Derby jsem si užil, přiznává Kopecký. Chválil všechny fanoušky

12. 11. 2018
Redakce | Foto: Deník / František Géla

Opava – Poprvé vedl fotbalisty Slezského FC ve vyhecovaném derby s Baníkem a hned slavil úspěch. Opavští na svém stadionu poprvé porazili svého ostravského rivala od roku 1996 a byl u toho kouč Ivan Kopecký. Jak viděl nedělní fotbalový svátek?

„Do utkání jsme vstoupili dobře. Měli jsme velké příležitosti. Třeba Smola šel sám na branku. Baník kontroval šancemi Baroše, kdy pro nás bylo důležité, že nedal gól. První branka ovlivnila ráz utkání. Oboustranně se střídaly lepší a horší pasáže. Ve druhé půli do nás soupeř tlačil a vznikala tím okénka v obraně Baníku, kterých jsme dokázali využít. Měli jsme dobrou přechodovou fázi a Tomáš Smola to po centru Matěje Hrabiny trefil krásně,“ usmívá se opavský trenér.

„Kromě rohu si Baník ve druhém poločase nevytvořil vůbec nic. Naopak naše tři nebo čtyři další šance mohly skončit gólem. Bylo to tím, že jsme vedli a Baník se tlačil dopředu. Hrál nakopávané balony a stát se mohlo cokoliv, ale kluci hráli dobře a soupeře jsme nepouštěli do šancí, což bylo důležité,“ pokračuje.

V závěru se ale ostravský tým dočkal snížení po přesné hlavičce Jakuba Šašinky. „Vypadalo to, že dohrajeme bez inkasované branky, jenže jsme si to znepříjemnili a dostali jsme gól v závěru. Konec jsme ale zvládli. Hráčům děkuji za velmi dobrý výkon. Doufám, že nám tohle vítězství pomůže směrem k dalším utkáním,“ přeje si Kopecký.

A co říká na výkon obou sobotních střelců Joela Kayamby a Tomáše Smoly? „Snažím se bavit se všemi hráči – ať už to jsou náhradníci, nebo kluci ze základu. Joelovi prospěla změna rozestavení. Ukazuje se, proč si ho Plzeň vyhlédla. V třech utkáních, kdy jsme nastoupili v tomto rozestavení, patřil k nejlepším,“ chválí autora úvodní branky.

Po hodině hry pak parádní hlavičkou derby rozhodl Smola. „Připravovali jsme se na určité pasáže hry, a tohle byla jedna z nich. Smolík si měl nabíhat za obranu. První i druhý gól padly po situaci, o kterých jsme si říkali, že mohou nastat. Po centru Matěje Hrabiny byl Tomáš Smola tam, kde měl být. Trefil to krásně. Obě branky byly pěkné,“ soudí Ivan Kopecký.

Bitvu o slezského krále sledoval vyprodaný stadion v Městských sadech. Atmosféra byla pekelná. „Derby jsem si užil, protože fanouškovská kulisa byla perfektní. Vše proběhlo v naprostém klidu, ke kterému přispěly obě strany. Zdejší prostředí znám z druhé strany jako hráčů a musím říct, že je to neskutečné. Je škoda, že se tady nehrály zápasy na začátku ligy. Možná by se zvládly lépe, ale těžko říct. Pro hráče je velké plus, pokud je ženou takoví fanoušci,“ libuje si kouč Slezského FC.


sdílet