Tapeta ve škole v Kylešovicích připomíná historii klubu

29. 4. 2013
Redakce

Na základní škole v Opavě-Kylešovicích se na stěně jedné z chodeb objevila tapeta, která nutně upoutá pozornost každého, kdo kolem ní projde. Tato koláž fotografií je zaměřena na historii opavského fotbalového klubu.

O vytvoření tapety se postaral Jan Hruška mladší, trenér SFC Opava U13, který na partnerské škole Slezského FC vyučuje. „Chtěli jsme naše žáky seznámit s historií klubu. Mohou se tak dozvědět, jaké soutěže se v Opavě hrály, a že se klub jmenoval třeba Slezan, Baník, Ostroj nebo Kaučuk,“ říká syn trenéra opavského B-týmu.

„Děti nemají moc povědomí o minulosti, neznají jména významných fotbalistů. Nemůžeme jim to ale mít za zlé. Pokud jim tyto informace nikdo neřekne, tak děti se k nim samy nedopídí. Pokud je chceme vychovávat ke klubismu, tak pro to něco musíme aktivně udělat,“ tvrdí trenér mladších žáků.

„Když s nimi okolo té tapety chodím, tak jsou jako Alenka v říši divů. Ohlasy jsou naprosto skvělé, mnoho žáků se doptává na další věci a zajímá se o to. To je přesně to, co chceme,“ říká k fotografické koláži Jan Hruška.

Na tapetě nemohou chybět významní trenéři Zdeněk Javorek a Hynek Rafaja. Jan Hruška k těmto jménům říká: „To jsou naše dvě legendy. Tito pánové trénovali ty nejmenší hráče a pod jejich rukama prošel nespočet výborných fotbalistů. Zdeněk Javorek už bohužel není mezi námi, pan Rafaja přestal s trénováním v této sezóně.“

ZŠ Opava-Kylešovice je partnerskou školou Slezského FC, která s klubem úzce spolupracuje. „V začátcích to nefungovalo ideálně, protože tu nebyl nikdo z trenérů. Nyní je spolupráce na velmi dobré úrovni. Ze svých pozic máme blízko ke koordinátorovi mládeže Vladimíru Skalbovi. Komunikace se zlepšila, informace jdou dál směrem k vedení školy, trenérům, rodičům a dětem,“ dodává Jan Hruška.

Mezi nejznámější absolventy této školy patří Zdeněk Pospěch a Libor Kozák. Kromě Jana Hrušky zde v současnosti působí Jan Doseděl, který je vedoucím Sportovního střediska mládeže SFC Opava a má na starosti hráče žákovského věku. Na škole vyučuje také bývalý opavský útočník Radek Onderka.

Tento článek vyšel v zápasovém zpravodaji k utkání s Vlašimí. Fanouškům připomínáme, že více informací k vývoji opavského fotbalu naleznou na tomto webu v sekci Historie.

Slezský FC také pořádá nábory mládeže a pro příští sezónu hledá trenéry kategorie přípravek a mladších žáků. Více informací se dozvíte zde.


sdílet