Slezský FC chce výš. Budeme se rvát, zní z Městských sadů

2. 8. 2016
Redakce

O P A V A – Nová sezona Fotbalové národní ligy se hlásí o slovo a mezi šestnácti účastníky nebude chybět ani Slezský FC. S čím jde opavské mužstvo do nadcházejícího ročníku a jaké jsou jeho ambice prozradili na tradiční tiskové konferenci zástupci klubu.

Předsezónní tiskovky se zúčastnil předseda představenstva klubu Marek Hájek, generální manažer Alois Grussmann, technický ředitel Jaroslav Rovňan, trenér A-mužstva Roman Skuhravý a kapitán týmu Zdeněk Pospěch.

Postup do první ligy? Pomoci musí strategický partner

„Během letošního roku jsme prošli prvním reálným pokusem na vstup strategického partnera, který nakonec nedopadl. Má to však pozitivum v tom, že jsme si během roku s majoritním vlastníkem klubu vyjasnili priority, jak bychom mohli případnou privatizaci provést, aby profesionální část klubu byla zajištěna silným finančním partnerem, který by nám pomohl v cestě do první ligy. To je v nejbližších letech náš cíl,“ prohlašuje předseda představenstva Slezského FC Marek Hájek.

„Ve chvíli, kdy nemáme dostatek financí, není smysluplné jít do první ligy. Jsme však na výborné parametrické a procesní cestě. Společně s vlastníkem se připraví metody a postupy k tomu, aby silný partner mohl přijít. Díky tomu, že klub je ve výborné finanční i sportovní kondici, včetně fungování stadionu a podobně, jsme přesvědčeni, že ve spolupráci s městem se nám podaří takového partnera do roka přivést,“ dodává Hájek.

Mládež v Opavě klape

Slibně vypadá situace kolem opavské mládeže. „Mládežnická složka nám funguje skvěle. Vydali jsme se vlastní cestou a postupně jsme budovali mládežnickou akademii SFC, kterou město Opava finančně podporuje. Představenstvu jsme podali závěrečnou zprávu. Máme 65 trenérů a patronů z řad hráčů, kteří pomáhají s tréninkem či jsou sami trenéři s licencí. Je to základ toho, abychom mohli mládež udržet na tak vysoké úrovni,“ pokračuje.

„Statutárnímu městu Opava patří velké poděkování za podporu. Udržuje v provozu stadiony, máme dostatek tréninkových ploch, což se ukázalo jako stěžejní pro náš rozvoj,“ doplňuje předseda představenstva.

Letní průvan v kádru, jak se ukážou posily?

Slovo si vzal generální manažer opavského Alois Grussmann, který hovořil na téma kádru. „Změn v kádru bylo nakonec docela hodně. Uvidíme, jak noví hráči zapadnou do mužstva. To ukáže až čas. Potěšila nás komunikace s hráči. Tomáš Smola měl možnost jít blíž ke svému bydlišti, ale rozhodl se zamířit k nám. Co nám slíbil, splnil. Opavě dal přednost před ostatními kluby,“ pochvaluje si Grussmann. „Marko Radić měl také jiné nabídky a podepsal smlouvu v Opavě. K tomu lze připočíst i Petra Zalapače. Vilém Fendrich byl po prvním tréninku nadšený ze zdejšího zázemí. To všechno jsou pozitivní věci,“ připojuje.

Jak to vidí opavský kouč Roman Skuhravý? „?V minulé sezoně jsme byli jedenáctí. Přišel nový trenér a noví hráči. Mužstvo potřebuje čas na sehrání. Tím, že na hřišti chceme dominovat a být konstruktivní, to může být dlouhodobější stav. V lize vidím hrozně moc vyrovnaných týmů a dva favority, kteří otevřeně vyhlašují své cíle. Myslím, že to bude historicky nejzajímavější sezona druhé ligy,“ těší se.

Ambice jsou jasné, posunout se nahoru

Jaké cíle si dávají ve slezské metropoli pro nový ročník Fotbalové národní ligy? „Soutěž je našlapaná, ale chceme se posunout výš, než jsme byli v posledních dvou letech, kdy jsme skončili ve středu tabulky. Co se týče nové sezony, máme ambice být nejúspěšnějším týmem, který hraje ve Slezsku. Věřím, že se nám to podaří,“ hlásí Marek Hájek.

„Příprava nám vyšla nad očekávání a teď je jen na nás, abychom to proměnili v mistrovské soutěži. Slibuji za tým, že pro to uděláme maximum. Hlavní rys mužstva má být ten, že se budeme rvát o každý bod, i když nám to třeba herně nepůjde,“ vysvětluje trenér Skuhravý.

„Máme exkluzivní výhodu v tom, že máme tak skvělé fanoušky. Jsme za ně rádi, budeme dělat maximum, aby jich chodilo co nejvíc. Děkujeme jim, že nás drží a stále při nás stojí,“ vzkazuje Hájek opavským příznivcům.

Derby s Baníkem? Velký fotbalový svátek

Vrcholem podzimu bude bezesporu slezské derby mezi Slezský FC a Baníkem, které se odehraje na začátku září v Ostravě.

„Pár už jsem jich zažil zažil. Hrál jsem proti Baníku v Opavě, i se Spartou. Věřím, že zápas nezkazí pár hloupých fanoušků. Hlavní bude, aby na hřišti rozhodli hráči a na tribunách fanoušci svým skandováním, ale ne pěstmi. Doufám, že všichni lidé budou ze stadionu odcházet nadšení, že zažili krásné derby,“ přeje si opavský kapitán Zdeněk Pospěch.

Situaci trochu odlehčil stratég Slezského FC Roman Skuhravý. „Už jsem slyšel, že když se nám v sezoně nebude dařit, nebudu si moct ve městě ani koupit housky. (směje se) Slyšel jsem hlasy, že zápas s Ostravou se nebude hrát, protože fanoušci se bijí už teď. Co je ale pro trenéra nebo hráče lepší, než hrát před tolika fanoušky? Fotbal je zábava pro lidi a ti by jej měli vidět,“ řekl na závěr.


sdílet