Přípravky SFC se představily v Německu

6. 7. 2019
Redakce

Opava – Velké zážitky a moře zkušeností si přivezli opavští kluci věkových kategorií U 10 a U 9, kteří se zúčastnili mezinárodních turnajů v Německu.

Hodnocení SFC Opava U 10

Desítka se ubytovala v městečku Lippstadt, a pak se přesouvala do Verlu, kde se na krásném stadionu odehrávaly zápasy ve skupinách i finálové zápasy. Již první kontakt se soupeři, byť nezápasový, byl pro kluky neskutečným zážitkem. Měli totiž společnou kabinu s hráči AC Milán a Benficou Lisabon.

„Postupně jsme se na turnaji rozkoukali a odehráli jsme spoustu krásných a napínavých zápasů. Bohužel se ani jednomu týmu nepodařilo postoupit do finálových skupin, nicméně i v dalším průběhu se kluci setkali s velmi kvalitními týmy. Náš nejlepší zápas by s týmem z 1. FC Köln, který měl ve svém týmu jedny z nejlepších hráčů na turnaji a naši hráči byli tomuto týmu minimálně vyrovnaným soupeřem. Během dvou dní odehrál každý tým 9 kvalitních utkání, kluci každý zápas velmi prožívali,“ shodli se opavští trenéři.

„Potřebujeme zapracovat na proměňování šancí, protože těch jsme měli na turnaji opravdu hodně. Turnaj jinak bereme za velmi podařený. Hráči si domů odnesli nejen zápasové zážitky. Například setkání s hráči a trenéry Manchesteru City bylo jedním z nejkrásnějších zážitků, včetně společné fotografie a výměny vlajek. Vítězem turnaje se stal tým TSV 1860 Mnichov, který ve finále porazil Schalke 04,“ dodali za trenéry opavských nadějí David Chmel.

Hodnocení SFC Opava U 9

Do turnaje zasáhlo dvaatřicet mužstev rozdělených do osmi skupin. Na Opavu čekali top soupeři, jako například: Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen, Fortuna Düsseldorf, Borussia Mönchengladbach. Svou přítomností zpestřila turnaj i mužstva z dalších koutů Evropy např. Pogoň Štětín, Górnik Zabrze, APO Oleśnica (všichni Polsko), HB Köge, Gentofte FA (oba Dánsko) nebo Luton Town FC (Anglie).

Českou republiku krom Slezského FC reprezentovala i Viktoria Žižkov. Díky precizně připravenému hernímu systému v průběhu obou dní každé z mužstev odehrálo devět zápasů. Pro všechny bylo připraveno sedm hřišť (z toho dvě umělé trávy), skvělé zázemí fotbalového areálu a blízkého školního prostředí se stravováním.

„Musíme zkonstatovat, že pro naše svěřence byl tento mezinárodní turnaj velkou zkušeností a hlavně zjištěním, jak to hrají jiní. Ve velmi silné konkurenci jsme se však vůbec neztratili, náš herní projev a nasazení přiměřeně odpovídalo ostatním soupeřům,“ řekl za opavské trenéry Petr Kubalák. „I přestože výsledkově pro nás zápasy dobře nedopadly, sáhli jsme si na dvě výhry z devíti pokusů. Musíme vyzvednout i naše individuální kvality, a to zejména při hře jeden na jednoho a neustálou snahou dobít pomyslnou branku soupeře. V této dovednosti jsme byli konkurenceschopní,“ pokračoval opavský kouč.

Turnaj také ale ukázal na čem musí Opavští zapracovat. „Rozehrávka, kombinace, první dotek v pohybu, zakončení ve smyslu „dotlačit to do té brány,“... Na tom můžeme zapracovat a posunout se tak dál. Velmi horké počasí, které turnaj doprovázelo, naši svěřenci po fyzické stránce zvládli i díky neskutečné podpoře fanoušků ze strany svých rodičů. Ti vytvořili báječnou kulisu, kterou jiná družstva neměla,“ řekl ještě Kubalák a dodal: „Poděkování si zaslouží všichni, kteří se podíleli na zorganizování a průběhu této akce, zejména pak naši dva vedoucí – Šafi a Karel. Zároveň tuto aktivitu považujeme za velkou zkušenost a hlavně jednu z prvních velkých vzpomínek pro naše budoucí fotbalové naděje SFC Opava.“

Fotogalerie z turnajů »


sdílet