Přišel, viděl, zvítězil. Balcárek zahájil opavskou misi úspěšně

23. 11. 2019
Redakce | FOTO: Deník / Petr Widenka

Opava – Sám hovořil o tom, že ho společně se Slezským FC čeká válka o přežití v nejvyšší soutěži a lepší premiérovou bitvu na opavské lavičce si nový kouč Jiří Balcárek nemohl přát. Slezané totiž protrhli střelecké trápení a po čtrnáctizápasovém čekání v nejvyšší soutěži naplno bodovali.

„Když jsem k mužstvu přišel, věděl jsem, že v určitých pasážích zápasů byli kluci lepším týmem. Nebyla tam ale dravost na posledních dvaceti metrech,“ všiml si Balcárek.

„Pauza byla krátká, ale pracovali jsme na tom, abychom byli živější a odvážnější v koncovce, což se potvrdilo třeba u toho gólu. Nechtěli jsme hrát zanďoura, ale chtěli jsme na soupeře vletět a dát gól, což se nám podařilo. Z naší strany to byl záměr, nechtěli jsme čekat někde na šestnáctce. Hned od začátku jsme si chtěli vypracovat šance, abychom navnadili diváky,“ vysvětluje.

Opava mohla brzy poté, co Mondek otevřel skóre, svůj náskok navýšit. „Souček mohl přidat hlavou druhou branku. Jsem rád, že se dostal i do zakončení, což jsem po něm vyžadoval na trénincích. Měli jsme i štěstí, ale mužstvo tenhle výsledek potřebovalo,“ přiznává nový opavský trenér.

Zranění Zavadila? Uvidíme, co řeknou doktoři

Vynikající výkon v bráně předvedl Vilém Fendrich, který vychytal všechny mladoboleslavské střelce a byl bezesporu mužem zápasu. „Sám jsem fotbal hrál a pro mužstvo nikdy není dobré, když se gólmanům nepovedou zápasy. Už ve čtvrtek jsme rozhodli, kdo bude chytat. Potřeboval jsem, aby mužstvo cítilo, že má jedničku. Jsem rád, že se Vildovi Fendrichovi utkání povedlo a svým výkonem si řekl o to, aby stabilně chytal v dalších zápasech,“ usmívá se Balcárek.

Ten do základní sestavy zařadil Jana Schaffartzika, kterého netradičně využil spíše v ofenzivě. „Znám ho ze Zábřehu a z téhle pozice dával strašně moc gólů. Renda Dedič hodně sjíždí pro balony na naši polovinu, což mu bere dost sil. Od něj jsem proto vyžadoval, aby se pohyboval až na hranici stoperů a Schaffa pro něj měl servírovat,“ odhaluje své plány.

Dojem z povedené premiéry mu ale kazí zranění Pavla Zavadila, který hřiště opustil na nosítkách. „Teď jsem s ním seděl. Není na tom moc dobře. Uvidíme, co nám řeknou doktoři. Je to osobnost kabiny, vůdce. Umí kopnout standardku. Ví, v jakých chvílích má podržet balon. Kdyby nám scházel déle, byla by to pro nás obrovská ztráta,“ uvědomuje si Jiří Balcárek.


sdílet