Hrát finále je obrovská prestiž. Pro výhru uděláme všechno, říká Skuhravý

16. 5. 2017
Redakce

Olomouc – Před fotbalisty Slezského FC stojí velká výzva. Ve středeční podvečer se střetnou se Zlínem o to, kdo pozvedne nad hlavu trofej pro vítěze MOL Cupu. A nejen to. Vítězství v poháru posune jeden z týmů do evropských pohárů. O své pocity před zápasem se svěřil opavský kouč Roman Skuhravý.

„Jsme šťastní, že finále můžeme hrát. Z vlastní zkušenosti vím, že finále smazává všechno. Ukáže se v 90 minutách a prodloužení, co týmy umí a zda to, na co jsou připravené, dokážou do zápasu dát. Nemám v hlavě žádné spekulace, zda jsme favoritem my, nebo Zlín. Zajímá nás Opava, uděláme všechno pro to, abychom zvítězili,“ předesílá opavský trenér Roman Skuhravý.

Kdo bude ve středu favoritem? „Vnímáme to tak, že šance jsou padesát na padesát. V zápase budou rozhodovat detaily. Kdo na tom bude jak fyzicky, jak se kdo vyspí. Zkrátka, kdo bude připravený se takhle vypořádat se zápasem,“ pokračuje.

Finálové utkání je za dveřmi. Začínají už pracovat nervy? „Nervozita do takového utkání nepatří. Ba naopak. Postup jsme si tvrdě vybojovali. Nejsme nervózní ani si to nejdeme užít. Zápas jdeme žít, a to se vším, co k němu patří. Sami jsme zvědaví, jaký průběh bude středeční utkání mít,“ hlásí.

Opavští odmítli možnost absolvovat předzápasový trénink na Andrově stadionu. „Měli jsme tu možnost, ale mužstvo má svůj režim a já jsem zastáncem toho, že pokud není třeba něco měnit a vnitřní mechanismy fungují, nemá se do toho sahat. Spíte ve vlastní posteli a trénujete na vlastním hřišti. Nevnímám to jako problém, ba naopak. Máme zajetý režim, ve kterém jedeme celou sezonu. Předzápasový trénink v Olomouci jsem nechtěl,“ vysvětluje Skuhravý.

O vstupenky na finále byl obrovský zájem. Rychle se po nich zaprášilo. „Vůbec jsem z toho nebyl překvapený, protože to, co se děje posledních čtrnáct dní v Opavě, je neskutečné. Za rok, co jsem v Opavě, si kromě fantastické práce užívám i to, že nám roste návštěvnost. Jestli někde lidi na fotbal chodí, je to na Moravě. Myslím si, že kdyby stadion měl větší kapacitu, stejně by byl naplněný,“ tvrdí.

Pomoci mohou pohárové zkušenosti Romana Skuhravého. „Zažil jsem, jaké je to vyhrát pohár jako hráč i trenér. Tato soutěž je nádherná v tom, že týmy se mohou měřit bez rozdílů soutěží. Byl bych rád, kdyby se na pohár začalo konečně nahlížet jako v cizině. Německý pohár nebo FA Cup, to jsou všechno renomované soutěže. Byl bych rád, kdybychom účastí v poháru přispěli k tomu, že to bude každým rokem fantastická soutěž. Hrát finále je obrovská prestiž. Ať si říká, kdo chce, co chce. Beru to jako obrovské zadostiučinění. Na našem místě by chtěla být spousta týmů,“ uvědomuje si trenér Opavy.

Na Zlín je Slezský FC výborně připraven. „Byl bych nerad, kdybych měl po zápase pocit, že jsem něco podcenil. Když jej nebudu mít a budu vědět, že jsem s kluky udělal maximum, můžu prohrát,“ říká. Zlínský tým ale respektuje. „Rozlišuji to na ligu a pohár. Když museli, odehráli poctivý a kompaktní zápas. Jak v Liberci, tak na Slavii postoupili zaslouženě. Z těchto dvou zápasů budeme vycházet, a to samé od Zlína očekávám ve středu. Víme, co od nich můžeme čekat a na co si dát pozor. Zároveň má Zlín můj respekt. Být šestý v lize a dostat se do finále poháru. Navíc si myslím, že do finále měli náročnější cestu. Na druhou stranu my jsme vyřadili o jednoho ligového soupeře víc, tím se to srovnává,“ vykládá.

Vítězství v poháru katapultuje jedno z mužstev do pohárové Evropy. „Nedokážu teď přemýšlet, jakým způsobem bychom museli připravit kádry. Mám jedinou možnost přemýšlet tak, že musíme porazit Zlín. A to my chceme. Evropa je vzdálená budoucnost. Cesta vede přes Zlín, což je jediné, kam nyní upíráme zraky,“ uzavírá Roman Skuhravý.


sdílet