Jsem rád, že hraji v Opavě, hlásí Zapalač. Nad nabídkou neváhal

18. 8. 2016
Redakce

Opava – Letní posila z polského Belchatowa <b>Petr Zapalač</b> se rychle v Opavě aklimatizovala. Svými výkony si prakticky hned řekl o základní sestavu. Na Andrově stadionu v Olomouci patřil k nejlepším hráčům na hřišti a vidět byl také v sobotním derby s Frýdkem-Místkem.

Petře, v úvodních dvou kolech nové sezony vytěžil opavský tým čtyři body. To je slušná vizitka, že?

Podobně jsme si to představovali. Chtěli jsme mít sice šest bodů, ale s remízou v Olomouci jsme nakonec spokojeni. Dalším cílem byl postup v poháru a výhra nad Frýdkem-Místkem, což se nám podařilo. Máme to rozjeté, jak jsme chtěli. Každý den si ale říkáme, že tyto výsledky musíme dál potvrzovat.

Jak hodnotíte sobotní derby s Frýdkem-Místkem?

Byli jsme spokojeni. Přišlo docela dost lidí a doufám, že jsme jim ukázali fotbal, který se líbil. I když jsme dostali dva góly, jsme spokojeni. Víme, kde jsme udělali chyby. Je fajn, že se tyhle chyby staly v zápase, který jsme vyhráli. Musíme se z nich poučit, abychom je neopakovali.

Pracujeme na dalším zlepšení, slibuje Zapalač

Takže odstranit ze hry chyby a hlavně neusnout na vavřínech...

Hráli jsme docela dobrý fotbal. Fanouškům ale můžeme zaručit, že pracujeme na tom, aby naše hra a výkony byly ještě lepší.

V pátek vás čeká cesta na jih Moravy. Na půdě Znojma se však Opavě dlouhodobě nedaří. Je na čase to změnit, že?

Bavili jsme se o tom. Ve středu jsme měli přípravu na soupeře, rozebrali jsme si jejich slabiny. Víme o nich a v pátek jich budeme chtít využít. Chceme potvrdit naši formu, ať se v tabulce posuneme ještě výše. Jedeme tam vyhrát.

Opavské podmínky a zázemí? Nejlepší na Moravě a ve Slezsku

Podepsal jste tříletý kontrakt s Opavou. Dá se říci, že pro odchovance ostravského Baníku celkem zajímavá věc…

Abych pravdu řekl, nikdy jsem nepředpokládal, že se tohle někdy stane. Opava je ale kvalitním klubem, zázemím a podmínkami je momentálně nejlepší tady u nás na Moravě a ve Slezsku. To byl i důvod, proč jsem nad nabídkou neváhal, navíc to mám kousek domů.

Právě Baník bude soupeřem Opavy ve druhé lize…

Těšíme se na to všichni, ale nejen na toto derby. Letošní ročník druhé ligy bude zajímavý, hrajeme s Vítkovicemi, Třincem, Frýdkem, čeká nás olomoucká Sigma. Myslím si, že máme před sebou docela pestrou sezonu. Chceme ukázat, že Opava nebude v této konkurenci hrát žádné druhé housle.

Asi budete brát derby s Baníkem hodně prestižně, nebo ne?

Kdyby v klubu byli lidé z doby mého působení, určitě by vzájemné zápasy byly pro mě vyhecovanější, teď už to tak ale neberu. Chci Baník porazit proto, abychom byli v tabulce nad ním.

Doping byla jen moje chyba, uvědomuje si

O vaše služby usilovala Opava už v zimě, proč to tenkrát nedopadlo?

Měl jsem tady namířeno. S panem Grussmannem jsme byli domluveni na tom, že kdybych dostal nabídku ze zahraničí, půjdu do ciziny a to se také stalo. Odešel jsem do Belchatowa.

Petr Zapalač

Narozen: 30. 4. 1987

  • Post: záložník
  • Současný klub: SFC Opava
  • Starty v I. lize: 4
  • Dřívější působiště: Baník Ostrava, Dubnica, Znojmo, Žižkov, Frýdek-Místek, Belchatow

V Polsku jste již nechtěl pokračovat?

Měl jsem opci, jenomže tím, že se týmu sezona nepovedla, se rozhodli obměnit celý kádr. Popravdě jsem tam ani zůstat nechtěl. Ozvaly se mi jiné kluby z Polska, jejich nabídky nebyly ovšem tolik atraktivní, abych tam šel.

V čem byla ta opavská tak atraktivní?

Opava jednala konkrétně a rychle. Cítil jsem její zájem, dostal jsem smlouvu na tři roky. V Polsku jsem mohl mít lepší peníze, ale ne zase o tolik. Jak jsem již řekl, chci být doma.

Vaši kariéru zastavil dopingový problém, který vznikl při angažmá na Žižkově. Jak moc vás zasáhl?

Z hlediska mé kariéry dost. Někteří trenéři i funkcionáři se na mě dívají jinak. Na druhou stranu mi ale paradoxně i pomohl. Utříbil jsem si v hlavě věci, uvědomil jsem si, co je pro mě důležité a co ne. Věděl jsem, že chci hrát dál fotbal, proto jsem se začal v době pauzy o sebe více starat, abych byl připraven se vrátit. Pauza byla dlouhá, podle mě trest až přehnaně velký.

Byla to tenkrát osobní chyba?

Nebyl to úmysl. Nevěděl jsem, co je dovoleno a co není. Byla to moje chyba, ničí jiná.


sdílet