Představení HFK Olomouc, prvního jarního soupeře Opavy

8. 3. 2013
Redakce

Slezský FC se v prvním jarním kole Fotbalové národní ligy střetne s nováčkem soutěže, který se momentálně nachází na 5. místě v tabulce, a bude mu chtít oplatit porážku z konce srpna loňského roku.

Opava v Holici podlehla 1:2 poté, co obě branky inkasovala během první čtvrthodiny. V prvním poločase kopal Slezský FC pokutový kop za úmyslné hraní rukou, Radzinevičius však tuto šanci nevyužil. Z početní výhody vzešla pouze jedna branka, kterou vstřelil střídající Lokša. Utkání plné dramatických momentů se dohrávalo v deseti hráčích na obou stranách po Sedláčkově vyloučení za zmaření gólové šance.

Historie fotbalu v olomoucké čtvrti Holice sahá do roku 1932, kdy zde byl založen klub nazvaný FK Holice 1932. Po dlouhá desetiletí se holický tým pohyboval v nižších soutěžích, zlepšení nastalo až po sloučení s Lokomotivou Olomouc v roce 1994. O dva roky později postoupil klub poprvé do divize, v roce 2000 dokonce jako nováček MSFL celou soutěž vyhrál a vstoupil na druholigovou scénu. V této době došlo také k přejmenování klubu na současný název 1. HFK Olomouc.

Dosud nejúspěšnější sezónu zažil klub v ročníku 2006/07, kdy bojoval o postup do Gambrinus ligy, nakonec skončil na 3. místě. O dva roky později přišel nečekaný pád do MSFL, kde v ročníku 2010/11 představoval holický klub konkurenta Slezského FC v boji o postup. Opava byla v tomto souboji úspěšnější, a tak si HFK Olomouc musel na postup do druhé nejvyšší soutěže rok počkat.

Klub z Holice má blízko k olomoucké Sigmě. Jeho trenérem je 49letý Oldřich Machala, který je olomouckým rekordmanem v počtu odehraných zápasů. Důležitou postavou týmu je 39letý veterán Michal Kovář, který kromě dlouholetého působení v Sigmě Olomouc hrál i za Hansu Rostock.

Dalším olomouckým odchovancem v sestavě HFK je bývalý mládežnický reprezentant David Kobylík, jenž okusil zahraniční angažmá v šesti různých zemích. V Holici jsou momentálně na hostování kmenoví hráči Sigmy Olomouc Ondřej Murin a Petr Nekuda. Proti Slezskému FC může nastoupit také opavský odchovanec David Korčián, jenž ve žluto-modrém dresu nastoupil v Gambrinus lize, druhé lize i MSFL.

Webové stránky: www.1hfkolomouc.cz


sdílet