První jarní zápas je tady, áčko Slezského FC vyjíždí do Vlašimi

4. 3. 2016
Redakce

O P A V A - Začátek jarní části Fotbalové národní ligy se přiblížil ke svému zahájení. Naše áčko druhou polovinu soutěže odstartuje na půdě neoblíbeného soupeře ze středu Čech – Vlašimi. Zápas vypukne v <b>sobotu 5. března ve 14.30</b>.

Prostředí vlašimského stadionu Slezanům moc nesvědčí. Naposledy zde v září 2014 prohráli 0:2 a pokud zabrousíme ještě dál do historie, vzpomínky na Vlašim budou o to víc nepříjemnější. Během posledního utkání sezony 2009/2010 se v případě Opavy rozhodovalo o dalším bytí či nebytí ve druhé lize.

Hosté potřebovali nutně uhrát nějaké body, ale pod vedením trenéra Jaroslava Horáka po dvou gólech Jungra a jednom přesném zásahu Svátka prohráli 1:3. Jedinou trefu opavských barev tehdy zařídil vytáhlý útočník Klesnil. Vzhledem k tomu, že v souběžně hraném utkání Hlučín doma vydřel remízu s Duklou, soutěž udržel. Početný dav fandů z Opavy ve Vlašimi tehdy své hráče vypískal.

Nyní jsou však svěřenci trenéra Jana Baránka v naprosto odlišné situaci. Po podzimu jim s osmnácti získanými body patří osmá pozice v tabulce, Středočeši jsou o místo za nimi s odstupem tří bodů. Opavu však oproti podzimní části čeká výrazně obměněný vlašimský celek. Před startem zimní přípravy se charismatický kouč Vlastimil Petržela rozhodl zamířit do ostravského Baníku, jenž je hlavním kandidátem na sestup z první ligy. Jeho pozici zaujal Fotbalovou národní ligou protřelý trenér Martin Hašek.

Vlašimské angažmá by mu mohlo sedět, protože v zimní přípravě tým nepodával vůbec špatné výkony. Ve Vlašimi navíc pravidelně hostují mladí talentovaní hráči. To, že s nimi umí pracovat, potvrdil i v Pardubicích, kde měl rovněž k dispozici kolektiv mladých fotbalistů. Výsledky nebyly špatné. Opava by mohla vzpomínat, kterak předloni na stadionu v Městských sadech utrpěla potupný debakl 0:5 a proti mužstvu nepříliš známých tváří si de facto ani neškrtla.

Ve vlašimském kádru nastupuje několik pro Opavsko známých fotbalových tváří. Jedním z nich je například útočník odchovanec SFC Vojtěch Hadaščok, který v minulosti nastupoval například za Liberec, Žižkov nebo Příbram. V Hlučíně strávil část své prozatímní kariéry také krajní bek Patrik Dressler, jenž přišel na hostování z Teplic.

Zvučnou posilu Vlašim získala také do středu obrany. Defenzivní val vyztužil stoper Jiří Pimpara. Společně s Jakubem Štochlem vytvořil velmi zkušenou dvojici, o čemž se v generálce na jaro přesvědčily České Budějovice, které o minulém víkendu prohrály 1:2. Góly středočeského výběru vsítil Jan Jícha. Ten by společně s dalším ofenzivně laděným Jakubem Nečasem mohl být trenérem Martinem Haškem postaven proti Opavě do útoku.

Stejnojmenný syn kouče bude Slezanům jistě přidělávat starosti ve středu pole, stejně tak jako Tarczal nebo Průcha. Závěr zimní přípravy středočeskému celku vyšel. Z pěti zápasů hned čtyřikrát vyhrál, když si poradil s Baníkem Ostrava, juniorkou Jablonce, Štěchovicemi a už zmíněnými Českými Budějovicemi. Remíza se dostavila zhruba před třemi týdny v duelu s Táborskem.

Vlašimští jdou do jarní částí také s jednou novinkou týkající se klubového loga. To změnilo svou vizáž a hlavně se v něm objevil název společnosti na výrobu střeliva Sellier & Bellot, která se stala významným sponzorem klubu.

Z pohledu Opavy by měl být zápas specifický především pro Tomáše Čelůstku a Dominika Simerského, kteří dříve ve Vlašimi působili. V základní sestavě SFC by neměla chybět nejvýraznější zimní posila v podobě záložníka Václava Mozola.

Utkání na vlašimském stadionu je na programu v sobotu 5. března od 14.30 a jeho průběh můžete sledovat v textové on-line reportáži na webu Onlajny.com.


sdílet