Dvorník hlavním trenérem? Je to velká výzva, přiznává

20. 10. 2019
Redakce

Opava – Vedení sportovního úseku do konce podzimní části potvrdilo setrvání Josefa Dvorníka na lavičce prvoligového A-mužstva. Někdejšímu spolehlivému obránci nadále pomáhá také sportovní manažer Alois Grussmann.

Pepo, pokračujete společně s Aloisem Grussmannem na lavičce Slezského FC. Jak to vnímáte?
V podstatě od doby, kdy skončil Ivan, jsme to takhle měli nastavené. Mám na starosti tréninkový proces a vedení zápasu. Co se týče některých věcí, samozřejmě spolu komunikujeme. Pro mě je to obrovská výzva a šance. Jsem šťastný, že mohu dělat hlavního trenéra. Přináší to s sebou úplně jiný rozměr co se týče rozhodování, plánování tréninku i vedení zápasu.

Na papíře ale bude hlavním trenérem Alois Grussmann, že?
Mám za sebou rok studia profilicence. Prodloužili nám to od července do října příštího roku. Čeká mě tak v podstatě ještě rok studia. Pak mám závěrečné zkoušky a za rok už bych měl mít plnou profilicenci. Legislativou je to nyní nastavené tak, že člověk, který profilicenci studuje, je na jakémsi mezistupni mezi A a profilicencí. Papírově tak musí být jako trenér veden Lojza. Pro mě ale není podstatné, že někde na plakátu, nebo v zápisu nebudu vedený jako hlavní trenér. Zajímá mě sportovní stránka věci.

V Opavě jste dlouho. Hrál jste tady, pak jste začal trénovat a nyní řídíte v áčku celý realizační tým...
Kariéru jsem měl dlouhou, ale trenér jsem teprve začínající. Je daleko víc trenérů, kteří trénují deset nebo dvanáct let, a až pak se dostanou do ligy. Mě potkalo to štěstí, že už po čtyřech letech mohu jako hlavní trenér fungovat v lize. Ne každý trenér má to štěstí, proto si toho tolik vážím. Cením si, že se klub takhle rozhodl a dělám maximum, abychom byli úspěšní.

Chtěl jsem udělat další krok v kariéře v tom, že bych se buď tady v Opavě, nebo někde jinde dostal do pozice hlavního trenéra. Přišlo to ve vhodnou dobu. Jsem rád, že můžu dělat hlavního trenéra tady v Opavě.

Jak váš posun do pozice hlavního trenéra vnímá kabina?
Co se týče kabiny, jsou tam kluci, se kterými jsem tady hrál MSFL, kdy jsme postupovali do druhé ligy. Byl jsem asistentem u Romana Skuhravého, a pak i u Ivana Kopeckého. Nemyslím si, že by to kluci řešili. Pořád je zajímá hlavně profesionální přístup a trénink jako takový. Pokud je kvalitní, kluci to poznají. Pokud kvalitní není a není dobře připravený, poznají to taky a podle toho si tvoří náhled na trenéra.

Máte už vyhlédnutého asistenta?
Shodou okolností jsme se o tom s Lojzou nedávno bavili. Nějaká jména mám v hlavě, ale je to o jednání. Řešíme to, brzy by mělo být jasno. V zimě si vyhodnotíme, zda vůbec budu hlavní trenér dál. V případě, že ano, tak jestli nám to bude s asistentem fungovat. Uvidíme.

Mužstvu se nedaří. Co je potřeba nyní udělat, aby se situace zlepšila?
Měli jsme přípravu na Bohemku a klukům jsem říkal, aby vůbec nepřemýšleli nad sérií neúspěchů. Fotbal jsem ale hrál a vím, že v hlavách to je. Chtěl bych ale, aby v zápase absolutně zapomněli a neřešili, jestli máme za sebou pět, deset nebo dvacet nevyhraných zápasů, ale aby se soustředili na to, na čem jsme pracovali v repre pauze.

Víme, s čím se trápíme. S dohráním boxů, s finální fází, s výběrem místa ve vápně. Až nadstanardně jsme tomu zaměřili pozornost. Nemůžeme zapomenout na to, že i co se týče defenzivy, musíme ji zlepšit, protože gólů jsme dostali spoustu. I na tom jsme pracovali a věřím, že už v následujícím zápase se to projeví.

Nyní vás čeká duel na půdě Bohemky. Co od ní čekáte?
Vyměnili trenéra a myslím, že také nepůjdou do žádné extrémní změny. Zjišťoval jsme si informace o novém trenérovi, co a jak preferuje. Soustředili jsme se ale hlavně na sebe. Nevím úplně přesně, s čím do zápasu přijdou. Kdyby tam zůstal Martin Hašek, myslím si, že překvapivá věc by tam nenastala. Nyní se to může stát, ale jsme připraveni na více variant. Věřím, že budeme úspěšní.


sdílet