Fanoušci mohou být naší velkou zbraní, míní Texl. Důvěru chce splatit

27. 1. 2020
Redakce | FOTO: Deník / Petr Widenka

Opava – Ve Slezském FC byl jednou nohou už v minulosti, jenže z jeho příchodu vždy sešlo. Teď se ale okolnosti sešly tak,že Jiří Texl minimálně na jaře pomůže opavskému týmu při záchranářských bojích. Z Hané totiž dorazil na půlroční hostování s následnou opcí na přestup.

Texl patří k silnému olomouckému ročníku 1993, o kterém se říká, že je výjimečný. „Téměř všichni kluci hrají v základu. „Utekl“ akorát Jarda Svozil, který nyní odešel do Baníku. Co se týče mě, je mi sedmadvacet a chci hrát, ne pouze střídat. I proto jsem šel do Opavy, kde se chci porvat o šanci,“ vysvětluje svůj příchod do Slezska.

Slezský FC o záložníka, který v nejvyšší soutěži sehrál 56 utkání, hodně stál. „Opava se o mě zajímala už delší dobu. První kontakt proběhl asi před čtyřmi roky za pana Skuhravého. Vyšlo to až nyní. V Olomouci už jsem byl vyčichlý. Jsem rád, že se Opava se Sigmou nakonec domluvila. Pro mě je důležitá opce. Mohl bych tady působit i dál,“ přemítá.

Proč se rozhodl zrovna pro opavský klub? „Měl jsem možnost jít například do Brna, ale chtěl jsem do ligy. Trenér Balcárek mě v minulosti chtěl už do Znojma. A když byl ve Vítkovicích, ptal se mě na některé mladé hráče. Nyní se ozval znovu. Pro fotbalistu je samozřejmě lepší, když vás chce trenér a ne třeba jen manažer,“ pokračuje Jiří Texl.

K opavskému týmu se připojil v pátek, v sobotu sehrál poločas proti GKS Tychy a nyní už se spoluhráči maká na herním soustředění v Hnanicích nedaleko Znojma. „Tady v Opavě je takové domácké prostředí, které mě nadchlo. Všichni jsou ke mně vstřícní, snaží se mi pomoci, ať už je to sportovní manažer Alois Grussmann či další lidé z klubu. Dostal jsem tady důvěru a chci ji splatit,“ tvrdí.

Fotbal dělají fanoušci, ne naopak

V čem si oproti olomouckému angažmá polepší, to je bezesporu fanouškovské zázemí. „Už když jsem tady hrál v MSFL za béčko, byla v Opavě skvělá atmosféra. Tohle v Olomouci chybí. Fanoušci dělají fotbal, ne naopak. Někde chodí na stadiony lidi, jen když se daří, což naštěstí vůbec není případ Opavy. Právě fanoušci mohou být naší velkou zbraní oproti klubům jako je Příbram či Karviná,“ věří Texl.

Ten má podpořit hlavně ofenzivu Slezanů, při boji o záchranu se od něj čeká výrazná pomoc. „Zachraňoval jsem se už s Vítkovicemi a tam se nám to povedlo. Věřím, že jsme dobře připraveni. Hlavně nesmíme být poslední, záchrana se dá uhrát i přes baráž. Uděláme vše, co je v našich silách, aby se nám to podařilo,“ dodává na závěr.


sdílet