Zápas jara je tady! Slezský FC čeká derby s Baníkem

17. 3. 2017
Redakce | FOTO: Deník

Opava – A je to tady! Velké derby fotbalového jara je za dveřmi. Do Městských sadů míří aktuálně druhý tým Fortuna národní ligy ostravský Baník. Vyprodaný stadion uvidí přímý souboj o druhé postupové místo. Pokud Opavští vyhrají, dostanou svého velkého rivala v tabulce pod sebe.

Baník vstoupil do jarní části vítězstvím nad ústeckou Armou a při klopýtnutí Opavy se Znojmem to vypadalo, že se odráží k trháku. Jenomže povinné vítězství ve Frýdku se nekonalo. Petrželova eskadra selhala a prohrála s Valcíři 1:2.

„U prvního gólu jsem si myslel, že se jednalo o ofsajd. U toho druhého to bylo hodně nepřehledné. Já jsem ten míč vůbec neviděl, dával to navíc přes našeho hráče (Suse). Problém byl ale úplně někde jinde, my jsme hráli úplné ho…! Měli jsme snad dvacet standardních situací, ale všechny kopeme na přední tyč,“ řekl brankář Baníku Petr Vašek pro Moravskoslezský Deník.

„Pokud se na našem výkonu projeví absence jednoho hráče, v první lize nemáme co dělat. To, že je nezkušenější, je asi pravda, ale v kádru je dalších dvaadvacet kluků, kteří ho musejí umět nahradit,“ uvedl k absenci stopera Zápotočného.

Gólmana Petra Vaška stejně jako záložníka Tomáše Mičolu v Opavě všichni dobře znají. Oba v minulosti oblékali dres Slezského FC, i když posledně jmenovaný jen v mládežnických kategoriích. Oba v současné době patří ke klíčovým mužům Baníku. Stejně jako šestatřicetiletý stoper Tomáš Zápotočný. Opomenout nelze ani Martina Suse, Jakuba Pokorného nebo zimní posilu z Vlašimi Petra Bredu.

Do záložní řady získal v zimní pauze Baník ex-slávistu Roberta Hrubého z Teplic, velké kvality mají Marek Hlinka s Bronislavem Staňou, nebezpečný směrem dopředu je Carlos De Azevedo, který momentálně hraje na hrotu. Na větší šanci zatím čeká posila z Myjavy Štefan Pekár.

V útoku má Baník Lubomíra Urgeľu, ten ale pevné místo v základu nemá. Jeho parťáka Alexandra Jakubova do hry nepustily zdravotní problémy. Malou zajímavostí je fakt, že současný Baník má na soupisce méně odchovanců než Slezský FC Opava.

Z opavské kabiny

Opavští fotbalisté jsou na derby natěšení. „Na Baník ztrácíme bod, o to více bude zápas vypjatější, o to více půjdou oba tábory proti sobě. Celá kabina vnímáme prestiž tohoto derby. Jsem zastáncem toho, že bychom do zápasu měli jít s tím, že ho musíme dobře zvládnout a nevnímat to jako nenávist vůči soupeři. Je to důležité utkání v tom, že v případě úspěchu půjdeme přes Baník, ale zbytek soutěže je ještě dlouhý,“ řekl gólman Vilém Fendrich.

„Je to jeden ze zápasů, který člověk vnímá hodně. Jde o postup do ligy, utkávají se kluby, které mají vůči sobě velkou nevraživost. Mezi oběma tábory lze cítit velké napětí. Je to zápas, který si jde člověk užít, protože atmosféra bude fantastická,“ dodala opavská jednička.

Trenér Slezského FC by rád atmosféru bez excesů. „Rivalita mezi Opavou a Ostravou teď vygradovala sestupem Ostravy do druhé ligy. Rozumím, že tady rivalita je. Byl bych rád, aby byla v mezích sportovního výkonu a fanoušků, kteří se budou předhánět v tom, kdo bude mít lepší chorály nebo choreo, než v tom, kdo vyvede větší lumpárnu. Ať už je to devastace stadionu, nebo ohrožení fanoušků soupeře,“ hlásí Roman Skuhravý.

Slezské derby, které bude sledovat vyprodaný stadion, startuje v sobotu 18. března ve 14 hodin. Z utkání bude připraven také tradiční on-line přenos.

Klub, realizační tým a především hráči věří, že fanoušci vytvoří skvělou sportovní atmosféru v duchu fair-play a ne takovou, která by vedla k případnému disciplinárnímu řízení.

V souvislosti se sobotním utkáním byla přijata mimořádná bezpečnostní opatření i jistá dopravní omezení. Fanshop bude výjimečně otevřen pouze od 12:30 do 14 hodin, zápasové zpravodaje budou v prodeji rovněž pouze ve fanshopu. Děkujeme za pochopení.


sdílet