Smola jako žolík potopil Pardubice a těší se na derby

13. 9. 2016
Redakce

Pardubice – Byl to jeho zápas. Navzdory tomu, že odehrál jen dvacet minut, opavský útočník <b>Tomáš Smola</b> zařídil vítězství Slezského FC v Pardubicích. Trenér Skuhravý jej vyslal na hřiště jako žolíka a ofenzivní posila z Ústí se mu vzápětí odvděčila vítězným gólem. Pak ještě nahrál na gól Janu Žídkovi a bylo hotovo. Nyní už ale Smola a spol. vyhlíží slezské derby.

Hrdina zápasu? Tohle označení Smola odmítá. „O tom to není. Ano, šel jsem na hřiště s cílem dát gól, ale je to zásluha celého týmu,“ říká.

Opavští hrozili na východě Čech už v prvním poločase, udeřili však až po změně stran. „V první půli jsme Pardubice docela přehrávali. Na druhou stranu měly tutovku, kterou nedaly. Herně jsme ale byli tam, kde jsme chtěli být,“ tvrdí útočník Slezského FC.

„Matěj Hrabina navíc trefil brankovou konstrukci. Bylo to o gólu a nakonec se nám podařilo dát dva po standardkách. Před zápasem jsem viděl, že soupeř nemá vysoké hráče. Věřil jsem proto, že z nich můžeme udeřit,“ pokračuje.

Prospěla Slezanům dlouhá pauza bez mistrovského utkání? „Myslel jsem, že nám to prospěje a na Slovácku si můžeme zahrát ten náš fotbal, ale dostali jsme bůra,“ směje se. „Nesmíme se bát. Musíme hrát, je to všechno o psychice,“ dodává jedním dechem.

Slezský FC ještě nedávno z venkovních utkání mnoho bodů nevozil, ale v nové sezoně venku ještě neprohrál a může se pochlubit dvěma výhrami a jednou remízou. „Je to super. Někteří kluci říkali, že doma hrajeme pod větším tlakem. Je tam hodně lidí a my je nechceme zklamat, což nás trochu svazuje. Někteří nadávají a pro hráče to může být nepříjemné. Mně osobně to ale nic nedělá, už jsem si na český fotbal zvykl,“ usmívá se. „Proti Ústí to nebylo dobré. Nyní musíme navázat na Pardubice a zvládnout derby,“ dívá se dopředu urostlý bijec.

Ve středu 14. září to přijde. Velké slezské derby mezi ostravským Baníkem a Slezským FC po jedenácti letech opět v jedné soutěži. Takový zápas ještě Fotbalová národní liga neviděla. „Důležité je, abychom se udrželi v tabulce na špici. Jde o zápas roku, který chceme všichni zvládnout. Pokud se nám to ale nepodaří, musíme jít dál. Nesmí nás to rozhodit. Výhra nad Pardubicemi byla důležitá. Pojedeme si to užít, ale hlavně vyhrát!“ velí Tomáš Smola.


sdílet