VIŠŇA: Stáž byla pro mne skvělá zkušenost

14. 11. 2022
Redakce

Florián Višňa absolvoval od 7. do 11. listopadu stáž v italském celku U. C. Sampdoria (Sampdoria Janov).

Floriáne, v minulém týdnu si absolvoval stáž v Itálii, jak ji hodnotíš a co ti přinesla?

Stáž hodnotím ve všech směrech pozitivně. Poznal jsem, jak se v Itálii trénuje, jaké tam je zázemí, i to, jaké tam mají hráči návyky a jak se například stravují. Mohl jsem také porovnat kvalitu soutěží. V neposlední řadě jsem pak také poznal, jak důležité jsou pro fotbalistu jazyky. Celkově to pro mě byl skvělá zkušenost.


Byl si na testech sám nebo tam bylo společně s tebou více kluků? A jak o vás bylo postaráno?

Ze svého ročníku jsem tam byl sám. Nicméně ve stejné době tam byl se mnou také ještě o dva roky starší rakouský útočník, který nastupuje za mládežnické reprezentační výběry Rakouska. Co se servisu týče, tak postaráno o nás bylo opravdu skvěle. Bylo poznat, že v Itálii je fotbal na opravdu vysoké úrovni.


Jaký byl tvůj denní program?

Ráno jsem začínal klasicky snídaní, po které jsem měl dopoledne většinou volno. Výjimkou byl pouze první den, kdy jsem dopoledne absolvoval zdravotní testy. Co se tréninku týče, tak ty jsme měli vždy odpoledne od 16 do 18 hodin.


Co si říkal na tréninky a jaký byl v nich například rozdíl oproti těm v SFC?

Musím říct, že tréninky byly super. Největší rozdíl bych viděl asi v délce tréninku, kdy se trénovalo opravdu celé dvě hodiny. Připadalo mi, že je tam fotbal o dost rychlejší než u nás. Na druhou stranu v Česku je zase více soubojový. V rámci tréninků se pak také dost řešila taktika.


Jaká byla tvoje reakce, když si se o stáži dozvěděl? Termínově stáž spadala ještě do rozehrané sezony, uvolnil tě klub bez problému?

O tom, že bych mohl absolvovat stáž v Sampdorii, jsem se dozvěděl od svého agenta, kterému bych tímto za tuto příležitost chtěl poděkovat, stejně jako vedení klubu, které mě na stáž uvolnilo.


sdílet