Chci ukázat, že fotbal hrát umím, říká Železník. Na co se těší?

20. 1. 2020
Redakce | FOTO: Deník / Roman Brhel

Opava – Opustil mateřský Zlín a na jaře se bude rvát za Slezský FC. Útočník Lukáš Železník má v Opavě za úkol zvýšit údernost ofenzivy a hlavně střílet branky, což se bude při náročných záchranářských bojích velmi hodit.

Jak se zrodil přestup zkušeného útočníka právě do Slezska? „S panem Grussmannem jsem byl v kontaktu už před Vánocemi. Řešil jsem různé možnosti, jak ze Zlína odejít, protože jsem tam neměl herní vytížení. Po Novém roce se to řešilo dál, Zlín chtěl Dominika Simerského a nakonec se to vyvrbilo takhle,“ vysvětluje. „Chtěl jsem změnu a jsem moc rád, že to klaplo,“ dodává jedním dechem.

Mateřský celek, v jehož dresu sehrál přes dvě stě utkání, neopouštěl lehce. „Musím přiznat, že když jsem se loučil s klukama, ukápla mi i slza. Takový je ale fotbalový život. Zlín už bych chtěl hodit za hlavu. Přemýšlím hlavně nad budoucností,“ přiznává.

V Opavě se potká se svým velkým kamarádem Josefem Hnaníčkem, který byl první zimní posilou klubu. „S Pepou jsme nerozlučná dvojka. Když jsem šel ve dvaceti na hostování do Slavičína, tehdy jsme se tam spolu potkali. Teď se sejdeme i tady, což je určitě velká výhoda. Budeme na adaptaci dva, což je pro mě plus,“ usmívá se Železník.

Věřím, že se tady liga zachrání

Od autora patnácti prvoligových branek si ve Slezsku hodně slibují. „Tlak si nepřipouštím. Od mého příchodu se samozřejmě čeká, že Opavě pomůžu nastřílenými brankami. Jdu sem pro to, abych ukázal, že fotbal hrát umím,“ tvrdí. Jak je připraven na záchranářskou misi? „Zlín je sice v tabulce výš, de facto ovšem taky hraje ve spodní části. Samozřejmě Opava moc bodů neposbírala, ale věřím, že se tady liga zachrání,“ pokračuje.

Zdejší region zná z minulosti, kdy chvíli působil v tehdy druholigovém Hlučíně. „Šel jsem tam po hostování ve Slavičíně, vytáhl nás trenér Bartl. V Hlučíně nás hrálo spousta mladých kluků. Hlučín už byl jasně na padáka a my jsme tam šli hlavně sbírat zkušenosti. Odehrál jsem tam ale jen tři zápasy, protože na tréninku jsem přeskakoval Davida Hamplíka (současného trenéra opavských brankářů – pozn. red.), praskla mi zánártní kůstka a musel jsem na operaci,“ vrací se Železník k hlučínskému angažmá.

„Naskočil jsem až v posledním utkání na Žižkově. Moc jsem tam toho neodehrál, ale vzpomínám na to dobře, protože parta tam byla skvělá. Spousta kluků teď navíc hraje v lize nebo v zahraničí,“ doplňuje.

Zlín » Slavia? Obrat o 180 stupňů i titul

Devětadvacetiletý fotbalista si díky výtečnému jaru, kdy v 16 zápasech nasázel osm branek, řekl o přestup do pražské Slavie. „Když jsem tam ze Zlína přišel, byl to pro mě obrat o 180 stupňů, protože zázemí, lidi a vše kolem klubu bylo neuvěřitelné… Vždycky, když z nějakého klubu odejdu, se snažím vzpomínat na to nejlepší. Podařilo se mi tam vyhrát i titul, i když jsem odehrál jen pár minut – paradoxně ve Zlíně. Vzpomínám na to rád. S některými kluky jsem ještě v kontaktu,“ prozrazuje borec s 95 prvoligovými starty.

V Opavě před ním kromě velkých očekávání stojí i silná podpora fanoušků. „Pamatuji si, když jsme ve Zlíně hráli druhou ligu, vždycky jsme se těšili, až přijede Opava. Na zlínský stadion tehdy chodilo třeba jen osm set lidí. Když ale přijela Opava, vždycky měla plný kotel. Fanoušci jsou tady skvělí, moc se na ně těším,“ uzavírá Lukáš Železník.


sdílet