Bitva na Střeleckém ostrově, Slezský FC míří na jih Čech

6. 8. 2015
Redakce

O P A V A - Po vydařeném a hlavně vítězném vstupu do nového ročníku Fotbalové národní ligy s Frýdkem-Místkem se opavští fotbalisté vydají na poměrně dlouhou cestu, jejímž cílem budou České Budějovice. Zápas na Střeleckém ostrově začíná v <b>pátek 7. srpna od 18 hodin</b>.

Pokud si myslíte, že se proti nám postaví stejné mužstvo, které v minulé sezoně sestoupilo ze Synot ligy, jste na velkém omylu. Během letní pauzy totiž na jihu Čech nezůstal kámen na kameni. Dynamo se muselo vyrovnat s obrovskou hráčskou obměnou. Odešlo celkem čtrnáct fotbalistů. Klub přehodnotil svou strategii, vize do budoucna a také ambice. Vzhledem k tristní ekonomické situaci mu vlastně ani nic jiného nezbývalo.

Také proto přes léto s výjimkou Jana Šimáka nesháněl žádné zvučné posily, čerpal z vlastní akademie a na hostování si pozval pouze tři mladíky z pražské Sparty. Věkový průměr mužstva, které se představilo v prvním kole ve Vlašimi, se pohyboval okolo pětadvaceti let. I když českobudějovický tým je tvořen převážně mladými fotbalisty, najdeme v jeho kádru i čtveřici zkušených matadorů.

Jedná se o brankáře Zdeňka Křížka, dvojici středopolařů Petra Benáta s Janem Šimákem a v útoku se pak může opírat o Richarda Kaloda. Především na největší letní posilu – Jana Šimáka – má Slezský FC velice špatné vzpomínky. Před více než dvěma lety Opava hrála „zápas o všechno“ na hřišti nedalekého Táborska, jehož dres tehdy oblékal. Bývalý záložník Hannoveru, Leverkusenu či Sparty dvakrát udeřil z přímáků a byl jednoznačně nejlepším hráčem na hřišti.

V minulém ročníku pomohl Bohemians Praha k vítězství v ČFL. Rodák z Tábora je patriotem a má k jihu Čech vřelý vztah. Podle ohlasů z prvního kola ve Vlašimi se po rozpačitém začátku, kdy zkazil několik balonů, fantasticky rozehrál, rozdával přesné pasy a opět ovládl střed pole.

Pokud chce družina trenéra Jana Baránka ve městě ležící na soutoku Vltavy a Malše uspět, na tohoto hráče si musí dát bedlivý pozor, protože i v pokročilém fotbalovém věku to má stále v noze. Fauly okolo šestnáctky hostů se vzhledem k Šimákově vytříbené technice můžou rovnat smrti.

Nesmíme ovšem zapomínat ani na další borce. V útoku by mohl být nebezpečný Zdeněk Linhart, jenž v poslední druholigové sezoně Českých Budějovic zaznamenal devět gólů a vyrovnávací trefu zařídil i proti Vlašimi. Ve stejném zápase mu dělala útočného parťáka posila ze Sparty Milan Jurdík. A spolupráce jim velmi slušně klapala.

Soupeř ve zkratce – SK Dynamo České Budějovice
Rok založení: 1905 České Budějovice
Stadion: Střelecký ostrov (6681 míst)
Klubové barvy: černá, bílá, purpurová
Trenér: František Cipro Posledních pět let:
2010/11 - SL (11. místo)
2011/12 - SL (10. místo)
2012/13 - SL (15. místo)
2013/14 - FNL (1. místo)
2014/15 - SL (16. místo)
Největší úspěchy: 6. místo v 1. lize (1994, 1997), finalista Českého poháru (1985, 1991)
Oficiální web: www.dynamocb.cz

Jestliže mají Jihočeši v záloze či útoku složení sestavy velmi vyvážené, slabiny můžeme hledat v obraně, hlavně pak v jejím středu. Stoperská dvojice tvořená Jakubem Hricem a Ondřejem Karafiátem je velmi mladá. Prvnímu je čtyřiadvacet a druhému dokonce dvacet let. Ve Vlašimi zmíněné duo nezklamalo, ale nervozita na nich byla cítit, z čehož by Opaváci mohli těžit.

Prvořadým cílem Dynama pro tuto sezonu není postup. Klub chce zkonsolidovat kádr a zvyknout si na nový směr fungování, v němž se sází především na vlastní hráče. Evidentní je snaha produkovat líbivý fotbal. Jestliže jste se koukali na sestřih toho nejzajímavějšího z duelu Českých Budějovic s Vlašimí, pak jste museli souhlasit s tím, že se zde hrál druholigový nadprůměr. Dva góly, čtyřikrát nastřelená branková konstrukce, fotbal nahoru dolů, nezaujatý divák si doslova lebedil. Utkání skončilo remízou 1:1, a to ještě útočník Linhart zahodil penaltu, když nastřelil spojnici břevna a tyče.

Delegace rozhodčích

  • Hlavní: Pavel Královec
  • Pomezní: Ondřej Černý
  • Pomezní: Ondřej Kožár
  • Delegát: Slavomír Kozel

Pozitivní zprávou pro Opavu by měla být skutečnost, že soupeři se pro páteční zápas tak trochu rozpadl střed zálohy. Zkušený Petr Benát musel ve Vlašimi po hodině hry střídat kvůli svalovým problémům. Jeho start proti Slezanům je nepravděpodobný. Otazník se vznáší i nad křidelníkem Fundou, jehož v týdnu trápily střevní potíže. Na marodce je Vaněk, a i když forvard Kalod již naplno trénuje, celý zápas asi ještě nezvládne, takže na trávník patrně půjde z lavičky náhradníků.

Budějovická sestava by se oproti duelu s Vlašimí moc lišit neměla. Trenér František Cipro se k zásadním změnám nemá proč uchýlit, přestože známá trenérská veličina po remíze se Středočechy přiznala, že jeho tým si na soubojovou a tvrdou druhou ligu bude muset zvykat. Někteří z hráčů byli údajně moc měkcí, což by mohla být voda na mlýn opavské eskadry, která hraje více než rok pohromadě a moc dobře ví, co tato soutěž obnáší.

Na podobnou, ne-li stejnou jedenáctku by měla vsadit také Opava. Frýdek-Místek je sice ve srovnání s Dynamem z kategorie slabších soupeřů, ale Slezský FC svého soka i tak herně převyšoval, vytvořil si větší počet šancí a na hřišti dominoval. Zaujal výkon nového stopera Dominika Simerského, jenž by měl i na Střeleckém ostrově vytvořit středovou dvojici s Josefem Dvorníkem.

Na oficiálních stránkách Dynama České Budějovice byla zveřejněna pravděpodobná sestava týmu pro duel s Opavou, kterou níže uveřejňujeme. Jestli se bude shodovat se skutečností, se dozvíme v pátek 7. srpna od 18 hodin.

Předpokládaná sestava Dynama pro zápas s Opavou: Křížek – Řezáč, Hric, Karafiát, Novák – Pešek, Šimák, Hála, Funda – Linhart, Jurdík.

Z pátečního utkání bude připraven také podrobný on-line přenos na webu Onlajny.com.

Stadion na mapě


sdílet