Opava ještě ukáže svou sílu, věří nový šéf Rovňan. Jakou má vizi?

14. 1. 2020
Redakce

Opava – Nový rok 2020 je tady a Slezský FC vstupuje do nové dekády s novým ředitelem. Šéfem klubu se stal dosavadní správce majetku a vedoucí prvoligového A-mužstva Jaroslav Rovňan. Jak chce v Opavě dělat fotbal? „Chce to více makat a méně mluvit,“ říká v zajímavém rozhovoru.

Fanoušci vás znají coby technického ředitele klubu a vedoucího A-mužstva. Mohl byste prozradit, čím jste si ve fotbale prošel?
Ve fotbale se pohybuji prakticky celý život. Pocházím z fotbalové rodiny – můj děda i otec v minulosti hráli za Opavu. Mé první začátky byly na tehdejší Minervě, kde jsem začínal jako hlasatel. Pak mě oslovil pan Josef Hájek, abych šel do Jakubčovic nad Odrou, kde jsem působil jako sekretář.

Byla to úspěšná éra, kdy jsme postupovali z I. A třídy až do druhé ligy, kterou jsme hráli ve Fulneku. Staral jsem se o veškeré organizační zajištění klubu. Dá se říct, že jsem si vyzkoušel, co obnáší práce ve fotbalovém „pralese“, ale také v profesionální soutěži. Druholigová licence se pak převedla na Duklu Praha. Fotbal v Jakubčovicích se vrátil na amatérskou úroveň a dodnes se tam hraje I. A třída, za což jsem velice rád.



Kam jste zamířil po konci v Jakubčovicích?
Přesunul jsem se do hřebčína Albertovec, kde jsem měl na starosti provoz a údržbu areálu. V té době mě oslovil tehdejší opavský trenér Honza Baránek, se kterým jsem se poznal v Jakubčovicích, zda bych neměl zájem dělat vedoucího mužstva ve Slezském FC. Poté, co se stal generálním manažerem Lojza Grussmann, jsem v klubu začal pracovat také jako správce majetku neboli technický ředitel. Bude to už šest let.

Dá se říct, že ve fotbalových kruzích se pohybuji už dlouho. Působím také v komisi rozhodčích při Moravskoslezském krajském fotbalovém svazu, kde v posledních letech obsazuji rozhodčí na úrovni krajských soutěží.

Zvítězil jste ve výběrovém řízení na pozici ředitele Slezského FC. Vnímáte jako plus, že do klubu nevstupujete jako člověk zvenčí?
Z mého pohledu je to výhoda, protože se nebudu muset rozkoukávat. Mám přehled od prádelny až po nejvyšší patra hlavní tribuny. (směje se) Není to ale o tom, že se stanu ředitelem, a okamžitě se nám začne na hřišti dařit. Všichni uděláme všechno pro to, aby se v Opavě hrála první liga také v příští sezoně.

Zároveň si ale musíme uvědomit, jaké jsou naše finanční možnosti. Opava si zaslouží hrát první ligu, ale rozhoduje se na hřišti. Musíme proto klukům i Lojzovi vytvořit dobré podmínky pro to, abychom byli úspěšní, sbírali jsme body a zachránili jsme se.

S tím ale souvisí i ekonomické limity. Jak je na tom klub co se týče finančního zabezpečení?
Pro sportovního manažera se uvolnily určité prostředky na posílení kádru. Na žádné vyskakování to samozřejmě není, ale děláme, co můžeme. V současné době dochází k doplnění kádru. Některá jména už jsou známa, mohu ale prozradit, že o dalších změnách v kádru se stále intenzivně jedná.

Co se týče ekonomiky – v současné době je zcela zabezpečena mládež díky majoritnímu vlastníkovi, kterým je město Opava, a dotacím, jež jsme získali a plně využili.

O dotace na podporu mládežnického fotbalu samozřejmě opět zažádáme i letos. Mládež je pro nás naprosto klíčová. Chceme nadále stavět – jak je v Opavě dobrým zvykem – na odchovancích.

Post ředitele? Radost, ale i závazek

S ekonomikou úzce souvisí marketing a hledání partnerů pro klub. V tom má Slezský FC značné rezervy, že?
Partnery potřebujeme pro financování profi sportu. Na poli oslovování partnerů musíme být aktivnější a neustále se musíme snažit oslovovat nové partnery, ale vážit si i těch současných. Není to snadné, ale portfolio klubových partnerů je potřeba jednoznačně rozšířit. Dá se říct, že aktuálně je naším největším partnerem LFA, respektive finance plynoucí z prodeje televizních práv.

Musíme oslovovat regionální firmy a společnosti, zároveň se musíme snažit sehnat i velkého strategického partnera. I tohle vnímám jako jednu ze součástí své funkce, ale jednotlivec nezmůže nic. Jak na hřišti, v hledišti, tak i ve vedení klubu. Všichni musíme pracovat na tom, aby se takový partner našel. Čím dříve, tím lépe pro celý opavský fotbal.

Je velký partner na dohled?
Co mám zprávy, s několika subjekty se jedná. V jaké fázi jsou daná jednání, to ale zatím nedovedu říct.

Co bude vaším prvním krokem v nové pozici?
Začnu jako každé ráno: Vstanu v šest hodin a uvařím si kávu. (směje se) Ale vážně: Ze všeho nejdřív se sejdu se všemi stávajícími zaměstnanci a dalšími pracovníky klubu. Se všemi si nastavíme pravidla našeho fungování i spolupráce v klubu a rozdělíme si úkoly.



Veřejnost vnímá váš nástup veskrze pozitivně. Co na to říkáte?
Abych se přiznal, reakce okolí mě příjemně překvapila. Tolik esemesek s gratulacemi či podporou jsem nedostal ani k Vánocům. (směje se) Nebudu lhát, udělalo mi to radost, zároveň je to pro mě obrovský závazek, abych lidi nezklamal.

Do řídící funkce vstupujete v průběhu rozjeté sezony. Není to risk?
Částečně ano, protože některé věci už se nedají vrátit zpátky, ale vzhledem k tomu, že chod klubu velice dobře znám, věřím, že společnými silami jsme schopni dosáhnout našeho cíle. Nejde ale jen o tento půlrok, byť bude pro další směřování klubu stěžejní. My všichni v klubu pojedeme naplno tak, aby se první liga v Opavě zachránila. Posunout klub o něco dál je ale o dlouhodobé a koncepční práci.

Podpora fanoušků: Důležitá součást klubu

Opava se v tuhých jarních bojích bude moci opřít o silnou podporu z tribun, na to budete jistě spoléhat, že?
Věřím, že si fanoušci na náš stadion cestu najdou – stojí pořád na stejném místě v Městských sadech! Jejich podporu budeme v důležitých jarních zápasech potřebovat. Věřím, že pokud hráči některé své fotbalové nedostatky nahradí bojovností a nasazením, fanoušci jim to vrátí dvojnásob.

A jak vy osobně vnímáte opavské příznivce?
Za mé dosavadní působení v klubu jsem si s fanoušky vytvořil určitý vztah, který je založen na vzájemné důvěře a respektu. Všechno ale musí fungovat v rámci určitých pravidel. Máme silnou fanouškovskou základnu, na které je potřeba stavět. Podpora příznivců k našemu klubu neodmyslitelně patří.

Kdo ve vás při vaší dráze fotbalového funkcionáře zanechal nejvýraznější stopu?
Když pominu rodinu a nejbližší, v mnohém mě inspirovali lidé, se kterými jsem přišel do styku a stále máme možnost se potkávat. V paměti mi nejvíce zůstává jedna osobnost zdejšího regionu, která měla taktéž zásadní vliv na fungování opavského fotbalu. Tím myslím pana Josefa Hájka, s nímž jsem měl tu čest spolupracovat. Byl to velký fotbalový patriot a jeho zarputilost a láska k fotbalu na mě udělaly velký dojem.

Co vás vedlo k tomu, abyste se přihlásil do výběrového řízení?
Po skoro šesti letech práce v našem klubu mi jeho osud není lhostejný. Když se objevila tato možnost, rozhodl jsem se přihlásit hned z několika důvodů. Slezský FC je tradičním fotbalovým klubem s početnou fanouškovskou základnou a rád bych přispěl k úspěšnému budování této značky, proto jsem do výběrka šel. Nastínil jsem svou vizi fungování klubu, která dotyčné zřejmě zaujala.

Musíme budovat klubismus

Jak vaše vize vypadá?
Je postavena na fotbalových hodnotách. Musíme budovat klubismus – vést k němu začínající mladé fotbalisty i fanoušky. Klíčová je výchova a podpora mládeže. V Opavě mají odchovanci velikou šanci uchytit se v áčku. V současné době máme v prvoligovém kádru devět odchovanců, což je parádní číslo. Mladí fotbalisté tohle musí vnímat jako obrovskou motivaci. Nesmíme zapomenout ani na rozvoj, budování a zkvalitňování sportovišť. Musíme zlepšit oblast marketingu i samotnou propagaci klubu.

To zní moc hezky, ale jak to bude vypadat konkrétně?
Některé konkrétní kroky v hlavě nosím už delší dobu. Fanoušci je jistě zaregistrují v nejbližších dnech.

Slezský FC se potýká s podhodnoceným personálním stavem. Co s tím budete dělat?
To je bohužel pravda, nyní jen tak tak zvládáme obsáhnout veškeré povinnosti, požadavky a úkoly vyplývající z účasti v nejvyšší soutěži. Momentálně jsou různé pozice provizorně obsazeny klubovými zaměstnanci, kdy dochází ke kumulaci funkcí. Ne ve všech případech je tohle vhodné pro chod a organizaci plně profesionálního fotbalového klubu, nicméně zatím to funguje díky obětavé práci všech lidí v klubu.

S tím souvisí další otázka: Kdo převezme vaši dosavadní pozici vedoucího A-mužstva?
Vzhledem k tomu, že sezona naplno běží, pomůžeme si z vlastních zdrojů. Již jsem oslovil některé adepty, ale tato funkce bude nakonec obsazena současným sportovním sekretářem Lumírem Sedláčkem. Myslím si, že bude mým odpovídajícím nástupcem. (směje se) Dobře zná potřeby hráčů, realizačního týmu i život kabiny, navíc je známou tváří ligového fotbalu. Výhodou je, že klubu v tu chvíli nevzniknou žádné finanční výdaje navíc. Jsem přesvědčený, že v blízké budoucnosti se určitě objeví nové osobnosti, které budou chtít opavskému fotbalu pomoci. O to se nebojím.

Opava ještě ukáže svou sílu

Město chystá výstavbu nového aquaparku v místě u koupaliště, kde má Slezský FC dvě travnatá hřiště. Tohle může být pro klub vážný problém, že?
Tyto plány města určitě vnímám. Pokud bychom přišli byť o jedno jediné hřiště, dostali bychom se do ještě složitější situace, než jsme nyní. A to hned ze dvou důvodů – ze sportovního a finančního zejména ve vztahu ke statutům SCM a SpSM, které zaručují přísun nemalých finančních příspěvků do klubu ze strany FAČR.

Už nyní jsou současné plochy nadměrně přetěžovány, kvůli čemuž dochází k rychlé ztrátě jejich kvality. Jen díky výborné péči technického úseku se jednotlivá hřiště daří udržovat v současném stavu. Je tedy nezbytné usilovat o navýšení počtu tréninkových a hracích ploch pro kvalitnější práci s naší talentovanou mládeží, ale nejen to.



Plánujete i zásahy do zázemí stadionu?
Stadion máme pěkný, ale na jeho kvalitě se už projevují zásadní nedostatky. V mnoha ohledech je na hranici životnosti. Opravy a modernizace našeho stadionu jsou nevyhnutelné. Myslím si, že postupnými kroky můžeme ve spolupráci s vlastníkem stadionu docílit zlepšení zázemí nejen pro potřeby klubu jako takového, ale především pro zvýšení pohodlí fanoušků na stadionu.

Co byste na závěr vzkázal našim fanouškům?
Jsem přesvědčen, že Opava ještě ukáže svou sílu.


sdílet