David Vavruška: Psychická stránka hraje důležitou roli

5. 2. 2013
Redakce

Slezský FC hraje další přípravný zápas ve středu s B-týmem Sigmy Olomouc, utkání začíná na hřišti v Kylešovicích v 15 hodin.

„Myslím, že to bude vypadat jako v Polsku a nevyjde nám to na dvě jedenáctky ze zdravotních důvodů,“ říká k utkání David Vavruška.

Kromě zraněných hráčů si proti olomouckému týmu nezahraje také Václav Jurečka, který je v Irsku s mládežnickou reprezentací. „Ale vrací se nám Lokša, trénují také Krčmařík a Metelka,“ dodává trenér Slezského FC.

„Nedělejme z toho zápasu žádnou vědu. Myslím si, že to bude dobrý soupeř pro přípravu, ale je mi jedno, proti komu konkrétně hrajeme. Každý zápas v přípravě mi něco přinesl,“ tvrdí David Vavruška.

Slezský FC čekají před zahájením jarní části sezóny už jen čtyři utkání. Opavský trenér k tomu říká: „Zachovávám klid. Nervozitu by měli pociťovat hráči, protože všichni hrát nebudou. Vím, že kluci jsou v nějakém stavu a perou se s únavou. Během těch zápasů hlavně sbírám informace. Zajímají mě hráči jako osobnosti a dívám se na ně jako na individuality.“

„Dívám se na ně tak, jako když rodiče vedou svého kluka na fotbal a sledují jej. Z každého si vytahuju informaci, která pro mě bude důležitá. Tím, že jsem přišel v pátém kole, tak jsem ty informace neměl. A dnes vidím, že by některé věci šly udělat jinak, ale v té chvíli jsem to nemohl vědět.“

„Čím víc ty hráče poznávám, tím víc vím, co od nich můžu čekat. Mám tady hráče, který si drží disciplínu, protože ví, že ji vyžaduju, ale nakonec mu rupnou nervy v zápase s Frýdkem-Místkem. Tyto věci si vyhodnocuju a je to pro mě hodně důležité.“

„Hráči jsou pod fyzickým tlakem, jsou unavení, ty věci se na ně nabalují a v té situaci se člověk chová jinak, podrážděně. Ale na jaře na nás bude ohromný tlak. Doufám, že vyhrajeme několik zápasů a budeme na dostřel. Potom na nás přijde ten největší nápor a já se musím rozhodnout, na kom to budu moci postavit. Fotbal je o psychice, duši, tohle všechno hraje obrovskou roli,“ upozorňuje David Vavruška.

Střetnutí s B-týmem Sigmy Olomouc je pro Slezský FC posledním zápasem před odjezdem na soustředění. „Teď se ta příprava bude lámat na principu superkompenzace. Momentálně je toho na objem hodně, trénuje se dvakrát denně celý týden, je to pro hráče složité,“ říká trenér.

„Na soustředění mohou jet hráči bez obav. Jedeme tam proto, abychom měli klid na sebe. Budeme si povídat o spoustě věcech. Nebudeme už tolik řešit kondiční věci, ale pohrajeme si s taktickou stránkou, budeme se zabývat také chováním na hřišti.“

„Beru to jako takticko-regenerační soustředění. Po té únavě a všem, co jsme udělali na hřišti, je třeba si například večer udělat pořádnou legraci. V Luhačovicích na to bude prostor, bude dobré trochu si vyčistit hlavu a opustit na pár dní Opavu. Zaměříme se na tu psychiku, která pro nás bude velmi důležitá,“ uzavírá rozhovor David Vavruška.


sdílet