Slezský FC podporuje Martina Vožníka. Pomůžete také?

20. 11. 2019
Redakce | FOTO: archiv Deníku

Opava – Martin Vožník byl kluk jako každý jiný. Hrával fotbal, fandil svému otci Janovi, někdejšímu kanonýrovi Ostroje Opava a Vítkovic. Bohužel, když mu bylo patnáct, zasáhla tvrdá ruka osudu – onemocněl. Lékaři si tři roky lámali hlavu, co Martinovi je. Nakonec se ukázalo, že syn někdejšího miláčka opavských tribun trpí Niemann – Pickovou chorobou typu C.

Niemann-Pickova choroba typu C je autosomálně recesivně dědičné střídavé onemocnění vyskytující se panetnicky s incidencí cca 1:150 000. Genetická mutace genu NPC1 nebo NPC2 má za následek poruchu transportu a esterifikace cholesterolu uvnitř buňky. Tak zní v kostce problém, který sužuje Martina a jeho rodinu.

„Martin byl normální kluk, žádné problémy ho netížily. Chodil do školy, hrával fotbal. Jenomže v patnácti přišla změna. Martinova diagnóza se určovala dlouho,“ vzpomíná maminka. Její syn je odkázán na invalidní vozík. „Víme, že Martinův stav se bude zhoršovat,“ dodává.

Podpořit Martina Vožníka můžete i Vy!

Když pomineme všechna úskalí, starost o Martina je i finančně náročná. Vozík, rehabilitační cvičení a pomůcky do koupelny, to je jen zlomek toho, co se u Vožníků potřebuje. „Spektrum pomůcek se mění. Co nyní nepotřebujeme, nám může chybět za dva týdny,“ pokračuje v povídání paní Vožníková.

Vožníkům chtějí pomoci bývalí Honzovi spoluhráči z Opavy. Na tradiční zabijačce staré gardy vyhlásili sbírku. Do ní se zapojí také hráči Slezského FC společně s realizačním týmem. Přispět mohou i fanoušci. Podpořit Martina Vožníka budou moci darem do kasičky ve fanshopu během otevíracích dní či u příležitosti domácích utkání s Mladou Boleslaví a Jabloncem. Sbírka vyvrcholí během tradičního Vánočního utkání SFC. Vybrané finanční prostředky budou předány rodině Martina Vožníka.


sdílet