Áčko jede do Zlína, který si chce udržet šanci na postup

12. 5. 2015
Redakce

O P A V A - Sobotní výkon Slezského FC proti Karviné měl k ideálu opravdu daleko. Domácí byli v ofenzivě prakticky neškodní a i vzhledem ke dvěma tyčkám soupeře mohli být rádi i za bod. Už ve <b>středu 13. května od 18 hodin</b> je na Letné prověří aktuálně třetí tým tabulky Fastav Zlín. Dá se očekávat tuhá bitva, do níž Ševci dají naprosto všechno, protože pokud chtějí z druhé postupové pozice sesadit Varnsdorf, neměli by v duelu s Opavou ztratit.

Zlínští se naposledy o víkendu střetli s vedoucí Olomoucí, a i když prohráli 2:4, neprezentovali se ve vůbec špatném světle. Po celou dobu byli vyrovnaným protivníkem a především v útoku potvrdili, že umí být velice nebezpeční. Hráčům se po zápase dostalo pochvaly i od trenéra Bohumila Pánika. Byť v součtu s výhrou Varnsdorfu v Třinci ztrácí Fastav na severočeského soupeře tři body, boj o postup do Synot ligy rozhodně nevzdává.

„Před námi jsou čtyři kola, to je dvanáct bodů, což je hodně a já věřím, že hned ve středu to napravíme před domácími diváky, zvládneme Opavu a pak si to rozdáme zase s Táborskem,“ uvedl v rozhovoru pro internetové stránky zlínského klubu kapitán Lukáš Železník, jenž si proti Sigmě připsal dva góly, celkově v této sezoně jich na kontě má už devět, díky čemuž patří mezi nejlepší druholigové střelce.

A ano, patrně je to hráč, na něhož se naši borci musí zaměřit v první řadě. Vysoké kvality potvrzoval už před několika lety pod taktovkou trenéra Jiřího Bartla na hostování v Hlučíně. Od té doby fotbalově vyspěl, zesílil a v relativně nízkém věku čtyřiadvaceti let nosí na paži kapitánskou pásku. Jedná se o výborného útočníka, který případně může alternovat také na postech v záloze. Disponuje i kvalitní střelou z dálky, což mimochodem dokumentoval proti Olomouci, kdy pálil přesně z hranice šestnáctky.

Není divu, že kolem jednoho z největších klenotů nejen zlínského fotbalu, ale také Fotbalové národní ligy, dlouhodobě sondují situaci prvoligové kluby. Lukáš Železník však zatím vábení z vyšší soutěže odolává.

Zlín má kvalitu také v obraně. Byť se celkový věkový průměr zlínského áčka může pohybovat někde okolo pětadvaceti let, na stoperu má jistotu v podobě osmatřicetiletého Davida Hubáčka, jenž dlouhé roky hájil barvy pražské Slavie. I když se ho sešívaní do poslední chvíle snažili udržet v hlavním městě, velezkušený obránce vyslyšel volání rodného Zlína a vrátil se domů.

Pokud hovoříme o defenzivě, je třeba zmínit také brankáře Stanislava Dostála, který rovněž vyladil vynikající formu. Důkazem tomu budiž i devět vychytaných nul. Ševci by do utkání s Opavou měli naskočit v plné palbě. S karetní přehršlí nemá momentálně problém žádný Zlíňan a podobně je to také v případě Slezského FC.

Jediný otazník se vznáší okolo Zdeňka Pospěcha, jenž v souboji s Karvinou musel být po hodině hry střídán kvůli bolavé patě. Není zřejmé, jestli se za čtyři dny stihne dát do pořádku.

Slovo utrusme také ohledně výsledků posledních vzájemných zápasů. V podzimním klání v Městských sadech dominovali Slezané 3:1 hlavně díky dvěma brankám Nemanji Kuzmanoviče. Předloni na jaře ještě pod vedením trenéra Davida Vavrušky zvítězili 2:1 a na podzim téže sezony uhráli na Letné remízu 2:2.

Z toho plyne, že Opavě se proti Fastavu poměrně daří. Středeční večerní termín však nezaručuje příjezd dostatku opavských fanoušků, kteří na výjezdy do Zlína vždy mířili v hojném počtu. Až do smolného utkání ve Varnsdorfu SFC držel šňůru sedmi neprohraných zápasů v řadě. Také Ševcům skvěle vyšel úvod jara. Až do domácího duelu se Znojmem šestkrát po sobě vyhráli. Jihomoravané byli společně s Olomoucí jedinými mužstvy, které zlínské borce ve druhé polovině sezony obraly o body.

V preview na duel s Opavou, jež nalezneme na internetových stránkách Fastavu, padla zmínka o výborných vztazích obou klubů, o níž by se slušelo napsat pár řádek i zde. V posledních letech totiž hráči proudili oběma směry. Vzpomeňme například dva Tomáše Polácha a také Čelůstka, jenž ve slezské metropoli stále hraje.

Z doby nedávno minulé rovněž jmenujme i Michala Šroma. Doslova nezapomenutelní jsou pak fotbalisté, kteří u nás působili několik let zpátky. A to hlavně Václav Zapletal, Jan Jelínek a především gólman Otakar Novák, který momentálně trénuje brankáře zlínského áčka. Jan Jelínek oproti tomu funguje jako masér, kustod a také vedoucí mužstva třetiligové rezervy Zlína.

Sestava Zlína z předchozího utkání v Olomouci: Dostál – Pazdera, Hubáček, Hájek, Matějov (71. Benčík) – Kopečný (63. Chmelo), Živulić, Holík, Bartolomeu (83. Kraut) – Železník, Poznar. Trenér: Bohumil Páník.


sdílet