Dušan Žmolík: Něco nezdravého si také rád dám

22. 8. 2012
Redakce

Čerstvý třicátník, fotbalový záložník Slezského FC Opava, Dušan Žmolík je svým způsobem exotem v opavské kabině. Jeho život se netočí jen kolem vlastního hraní.

Rodák z Rýmařova totiž úspěšně vystudoval na olomoucké univerzitě dva obory. Bakalářský - Regenerace a výživa ve sportu a magisterský - Tělesná výchova a sport. Své studijní úspěchy se snaží realizovat v praxi. Jako kondiční trenér pracuje u opavské mládeže, hráčům sestavuje jídelníčky a krom toho přednáší na fotbalové škole v Olomouci o životosprávě profesionálního fotbalisty. Nyní se dal ještě na studium trenérské licence.

Málokdo ví, že Dušan Žmolík mohl v létě Opavu opustit. Na stůl mu totiž přistála nabídka z ostravského Baníku. „Nabídli mi pozici kondičního trenéra. Docela mě to oslovilo. Mám ale platnou smlouvu v Opavě, tak jsem zůstal,“ pousmál se opavský záložník, který ve čtvrtek devátého srpna vstoupil do klubu třicátníků. Více už přímo s Dušanem Žmolíkem v následujícím rozhovoru.

Dušane, oslava vašich třicátin už v kabině proběhla? A co jste servíroval? Vzhledem k vašemu zaměření to musely být samé zdravé pochoutky…
„Klukům jsem přichystal, no vlastně s výraznou pomocí rodičů, kuřecí stehna, svatební koláčky, dezert a okurky. Snad to v kabině chutnalo.“

A co dárky? Byl nějaký, který vás oslovil?
„Dárky byly, třeba od vedení jsem dostal opavský dres s třicítkou na zádech. Avšak ten, který mi udělal obrovskou radost, jsem dostal v Olomouci. Ten byl hodně osobní.

Můžete být konkrétnější?
„No, dostal jsem od jedné hezké slečny lentilky. Strašně mi to pohladilo srdce.“

Ale platí stále to, že jste nezadaný?
„Zatím stále zadaný.“ (usměje se šibalsky)

Jakých bylo těch dosavadních třicet let Dušana Žmolíka?
„Neměnil bych. Se vším jsem spokojený. Co se mělo stát, to se stalo a já se stále cítím na dvacet.“

V Opavě jste si koupil byt, to znamená, že se tady chcete usadit?
„Opava se mi líbí, stejně jako Olomouc. Tato dvě města jsou pro mě srdeční záležitostí. V Opavě jsem hrával za dorost, chodil tady na obchodní akademii. Je to tady mnohem klidnější než v Olomouci.“

Do Opavy jste přišel v době, kdy sestoupila z druhé ligy. Ihned jste se začlenil do základní sestavy, jenomže pak přišlo zranění…
„V tomto směru to mohlo být lepší, myslel jsem si, že si zahraji více, ale co se mělo stát, se stalo. Na svém zranění jsem našel i kladné věci. Přineslo mi plusy po profesní stránce.“

V Opavě to není z vaší strany jenom o hraní. Můžete prozradit, co máte ještě na starosti?
„Kromě vlastního fotbalu mám na svých bedrech ještě kondiční a fitness stránku mládeže. Dělám nadstandardní program pro přípravky a také v Olomouci přednáším na fotbalové škole o životosprávě profesionálního fotbalisty a krom toho ještě studuji trenéřinu.“

A co jste více, hráč, nebo trenér?
„Viděl bych to padesát na padesát.“

Radíte i fotbalistům, kteří prošli větším zraněním. Naposledy jste pomáhal vrátit se na trávník Petru Bogdaňovi z Hlučína, dá se říci opavské konkurenci…
„Neberu to jako konkurenci. Stali se z nás kamarádi a snad jsem Petrovi pomohl. Beru to tak, že pomáhám českému fotbalu. Teď mě například kontaktoval Železník ze Zlína.“

Dá se práce kondičního trenéra skloubit s hraním? Omezuje vás toto spojení?
„Určitě, důležitý je ale odpočinek. Já osobně dlouho nevydržím nic nedělat. To by mě ubilo, já si u své druhé práce dokážu odpočinout, přijít na jiné myšlenky.“

Trenér Josef Mazura využívá vašich služeb?
„Ano, u protahování a kompenzačních cvičení. Jídelníček ale pro tým nesestavuji.“

Je vidět, že jako kondiční trenér jdete nahoru, co fotbalová kariéra?
„Nikdy neříkej nikdy, ale ve třiceti už žádnou velkou díru do světa neuděláte. Chci se realizovat a posunovat nahoru v trenéřině.“

V létě jste dostal nabídku od ostravského Baníku, můžete ji konkretizovat?
„Baník mi dal nabídku na práci kondičního trenéra. Zatím se ale nerealizovala. Byl by to další schůdek v tom, co chci dokázat.“

A vlastním spoluhráčům radíte?
„Naposledy mě kontaktoval Láďa Coufal. Je zraněný, chtěl poradit s jídelníčkem a s tím, jaký sport může provozovat. Vymyslel jsem mu nějaké aktivity, které může během zranění dělat.“

Když se zeptám konkrétně na životosprávu opavských fotbalistů?
„Překvapilo mě, jak je na tom Opava. Ve většině klubů jsou problémoví fotbalisté, tady žádný. Když to shrnu, Opava je v tomto směru v naprostém pořádku.“

A vy osobně, třeba co se týče jídla, někdy zhřešíte?
„Každou středu dělají v restauraci U Krbu výbornou svíčkovou. S kluky jsme si řekli, že na ni jednou za měsíc zajdeme. Je pravdou, že občas si něco „špatného“ dám.“

Poslední otázka směřuje na Džekyho, který byl také ve vašem tréninkovém procesu. Jaký to je svěřenec?
„Škoda, že teď dostal od lékařů zákaz cvičit. V posilovně byl poctivý. Makal naplno, otázkou je, jak to bylo u něj doma s jídlem, zda se držel. Protože když jsem viděl fotku ze Znojma, jak se láduje klobásou, tak mě z toho zamrazilo.“


sdílet