Jan Svatonský: Věřím, že jaro budu mít povedenější než podzim

27. 2. 2015
Redakce | Foto: Deník / František Géla

O P A V A - Zkušený záložník Jan Svatonský zatím v přípravě dostává od trenéra Baránka dost prostoru. Vypadá to, že třicetiletý fotbalista by měl opanovat pravý kraj zálohy. Bývalý hráč Baníku Ostrava, Jakubčovic, pražské Dukly a Karviné věří, že jarní část bude mít ve svém podání povedenější než tu podzimní.

Třicetiletý fotbalista se rve o základní sestavu. „Hlavní slovo má ale trenér. Zatím hrajeme po poločasech. Je ještě čas dělat závěry. Prostoru dostávám dost, chodím na první poločasy. Každý chce hrát,“ říká Jan Svatonský. Do Opavy přišel v létě z Karviné a během podzimní části nastřádal do statistik 644 minut.

„V Karviné jsem toho v podstatě taky moc neodehrál, brzdilo mě zranění. Nečekal jsem, že bych hned po příchodu do Opavy tady převáděl nějaké super výkony," pokračuje v povídání. „Za angažmá v Opavě jsem rád. Dobře si uvědomuji, že podzim nebyl z mé strany povedený. Na jaře chci předvádět lepší výkony,“ podotkl autor čtyř prvoligových branek.

Během zimní přípravy některé hráče Slezského FC postihly zdravotní problémy. „Musím zaklepat, mi zdraví drží,“ klepe si na čelo. „Jinak příprava je pro všechny stejná a hlavně dlouhá. Ty dva měsíce musíme skousnout, ale už je konec, to je důležité. Nyní už nás čeká to příjemnější, mistrovské zápasy,“ pousmál se Jan Svatonský.

Opava se před přípravným zápasem s Prostějovem připravovala na přírodním povrchu, utkání ale musela odehrát na umělce. „Škoda, že počasí bylo proti a my museli na umělku. Terén byl dopoledne zmrzlý a soupeř odpoledne hrát nechtěl,“ poznamenal fotbalista, který má na svém kontě šestatřicet prvoligových startů. Přechod z umělky na klasiku všichni kvitovali. „Bylo to pozitivní, všem se zvýšila chuť do tréninku,“ pravil zkušený záložník.

Slezané mají týden před startem soutěže stále na čem pracovat. „V přechodové fázi nepodržíme balon. Když nemáme míč, jenom běháme, což nás stojí hodně sil. Musíme zkvalitnit ofenzivu. Více se nutit do kombinace, držet balon a snažit se soupeře přehrávat,“ zdůrazňuje Jan Svatonský.

V duelu s Prostějovem Hanáci dvakrát trefili břevno opavské brány. „Stalo se tak po našich chybách, nebylo to tím, že by nás vykombinovali. Na tyto chyby si musíme dát pozor, protože v Ústí by nás to mohlo stát body,“ zvedá prst fotbalista bydlící ve Vratimově.


sdílet