 trval celkem šest týdnů a byl určen pro věkové kategorie od osmi do třinácti let. Nechyběla na něm vybraná družstva z celé České republiky a také jeden host ze Slovenska, kterým byla Žilina. Týmy Slezského FC zasáhly do kategorií přípravek od osmi do jedenácti let.

Společně s ostravským Baníkem jsme byli jedinými reprezentanty Moravskoslezského kraje.

Ke kvalifikaci do turnaje nám pomohly výborné výsledky z loňského roku. Ostatní oddíly z regionu zkoušely štěstí v rámci kvalifikačních bojů, ale nikdo další se už na Ondrášovka Cup nedostal.

Turnaje probíhaly na různých místech. U-8 hrála v Táboře, U-9 v Benešově, U-10 ve Vysokém Mýtě a konečně U-11 v Plzni. V každé kategorii změřilo síly šestadvacet družstev, jež byla rozdělena do dvou skupin. Prvních sedm postoupilo do Zlaté skupiny. Tam soupeřila o prvenství respektive o 1. až 14. místo. Zbytek šel do Stříbrné skupiny a popral se o 15. až 26. příčku.

Pokud hovoříme o týmech U-8, U-9 a U-10 Slezského FC, všechny si našly cestu do Zlaté skupiny. Jedenáctce účast mezi elitou o kousek utekl, nicméně ve Stříbrné skupině nenašla přemožitele, vyhrála ji a zajistila si celkovou patnáctou pozici. Patrony letošního ročníku byl megatalent českého fotbalu a vycházející hvězda Ajaxu Amsterdam Václav Černý společně s hercem a komikem Jakubem Kohákem.

Komentář vedoucího trenéra přípravek SFC Opava Jana Hrušky:

„V posledním roce se snažíme podporovat výzvu Fotbalové asociace ČR a nezveřejňovat výsledky přípravek nebo jejich zveřejňování výrazně omezit. Z toho důvodu je někdy složitější dočíst se, s kým mladé naděje opavského fotbalu zrovna hrály a jaké bylo konečné skóre. Věříme, že tak dopřejeme dětem klid k učení se fotbalu a třeba také zkrotíme vysoké ambice některých rodičů.

Ondrášovka Cup je ale vyvrcholením sezony. Kluci, rodiče i trenéři budou od fotbalu chvíli odpočívat a čas od času je dobré se opavské veřejnosti také trochu připomenout. Velmi mě těší, jakým způsobem jsme se na Ondrášovka Cupu prezentovali. Celkové umístění je rovněž velmi potěšující, ale nepřeceňujeme jej.

Kluci měli možnost poměřit své fotbalové dovednosti s hráči jiných špičkových oddílů v ČR. Přeci jen se Spartou, Slavií, Libercem a ostatními družstvy hlavně z Čech nehrajeme tak často. I proto je potěšující, že jsme konkurenceschopní.

Více mě ale těší, že v letošní U-19 je téměř celá soupiska tvořena z hráčů, kteří se fotbal začali učit v přípravkách SFC Opava. Jejich další fotbalový růst už ale záleží především na nich samotných. Měli by si ovšem dát záležet, protože ti malí kluci v přípravkách jim brzy budou šlapat na paty.“


sdílet