Pstruh, plný stadion a Farského rána od pokladen: Příběh legendárního gólu

28. 11. 2018
Redakce

Opava – Dnešním soupeřem SFC je hvězdná Sparta. Letenští budou v Městských sadech v roli velkého favorita, jenže historie už dvakrát ukázala, že sparťané dostali ve slezské metropoli přes prsty.

První přišlo za éry Kaučuku. Tehdy vyprodaný stadion sledoval památné vítězství 2:0, pod kterým se životním gólem podepsal obránce Ivo Farský. Tomuto gólu se říká „od pokladen.“ Pokořen byl reprezentační brankář a stříbrný medailista z Eura 1996 Petr Kouba. O této brance mluví generace fanoušků. „Je to nadnesené, možná se to přehání,“ říká skromně autor výstavní střely. „Já jsem byl rád, že si vůbec mohu proti Spartě zahrát. Nominace na utkání mě potěšila,“ pokračuje v povídání o zápase, který z něj udělal legendárního střelce.

„Byl jsem sám doma a nechtělo se mi vařit. Na oběd jsem si zašel do dnes již neexistujícího Grand restaurantu a dal si pstruha,“ popisuje Ivo Farský okamžiky před svým nejpovedenějším zápasem v kariéře. „Na stadion jsem pak jel z města autobusem MHD. Pamatuji si, že když jsem přicházel do parku, zastavil mě fanoušek a ptá se mě: „Ivo, jak to dnes dopadne?“ Říkám: „Kdybych to věděl, tak tu ani nechodím. Popřál mi hodně štěstí a já šel na to,“ dodává Farský.

Natřískaný stadion byl plný očekávání. Lidé se přišli fotbalem bavit, a pak to přišlo. Ivo Farský dostal balon a možná nečekaně, z takřka čtyřiceti metrů, vystřelil. Opora české reprezentace Petr Kouba se proletěl vzduchem, marně, míč se zatřepotal v síti. Stadion málem spadl. Nastalo sborové skandování: „Už je tam, už je tam!“ Ivo Farský byl v té chvíli v obležení spoluhráčů. „Někdy se dějí věci, které nemají logiku,“ směje se.

„Pamatuji si, že mě křižoval Pavel Nedvěd. Jak se ukázalo, neúspěšně. V té chvíli jsem neuvažoval, jak daleko jsem od branky. Jedno jsem ale věděl, že ať střela dopadne jakkoliv, lidé jí zatleskají, a to i kdybych poslal balon do řeky,“ vzpomíná autor vítězné branky a dodává: „Atmosféra byla strhující. Diváci nám dávali sílu a vytvářeli na nás tlak. V takovém prostředí nedokážete vypustit souboj, nezasprintovat, neudělat skluz. Plný stadion vás donutí udělat někdy i nemožné věci.“

Ivo Farský se stal pro mnohé žluto-modré fandy navždy hrdinou. A právem, vždyť Sparta se přece neporáží každý den. „Popularita je příjemná, každý fotbalista si jí užívá. Nebudeme si nic zastírat, Opava je navíc malé město,“ pousmál se Ivo Farský, který do hráčské kasy musel zaplatit dva tisíce korun. „Každá sranda něco stojí,“ konstatoval a dodal: „Na vojně v Táboře jsem dal podle mě ještě hezčí gól, ale ten nikdo neviděl.“


sdílet