Být kapitánem? Velká čest, přiznává dvougólový střelec Kuzmanović

30. 10. 2017
Redakce | FOTO: Deník / Petr Widenka

Opava – Kouč Slezského FC Roman Skuhravý chtěl svému týmu po dvou nepovedených zápasech s Varnsdorfem a Českými Budějovicemi dát impuls. Vsadil proto na rošády v sestavě i jednu – na první pohled kosmetickou – změnu. Kapitánskou pásku bude po zbytek podzimní části sezony nosit Nemanja Kuzmanović. První zápas coby kapitán srbský snajpr zvládl skvěle. Dvěma góly dotáhl Opavu k důležité výhře.

„Byl to dobrý zápas. Přistoupili jsme k němu zodpovědně, navíc jsme chytili začátek. Rychle jsme dali první gól a za chvíli přidali druhý. Do konce poločasu jsme klidně mohli dát ještě jednu, dvě branky. Vedení 2:0 i tak stačilo na to, abychom do druhé půle nastoupili s klidem,“ pochvaluje si Kuzmanović.

V posledním domácím utkání museli Slezané dotahovat stejně tak v Českých Budějovicích. Skvělý start sobotní bitvy s Olympií byl pro opavský tým velkou psychickou vzpruhou. „Začátek pro nás byl velmi důležitý. Povedl se nám, a to se pak každému hraje líp. Soupeř nechce prohrát, takže se musí tlačit víc dopředu a pro nás vzniká větší prostor,“ popisuje.

Pražského nováčka načal rychlou trefou Puškáč. Po půlhodině se z penalty při absenci tradičního exekutora Jana Schaffartzika trefil právě srbský borec. „Už před zápasem jsem měl tušení, že budeme kopat penaltu. Věděl jsem, že na ni budu napsaný jako první. Nervózní jsem tedy nebyl. Počkal jsem si na gólmana. Koukal jsem, jak se na mě dívá. Sice uhodl stranu, ale naštěstí jsem to dobře trefil,“ usmívá se opavský útočník.

První výhra kapitána? Občerstvení do kabiny

Tomu se na paži vyjímala kapitánská páska. Že je cizinec kapitánem v opavském týmu plném odchovanců? To se jen tak nevidí. Mnohé to vypovídá o pozici, kterou si Kuzmanović ve Slezsku vybudoval. „Je pravda, že to v českém fotbale není běžná věc, ale jsem za to rád. Byla pro mě velká čest být kapitánem. Všichni to ale bereme jako rozhodnutí trenéra. Chtěl něco změnit, dát nám impuls a vyšlo to,“ říká osmadvacetiletý borec.

Cítil na hřišti větší zodpovědnost za celé mužstvo? „Musím říct, že jo. Po herní stránce jsem chtěl hrát stejně jako předtím. Snažil jsem se dívat na mančaft, mluvit s ním a podporovat kluky, když jsme to potřebovali,“ vysvětluje.

Sazebník pokut v opavské kabině samozřejmě pamatuji na první výhru s kapitánskou páskou. „Něco zaplatím. U nás se platí i za maličkosti,“ směje se. „Přinesu i nějaké občerstvení,“ dodává jedním dechem.

Opavský kanonýr zatím pálí ostrými. Ve Fortuna národní lize se trefil už devětkrát a je nejlepším střelcem Slezského FC. „Je to super! Za dva góly v sobotu jsem moc rád, ale nejdůležitější je pro nás výhra. Už jsme se potřebovali chytit a odehrát v klidu zápas, kdy bychom nemuseli otáčet skóre. Devět gólů je dobrá bilance, navíc jsou před námi ještě tři zápasy. Hlavní ale je, ať vyhráváme,“ hlásí Kuzmanović.

Zajímavé je, že když byl na hrotu útoku, tolik gólů nedával. Naopak teď, když hraje na kraji zálohy nebo coby vysunutý středopolař, padá mu tam jedna branka za druhou. „Sám jsem nad tím přemýšlel. Stopeři se víc soustředí na útočník a vzniká více prostoru pro hráče z druhé vlny. Právě z ní jsme dal v sobotu druhý gól. Asi to bude tímhle,“ soudí.

V sobotu se Slezané představí na půdě ještě loni prvoligové Příbrami. „Musíme respektovat, že dlouhá léta hráli ligu. Obměnili kádr, ale v podstatě je to ligový mančaft. Je pravda, že druhá liga je jiná, možná se ještě trochu hledají. Příbram má v kádru spoustu kvalitních hráčů. Nebude nás čekat nic lehkého, ale věříme si. Je dobře, že jsme v klidu zvládli domácí zápas. V Příbrami můžeme uspět,“ tvrdí Nemanja Kuzmanović.


sdílet