GKS Tychy 0–3 SFC Opava

2. 2. 2013
Redakce

Slezský FC se v sobotním přípravném utkání střetl s GKS Tychy, týmem hrajícím druhou polskou ligu. Svěřenci Davida Vavrušky si z Polska odvezli třígólové vítězství.

Úvod zápasu se nesl ve znamení opavských přiležitostí. Nejprve střílel Partyš, poté po přihrávce Prokeše zamířil vedle brány tvrdou ránou Vybíral. V 10. minutě po centru Čarnoty z pravé strany hlavičkoval Jurečka mimo tři tyče.

Domácí se poprvé osmělil ve 13. minutě, kdy si po rohovém kopu připsali první střelecký pokus, který ovšem mířil vysoko nad bránu. Na druhé straně střílel Binar po Prokešově narážečce taktéž mimo.

V 19. minutě se Slezskému FC povedla kvalitní kombinace, která začala u Partyše. Binar se uvolnil v pokutovém území a poslal pod sebe gólovou nabídku. Prokeš chytře pustil míč na Jurečku, který se nacházel v lepší pozici na úrovni penaltové značky. Mladý útočník v jasné šanci nezaváhal a poslal Opavu do vedení.

Po krátkém zklidnění hry přišla ve 30. minutě další šance Slezského FC. Ficek ze středu pole vyslal do běhu Prokeše, jenž poslal zpětnou přihrávku Binarovi, který z vystřelil z voleje. Domácí brankář s vypětím sil vytáhl pokus opavského záložníka mimo tyče.

Pět minut před koncem první půle mohlo být vyrovnáno, když Szczęsny vystihl záměr Martina Uvíry přihrávat hlavou Květonovi. Opavský brankář tváří v tvář domácímu útočníkovi uspěl a dokázal míč soupeři odebrat.

Tychy svou šanci nevyužily a v poslední minutě první půle naopak vyrobily defenzivní chybu, za kterou je potrestal opět Jurečka. Důsledné napadání mladého opavského útočníka vedlo k zachycení rozehrávky soupeře, 18letý střelec poté už měl lehkou práci a do odkryté brány zvýšil na 2–0 pro Opavu.

Vzhledem k početným absencím nevystřídal Slezský FC celou jedenáctku, ale učinil pro druhou půli pět změn. A právě spolupráce nových hráčů vedla k navýšení vedení. Na autové vhazování si do pokutového území naběhl Wirth a obloučkem vrátil míč směrem do hřiště. Petr Uvíra z voleje uklidil míč po zemi za záda domácího golmana.

Následující minuty patřily domácímu celku. Nejprve střílel mimo Chomiuk, poté si v 54. minutě naběhl na rohový kop Jarka a míč z jeho hlavy skončil na pravé tyči Květonovy branky.

V 61. minutě přišel další rohový kop Tych, tentokrát z levé strany. Kopczyk z pozice u zadní tyče trefil míč z voleje a Květona opět zachránila tyč jeho branky. Balón se odrazil do nebezpečné zóny, kde se k němu dostal Jarka, ale jeho pokus zblízka skončll vedle brány.

„Stálo při mě brankářské štěstí,“ řekl po utkání k těmto situacím Josef Květon. „I když se jedná jen o přípravu, tak jsem rád, že se nám podrželo udržet čisté konto,“ dodal opavský brankář.

Trenér Vavruška musel v 62. minutě sáhnout k vynucenému střídání, když si při blokování střely soupeře přivodil zranění Martin Uvíra. Nejprve jej vedle Radka Kuděly nahradil Vybíral, v závěru utkání se do středu obrany stáhl další ze záložníků Wirth.

Chvíli poté Šrom přihrál vysoký míč na Prokeše, který z vnějšku pokutového území trefil balón bez přípravy a vyslal na bránu domácích povedenou střelu, kterou však brankář vytáhl na rohový kop. V 68. minutě střílel z dálky Schaffartzik, ale branku domácích neohrozil.

Josef Květon si nemohl stěžovat na nedostatek vytížení. V rozmezí osmi minut musel třikrát do akce, ale všechny pokusy hráčů Tych mířily doprostřed brány.

Poslední šanci tohoto přípravného zápasu si vypracovala Opava. Přesný míč od Čarnoty prodloužil za sebe Jurečka na Šroma, který se ocitl sám před brankářem. Podařilo se mu však jen trefit domácího strážce tyčí, a tak utkání skončilo opavskou výhrou 3–0.

GKS Tychy – SFC Opava 0:3 (0:2)
Branky: 19. a 45. Jurečka, 50. P. Uvíra.
Žluté karty: 38. Bąk – 38. Ficek.

Sestava SFC Opava

Květon – Čarnota, Kuděla, M. Uvíra (62. Vybíral), Hrabina (46. Schaffartzik) – Partyš (46. P. Uvíra), Vybíral (46. Wirth), Binar (46. Sedláček), Ficek (46. Šrom) – Prokeš, Jurečka.

Fotografie

Snímky z utkání naleznete ve fotogalerii na webu Deníku a také na stránkách soupeře.

Videa

Sestřih gólů a šancí
David Vavruška
Matěj Hrabina


sdílet