Společné prohlášení SFC a FCB ke slezskému derby

31. 7. 2019
Klub

Opava – Slezské derby s ostravským Baníkem je na programu v pátek 2. srpna od 18 hodin na Městském stadionu v Opavě.

Vzhledem k nejvyšší rizikovosti utkání byl opět svolán bezpečnostní štáb za účasti zástupců obou klubů – jak Slezského FC Opava, tak FC Baník Ostrava, dále pak zástupců integrovaného záchranného systému a LFA. Na základě tohoto jednání a zkušeností z minulých derby přichází oba kluby s tímto společným prohlášení směrem k fanouškům.

Všechny zainteresované strany si uvědomují vysoké bezpečnostní riziko tohoto utkání a udělají maximum možného pro snížení všech možných rizik spojených s organizací tohoto zápasu jak ve Statutárním městě Opava v rámci logistiky a dopravy, tak stadionu v Městských sadech. Žádáme všechny fanoušky obou klubů, aby v dostatečném předstihu přišli na stadion s odkazem na vstupní kontroly u všech vstupů na stadion.

Slezský FC Opava opět vychází vstříc po dobré zkušenosti z minulého domácího derby a uvolní pro potřeby hostujících fanoušků FCB část tribuny H o celkové kapacitě 1 009 míst. Jedná se o zhruba 16 % z celkové kapacity Městského stadionu na toto derby, což je výrazně vyšší počet vstupenek, než stanovuje minimální kvóta (5 % z kapacity stadionu).

FC Baník Ostrava garantoval, že bude opět důrazně apelovat na své příznivce, aby se chovali důstojně při průvodu městem Opava, sportovně a v duchu fair-play. Případné nevhodné chování fanoušků FC Baník Ostrava může v budoucnu ovlivnit kvótu vstupenek jim určenou při vzájemných utkáních. FC Baník Ostrava zároveň zajistí distribuci vstupenek mezi své fanoušky.

Oba kluby věří, že toto vstřícné rozhodnutí ze strany SFC Opava povede ke zmírnění napjatých vztahů mezi fanoušky obou klubů, a především přispěje ke sportovní atmosféře na Městském stadionu v Opavě při pátečním derby. Oba kluby upozorňují na nulovou toleranci pyrotechniky na stadionech v nařízení FAČR a LFA.

Bližší organizační informace ohledně tohoto utkání budeme postupně uveřejňovat na webových stránkách obou klubů. Už teď ovšem upozorňujeme, že v den zápasu budou přijata mimořádná bezpečnostní opatření.

„Jsme velice rádi, že se nám podařilo pro naše fanoušky vyjednat výrazně vyšší počet vstupenek, než jaká je povinná kvóta,“ konstatuje Michal Bělák, výkonný ředitel Baníku Ostrava. „Zároveň chci poděkovat zástupcům opavského klubu za ochotu a vstřícnost. Věřím, že i naši fanoušci tento přístup ze strany SFC Opava ocení a na stadionu se budou podílet na ryze sportovní atmosféře,“ dodává Michal Bělák.

„Historicky jsou v obou klubech osobnosti našeho regionu a jak Opava, tak Ostrava patří mezi bašty fotbalu u nás. Za sebe a za klub SFC Opava si přeji sportovní zážitek bez excesů na stadionu i mimo něj. Bylo by škoda pověstné derby znehodnotit a zviditelnit veřejnosti jinak než sportovně a reklamou na fotbal jako takový,“ uzavírá Petr Machovský, ředitel společnosti SFC Opava.

S pozdravem
Petr Machovský, ředitel společnosti Slezský FC Opava
Ing. Václav Brabec, předseda představenstva FC Baník Ostrava
sdílet