Tomáš Smola: Basketbalistům fandím, těším se na PAOK Soluň

20. 10. 2018
Redakce

Opava – Pokud mu to jen vyjde, nevynechá jediný zápas opavských basketbalistů. Fotbalový útočník ve službách Slezského FC Opava Tomáš Smola bedlivě sleduje dění i na basketbalových palubovkách. Málokdo ví, že první krůčky devětadvacetiletého kanonýra vedly do haly a ne na fotbalový trávník.

„Chtěl jsem dělat nějaký sport a taťka mě v šesti letech přivedl na basketbalový trénink u nás v Lounech. Vydržel jsem ale snad jen dva dny a šel jsem dělat fotbal,“ popisuje Tomáš Smola svůj první kontakt s basketbalem.

V dalších letech ho pohltil na sto procent fotbal. „Zhruba tři roky zpátky jsem se začal o basketbal zajímat, a to docela dost. Koukám na NBA. Od doby, co se znám s Nemanjou Kuzmanovićem, hodně sledujeme i Euroligu. Navíc, co jsem v Opavě, chodím na domácí kluky. Loňskou sezonu měli famózní. Dobře začali i tu letošní,“ chválí autor dvou prvoligových branek.

Tomáš Smola si zákonitě nenechal ujít premiérové vystoupení s francouzským Nanterre. „Tento zápas nešlo vynechat. Kdo ho viděl, nelitoval. Hrálo se ve výborném tempu, opavští kluci ho odbojovali skvěle v obraně. Klobouk dolů před takovým výkonem,“ smekl Tomáš Smola.

Před úvodním rozskokem Opavě tolik nevěřil. „Popřál jsem Vlčákovi hodně štěstí. Přece jenom papírový favorit byl jasně daný. Opavští kluci měli famózní začátek. Francouzi je i trochu podcenili,“ pokračoval opavský fotbalista v povídání na téma Liga mistrů.

Když se tým ze země Galského kohouta bodově na domácí dotáhl, začal Tomáš Smola pomalu ztrácet víru v úspěch. „Trochu jsem začal váhat, ale když dal Luděk Jurečka trojku, věřil jsem, že se Nanterre už nezvedne,“ podotkl Tomáš Smola.

A na jakého soupeře se v Opavě nejvíce těší? „Určitě na PAOK, věřím, že dorazí i jeho fanoušci. Jednou bych chtěl na vlastní oči vidět Crvenou Zvezdu,“ svěřil se zkušený fotbalista. V Opavě není žádnou zvláštností, že basketbalisté fandí fotbalistům a naopak. „Tak to má být, a tak je to správné,“ pousmál se Smola.


sdílet