Šéf klubu Marek Hájek: S letošní sezonou jsme spokojeni

1. 6. 2015
Redakce

O P A V A - Zápas s Frýdkem-Místkem byl poslední v letošní sezoně. Pro Opavu jako nováčka Fotbalové národní ligy dopadla dobře. Svěřenci trenéra Jana Baránka neměli problémy se záchranou, na jaře se blýskli dlouhou sérií bez prohry, ani v jednom případě na ně nenašla recept olomoucká Sigma. Opava dopadla celkově dobře i jako klub. Když pomineme sestup béčka, ostatním kategoriím se dařilo. Vesměs všechny týmy se probojovaly do top skupin, devatenáctka se statečně rve v konkurenci fotbalových akademií, a i když bude hrát baráž, její letošní počínání je třeba vnímat pozitivně.

„Potěšilo mě, že máme dva kluky v reprezentační osmnáctce, a i to, že Kuba Janetzký se zabydlel v druholigovém áčku, je to výsledek naší pyramidy práce s mládeží,“ říká předseda představenstva Slezského FC Opava Marek Hájek, který se v kostce za letošním ročníkem ohlédl v následujícím rozhovoru.

Máme za sebou poslední zápas sezony. Můžeme letošní ročník hodnotit pozitivně?

Osobně jsem spokojený, po sportovní stránce jsme dopadli dobře. Podařilo se nám vybudovat kvalitní tým i s výhledem na další sezonu. Odehráli jsme výborné zápasy, nedokázala nás ani v jednom případě porazit olomoucká Sigma. Samozřejmě že někdo může namítnout, že jsme měli výkyvy formy, ale i to ke sportu patří. Pro mě je důležité, že Opava je stabilizovaný klub.

Třešničkou na dortu může být fakt, že Jakub Janetzký patří v sedmnácti letech do základní sestavy prvního týmu, společně s Matějem Helebrandem jsou navíc v reprezentaci…

Je to výsledek pyramidy naší práce s mládeží. Podařilo se nám vyprodukovat dva reprezentanty, navíc kromě těchto dvou jsme ještě na podzim měli v patnáctkách Honzu Vyklického. Zrovna Kuba Janetzký je jedním z těch, co jsou reprezentačními trenéry monitorováni delší dobu, navíc tím, že se prosazuje v druholigovém áčku, má před sebou ohromnou budoucnost. Když to shrnu, tak je to skvělý výstup opavské práce s mládeží, který se nastavil.

Další téma našeho rozhovoru směřuje k béčku, které se v současné době nachází na posledním místě MSFL. Bude tento tým pokračovat i v nové sezoně?

Není důvod tento tým rušit. Držíme ho z důvodu návaznosti na mládežnickou kopanou, a to tak, aby hráči, kteří končí v devatenáctce a kteří se hned nedostanou do áčka, měli přestupový můstek rok dva se ukázat. V tomto období se vám hráč může vyvinout fyziologicky i herně. Z druhé strany se v tomto týmu mohou rozehrávat po zranění fotbalisté z áčka. Je ale jasné, že v divizi nebudou mít hráči takové podmínky jako v MSFL, ale na druhou stranu si je mohou vykopat zpět.

Další ostře sledovanou kategorií je devatenáctka, která se statečně bije v Dorostenecké lize, nyní ji čeká baráž…

Devatenáctka bude hrát baráž, ale já počínání tohoto týmu vnímám pozitivně. Vezměte si, že čtrnáct klubů, které Dorosteneckou ligu hraje, má fotbalové akademie, které jsou tím pádem podporovány i finančně. Opava je navíc malý provinční klub, který musí bojovat i s tím, ať vám šikovné kluky nerozeberou Baník, Sigma nebo ostatní ligové kluby, protože lovci talentů se pohybují po celé republice. Naše pozice je tím těžká, ale bojujeme. Velký posun dopředu vidím v nastavení systému výchovy mládeže. Bereme to nyní tak, že čtrnáctka je limit systému mládeže, který jsme nastavili. Věřím, že za čtyři roky si budeme moci říci, že kluci ze současných čtrnáctek hrají v devatenáctce.

Pojďme zpátky k mužům, chystají se velké změny v kádru áčka, a to i třeba v realizačním týmu?

To je hlavně záležitost Aloise Grussmanna. Mohu říci jeden obecný výstup, že příliš velkých změn nebude. Něco proběhne, avšak příliš konkrétní zatím být nechci. Fanoušci se všechno včas dozví.

Trenér Jan Baránek u prvního týmu ale zůstává?

Ano, ten zůstává.

Bylo něco, co vás během uplynulé sezony zamrzelo a vnitřně zklamalo?

Spíše mě zamrzely negace, které se začaly kumulovat v době, kdy první tým měl útlum. Přišla šňůra zápasů bez vítězství, což se ve sportu stává, nejsme mašinou na vítězství. Bylo naivní si myslet, že v úvodu sezony, kdy jsme byli na špici, hrajeme o postup. V období, kdy se nám tolik nedařilo, se vygenerovali lidé, kteří opavský fotbal neberou jako patrioti. Vnímají ho tak, že když se vyhrává, těší je to. Když se nedaří, hned se obrací k němu zády. Nejdříve tvrdí, že SFC je pro ně vše, ale následně jen kritizují, negativizují, ale řešení nemají žádná, klub nedokáží povzbudit. Tohle pro mě bylo velkým zklamáním.

Poslední otázka je taková: Součástí posledního zápasu Fotbalové národní ligy bylo i utkání týmů Opavy a Frýdku z roku 1995. Jak vy jste v tomto období vnímal opavský fotbal?

Byl jsem jeden z těch, kteří utíkali ze školy, abych měl možnost se vůbec dostat na stadion. Jako kluk školou povinný jsem fotbalem žil, stejně jako celá Opava. Historický postup mám v živé paměti, lidi se krásně semkli, u stadionu bylo problém zaparkovat.


sdílet