Evropa? Jsme strašně blízko, ale přitom tak daleko, ví Pospěch

16. 5. 2017
Redakce

Olomouc – Český pohár vyhrál s Baníkem, dvakrát jej zvedl nad hlavu v dresu Sparty a pohárovou soutěž ovládl také s dánskou Kodaní. Teď může pohárový specialista Zdeněk Pospěch slavit páté vítězství s rodnou Opavou.

Zdeňku, dá se říct, zda je někdo v utkání favoritem?
Myslím si, že v takovém utkání role favorita neexistuje. To by mezi týmy musel být velký rozdíl. Prokázali jsme kvalitu, když jsme během naší cesty dokázali porazit čtyři ligové mančafty. Budeme se snažit uspět i ve finále.

Aktuálně je ale Slezský FC v lepší formě než Zlín…
To je bezpředmětné. Jde o jediný zápas, který může rozhodnout o úspěchu celého klubu v této sezoně. Je jedno v jaké formě jsme my, nebo jak hraje Zlín.

Cítíte před finále velkou nervozitu?
Nervozita je malá, jako před každým zápasem. S prvním dotykem s míčem ale zmizí. Je normální, že před utkáním cítíme napětí a očekávání.

V poslední době máte náročný zápasový program. Cítíte únavu?
Jsou to výmluvy. Hráči Plzně a Sparty musí hrát za repre a jezdit na zápasy po Evropě. To oni mají nabitý program. Pokud to říká někdo jiný, je to pouhá výmluva. Pak se tito hráči asi špatně připravují. Pokud chtějí uspět v zahraničí, čeká je množství takových zápasů za sebou. Nikdo se jich nebude ptát, zda jsou unavení. Myslím, že u nás poháru chybí prestiž. Nevím, proč si někteří nechtějí uvědomit, že je to cesta do Evropy, a tedy možnost se zviditelnit.

Výhra vás může katapultovat do pohárové Evropy. Myslíte na to?
Samozřejmě se nám to zřejmě bude vkrádat do mysli. Je to strašlivě blízko, ale zároveň tak daleko. Bylo by zavádějící se tím zabývat.

Čekal jste, že si po návratu z Německa budete mít šanci s Opavou zahrát o evropské poháry?
To asi ne, protože z druhé ligy je do evropských pohárů složitá cesta. O to hezčí pocit to je. Člověk si to víc užívá. Nikdy by mě nenapadlo, že bychom měli možnost probojovat se do Evropy.

Finále se nakonec bude hrát v Olomouci. Vnímáte to jako velké plus?
Jsem rád, že padlo toto rozhodnutí a nemusíme do Prahy. Je to skvělá volba pro fanoušky Opavy, Zlína i lidi ze zdejšího okolí. Takhle by mělo finále českého poháru vypadat – plný dům a skvělá atmosféra.


sdílet