Anglický týden je tady. Opava jede do Prostějova

18. 4. 2017
Redakce

Opava – Po pátečním remízovém duelu se Žižkovem si fotbalisté Slezského FC příliš neodpočinuli. Už ve středu 19. dubna totiž v rámci takzvaného anglického týdne přejíždějí do Prostějova, kde je čeká další duel Fortuna národní ligy. Začátek utkání je naplánován na 17. hodinu.

Pokud se také tento zápas ponese v duchu podzimního měření sil obou soupeřů, mají se fanoušci na co těšit. Na začátku října to v Městských sadech byla jedna velká penaltová loterie. Ze čtyř branek, které diváci viděli, padly hned tři z pokutového kopu. Poslední dvě dali Petr Zapalač s Tomášem Smolou a Opava tak zvítězila 3:1.

Současná situace Hanáků není vůbec záviděníhodná. Teoreticky záchrana v soutěži ztracena není, prakticky se však po dvaadvaceti kolech s devíti body na kontě bude druholigová příslušnost uhajovat jen stěží. Prostějov doposud dokázal zvítězit všehovšudy dvakrát, navrch přidal tři remízy a zbytek pomyslného koláče odehraných utkání tvoří prohry.

Hanácký celek sice do jarní části vstoupil vítězstvím nad Sokolovem, následně ovšem nevyladil vůbec dobrou formu. Především hokejová prohra 2:7 na půdě Varsdorfu zabolela. Debaklem však pro Prostějov skončila také velikonoční sobota ve Vlašimi, kde mužstvo inkasovalo čtyřgólový příděl a prohrálo 0:4.

Na domácím hřišti se sice souboru srbského trenéra Petara Aleksijeviče daří o něco více, výsledky z vlastního stadionu však i přesto nijak zázračné nejsou. Naposledy se zde představil Baník. Ostravský tým v Prostějově hrál po dlouhých sedmasedmdesáti letech, do rodného města se vrátil jeho kouč Vlastimil Petržela a Ostrava nakonec zvítězila 2:0, přičemž přišlo 3650 diváků. Hanáci tento duel označili jako zápas roku. A asi právem, protože jinak se návštěvnost na zdejším fotbalovém stánku pohybuje okolo pěti stovek lidí na utkání.

Prostějovská adresa ještě před postupem klubu do druhé nejvyšší soutěže vždy táhla známé vysloužilé fotbalové hvězdy. Zmiňme například bývalého obránce Žižkova či Teplic Tomáše Hunala, Miroslava Beránka a hlavně Lukáše Zelenku.

Záložník s vytříbenou kopací technikou prošel pražskou Spartou a několika zahraničními štacemi, na angažmá v Prostějově ale přesto vzpomíná na jako jedno z nejpovedenějších. A zamilovali si ho místní. Není divu, že na klubových stránkách visí plakát se zněním: Hledáme nového Lukáše Zelenku. Z Prostějova mimochodem pochází také bývalý brankář West Hamu Luděk Mikloško.

K současným hvězdám patří ostřílený útočník Karel Kroupa, který dával góly za řadu našich prvoligových celků. Proti Opavě by ale neměl nastoupit. Našim fanouškům by mohlo být známé také jméno Michala Skwarczeka, jenž v minulosti hrával například za Hlučín. Jako jeden z největších talentů, kteří momentálně oblékají prostějovský dres, je často zmiňován teprve šestnáctiletý forvard David Píchal.

Kádr Hanáků má i cizokrajný nádech nejen díky trenérovi původem ze Srbska, ale i gruzínskému záložníkovi Georgeovi Alaverdašvilimu. Z hráčů Slezského FC má k Prostějovu blízko místní rodák Tomáš Machálek, jenž aktuálně hostuje v Líšni.

Z utkání bude připraven také textový on-line přenos.


sdílet