Bitva podzimu je tady! Slezský FC jede na Baník

13. 9. 2016
Redakce

Opava – Nejostřeji sledovaný zápas podzimní části Fotbalové národní ligy mezi Baníkem Ostrava a Slezským FC se hlásí o slovo. Slezské derby, kterému bude v Ostravě přihlížet plný dům, je na programu ve <b>středu 14. září od 19 hodin</b> na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích.

Zapomeňte na tabulku, derby mezi Ostravou a Opavou je natolik specifický zápas, že hráči nechají na hřišti všechno. Oba týmy se naposledy utkaly v pohárovém zápase před sedmi lety. Po základní hrací době byl tehdy stav nerozhodný 1:1. Baník následně rozhodl až při penaltách.

I když v jednom z nejvyhlášenějších derby, které se na našem území hrají, budou chtít fotbalisté obou táborů nechat na trávníku maximum, pohled na tabulku prozrazuje, že by mohlo jít o nadmíru vyrovnané klání. Jak druhý Slezský FC, tak třetí Baník v dosavadním průběhu druhé ligy po pěti kolech nashromáždili celkem jedenáct bodů za tři výhry a dvě remízy. Také skóre je podobné. U druhé Opavy to je 11:4, Ostravané mají 9:4.

Zajímavostí je, že výběr trenéra Vlastimila Petržely zatím v domácím prostředí odehrál celkem dva zápasy, v obou z nich zvítězil a oba z nich byla derby s týmy z regionu. Nejprve si Ostravští poradili s Třincem, když na konečných 2:1 otočili díky gólům Mičoly a Urgely až v poslední desetiminutovce, při druhém vystoupení před vlastními diváky se proti nim postavil Frýdek-Místek. Také tento duel skončil stejným výsledkem. O vítězství Baníku dvěma góly rozhodl Petr Nerad.

Ostrava má ve svých řadách hned tři dvougólové střelce. Jedná se už o zmíněného Nerada, Urgelu a také Bronislava Stáňu. Zatím poslední druholigové utkání odehráli Ostravští na půdě Vlašimi. Zápotočný sice hosty poslal do vedení už v osmé minutě, ale Nečasovi se po půlhodině hry povedlo vyrovnat na konečných 1:1.

Největší letní posila Ostravanů Tomáš Zápotočný v jednom z rozhovorů přiznal, že mužstvo podalo mizerný výkon, ale i tak hodnotí začátek sezony pozitivně. Údajně, když se zvládne zápas s Opavou, bude to super. Úvodní kola naznačují, že trenérovi Vlastimilu Petrželovi se povedlo sestavit tým, který bude mít postupové ambice. Nastupují za něj i fotbalisté, kteří Opavu velmi dobře znají. Jedná se třeba o brankáře Petra Vaška, jenž ještě v uplynulé sezoně oblékal opavské barvy, a Tomáše Mičolu. Ten pochází z Opavy a ve slezské metropoli fotbalově vyrostl.

„Důležité je, abychom se udrželi v tabulce na špici. Jde o zápas roku, který chceme všichni zvládnout. Pokud se nám to ale nepodaří, musíme jít dál. Nesmí nás to rozhodit. Výhra nad Pardubicemi byla důležitá. Pojedeme si to užít, ale hlavně vyhrát!“ velí opavský útočník Tomáš Smola.

„V této chvíli s jedenácti body půjdeme do zápasu s tím, že by to klidně mohlo pro kohokoliv skončit i 6:5. Do utkání půjdeme s tím, aby to byla oslava fotbalu. Mohu všem slíbit, že na hřišti necháme duši,“ dodává kouč Slezského FC Roman Skuhravý, který byl Baník osobně sledovat na utkání ve Vlašimi.

Slezské derby na moravském poli vypukne ve středu 14. září od 19 hodin a vysílat jej bude v přímém přenosu také stanice ČT sport.

Informace pro fanoušky

Zápasu ve Vítkovicích bude s přihlížet vyprodaný stadion. V předprodeji ve fanshopu Slezského FC se prodalo 882 lístků do hostujícího sektoru! Zbylá várka vstupenek se bude prodávat přímo na pokladnách před samotným zápasem! Opavský tým by do Ostravy mohlo vyjet podpořit až devět stovek fanoušků, všichni ve speciálních žlutých tričkách pro toto derby.

Příznivci SFC hromadně vyrazí ze stanice Opava východ. Sraz na nádraží je v 15.30. České dráhy posílí spoje v 16.42 z Opavy a 21.30 z Vítkovic. Nasazeny by měly být dvě soupravy CityElefant. Po příjezdu do Vítkovic budou fanoušci na stadion převezeni autobusy. Prosíme opavské příznivce, aby naslouchali a dodržovali pokyny policejních složek a pořadatelské služby. Zpáteční vlakový speciál pojede z vítkovického nádraží rovnou do stanice Opava-východ.

Policie derby označila jako mimořádně rizikový zápas, takže se dají očekávat také mimořádná bezpečnostní opatření. Souhrn nejdůležitějších bezpečnostních informací naleznete pod tímto odkazem.


sdílet