Áčko jede do Varnsdorfu, chce mu oplatit podzimní prohru

1. 5. 2015
Redakce

O P A V A - O tom, že by fotbalistům Slezského FC měla v nadcházejícím kole chybět motivace, nemůže být řeč. Čeká je sice dlouhá a vyčerpávající cesta na sever Čech do Varnsdorfu, ale prohru 0:1 z první poloviny sezony mají mnozí hráči stále v paměti. Nastal ideální čas ji svému soupeři vrátit. Utkání je naplánováno na <b>neděli 3. května</b> s výkopem v <b>17 hodin</b>.

Lepší timing si Slezané snad ani nemohli přát. Pyšní se šňůrou sedmi po sobě jdoucích neprohraných zápasů a právě dobrá forma je jedním z předpokladů, proč by Opava na stadionu Kotlina nemusela padnout. Z tohoto fotbalového stánku se totiž za poslední sezony stala víceméně tvrz, kde se hostujícím mužstvům body nezískávají lehce.

Dokladem toho je mimochodem i letošní sezona. Z dvanácti utkání jich Severočeši osm vyhráli a ve čtyřech případech remizovali. Opaváci se navíc budou muset připravit na ne úplně typické druholigové prostředí. Kolem hřiště se rozkládá atletický okruh a vzdálenost mezi diváky a děním na trávníku je poněkud větší. Zázemím by spíš odpovídal třetí lize, ale Varnsdorfu se zhruba před tisícovkou svých příznivců, která se v průměru na každý domácí zápas může sejít, daří.

Momentálně je severočeský celek na třetím místě tabulky Fotbalové národní ligy s pětačtyřiceti získanými body. Jenom o skóre za druhým Zlínem a ztrátou sedmi bodů za vedoucí Olomoucí. V horních patrech výsledkové listiny Varnsdorf končí v posledních ročnících pravidelně.

Klíčem k úspěchu se zdá být bývalý slovenský obránce a záložník Zdeňko Frťala, který dlouhá léta oblékal dres Teplic. Mužstvo pod jeho trenérskou taktovkou podává také stabilně dobré výkony. Ku prospěchu je i kádr, jehož kostra dlouhodobě drží pohromadě. Na soupisce figurují také cizinci. A to zejména ukrajinská stálice a kvalitní křídelník Pavlo Rudnytskyy. Dále musíme zmínit Bosňany Kapiće s Dordićem a Makedonce Durdeviće.

Mezi opory se rozhodně řadí i brankář Radek Porcal, stoper Petr Zieris anebo Radim Breite, jenž mimochodem rozhodl podzimní klání s opavským výběrem v Městských sadech. V minulém kole proti Karviné sice nenastoupil, ale ještě týden předtím rozhodl domácí duel s Frýdkem-Místkem. Podobně jako v Opavě byl jediným střelcem utkání. Na kontě doposud má sedm přesných zásahů a je aktuálně nejlepším kanonýrem Varnsdorfu.

Severočeši mají jednu z nejkvalitnějších obran v soutěži a Slezany nebude čekat lehká práce. Pokud ale naváží na výkony z prvních poločasů proti Kolínu a zejména Žižkovu, nemusel by je úspěch minout. Před týdnem se Slezský FC střetl s posledním Kolínem a nebýt tak trochu odfláknuté defenzivy ze závěrečné půlhodiny, nenašly bychom na opavském výkonu moc chyb.

V laufu je především útočník Nemanja Kuzmanovič. Proti Kolínu vsítil dva góly a třetí mohl přidat z penalty, jenže nedal. Slezanům se na jaře venku daří. Prohráli jen úvodní zápas v Ústí nad Labem, kde mimochodem měli slušnou smůlu. Na hřištích soupeřů už obrali o body věhlasné týmy, mezi něž můžeme zařadit Olomouc či Táborsko.

Náš celek bude mít k dispozici také oba Jakuby – Habustu i Janetzkého, jenž už půlhodinu stihl odehrát minule proti Kolínu. Oba v poslední době trápily zdravotní potíže. Tým je kompletní. Za Varnsdorf nenastoupí středopolař Zbrožek, který v Karviné, kde hosté získali bod za bezbrankovou remízu, dostal žlutou kartu. Jelikož byla čtvrtá, následuje stopka.

Na závěr přidáváme varnsdorfskou sestavu, která nastoupila proti Karviné. Podaří se Opavě prolomit domácí neporazitelnost Varnsdorfu? Bylo by to krásné vyústění dlouhého výletu přes celou republiku, nemyslíte?

Nedělní utkání startuje v 17 hodin.

Sestava Varnsdorfu s Karvinou: Porcal – Landovský, Zieris, Filip, Tvaroha – Rudnytskyy (64. Jícha), Zbrožek, Kotiš, Martan (53. Kapić) - Jurča, Daníček (34. Durdević).


sdílet