Máme pohodu, libuje si Kayamba. Tým pozve na kolena

26. 4. 2018
Redakce | FOTO: Deník / Petr Widenka

Opava – Krásnou trefou po dvaceti minutách načal žižkovského soupeře a nasměroval opavské fotbalisty do vítězných kolejí. Joel Kayamba znovu řádil, trefil se už podeváté v sezoně a pomohl Slezskému FC k důležité výhře nad Viktorií.

V neděli na hřišti Vlašimi zachránil svým zásahem v závěru Opavě alespoň bod, teď první brankou nalomil Žižkov. „Věřím, že mi to tam bude padat pořád. Po Vlašimi jsem říkal, že jsem už pět zápasů nedal gól, což mi vadilo. Potřeboval jsem čas. Je jedno, jestli jsem dal gól já, nebo ne. Nejdůležitější jsou tři body,“ povídá skromně.

Slezané byli aktivnější, vytvořili si řadu šancí, ale nedokázali je proměnit. Právě gól Kayamby je uklidnil. „S kluky jsme si říkali, že musíme dát rychlý gól. Vždy, když ho dáme, pak máme zápas jednodušší,“ potvrzuje rychlonohý fotbalista.

Když máš míč, dělej, co umíš

Svůj fotbalový um předvedl právě při své brance, kdy si v šestnáctce krásně obhodil protihráče, a pak poslal balon krásně k levé tyči. „Jak říká trenér, je to o radosti. Když máš míč, dělej, co umíš. Tohle je fotbal,“ usmívá se Joel Kayamba.

Opavští po dvou remízových zápasech konečně naplno bodovali. „Museli jsme vyhrát, protože třetí remíza by pro nás byla už moc. Body jsme sice sbírali, ale potřebovali jsme vyhrát. Jsme rádi, že jsme to zvládli. Tři body jsou pro nás důležité. Nejsme pod tlakem a máme pohodu. Jedeme dál,“ pokračuje borec původem z Demokratické republiky Kongo.

Ten se svou trefou zvítězil v hlasování o nejkrásnější branku podzimu, teď jeho kousek napodobil Nemanja Kuzmanović. Mimochodem nejlepší hráč měsíce března. „To je jasné, Kuzma má formu. Každý zápas může dát gól. Je mi jedno, jestli něco vyhraje Kuzma, Smolík, nebo Pušky. Jsme tým. Všichni máme radost, když někdo z nás získá nějakou cenu,“ usmívá se.

Svíčková? Až u babičky

Brilantní technik před pár dny oslavil své 26. narozeniny. S oslavou ale musel vzhledem k nabitému zápasovému programu počat. „Hrajeme v neděli, takže možná něco proběhne už teď po zápase, nebo ve čtvrtek. Ať to konečně oslavíme,“ povídá.

Co se chystá? „Klasika. Pojedeme na kolena, dáme pár piv a půjdeme domů. Musíme zregenerovat, abychom v neděli dobře odehráli zápas ve Varnsdorfu,“ uvědomuje si. Jak to, že nesáhl po tradiční svíčkové? „Teď ne. Tu si musím dát u babičky,“ směje se.

Opavští ovšem musí rychle přepnout na nedělní bitvu ve Varnsdorfu, který v minulosti mimochodem trénoval kouč SFC Roman Skuhravý. „Nevím, jaké to tam je. Snad to zvládneme. V naší síle to určitě je. Pro nás je každý zápas stejný, protože chceme postoupit. Doufám, že vyhrajeme,“ dodává na závěr Joel Ngandu Kayamba.


sdílet