Slezský FC Opava se v sobotu střetne s Čáslaví

9. 5. 2013
Redakce

Opavský tým má před sebou předposlední domácí utkání sezóny. Svěřenci Davida Vavrušky v zápase 27. kola Fotbalové národní ligy přivítají v Městských sadech tým Čáslavi.

V prvním vzájemném utkání v tomto ročníku se z vítěztsví za dramatických okolnosti radoval tým ze středních Čech. Zápas směřoval k bezbrankové remíze, ale ve čtvrté minutě nastaveného času protlačil míč do sítě Ujec. V jarní části sezóny se Čáslav musela vypořádat s odkládáním zápasů, střetnutí s Bohemians Praha zůstalo na první pokus dokonce nedohráno kvůli nezpůsobilému terénu. Nyní však už mají Středočeši všechny dohrávky za sebou.

Fotbal se v Čáslavi začal organizovaně hrát už roku 1902, kdy zde žáci místního gymnázia sestavili první mužstvo. Následně docházelo ke vzniku nových celků a roku 1949 se sloučily týmy SK Čáslav a Slavoj Čáslav, čímž došlo k vytvoření klubu SK KOSMOS Čáslav. Ten strávil většinu své historie v nižších soutěžích s výjimkou konce 60. let, kdy nahlédl do divize.

Po změně režimu získal klub podporu společnosti Zenit, jejíž jméno převzal. V roce 1998 postoupila Čáslav do divize, o šest let později se dostala do České fotbalové ligy. Tu v sezóně 2005/06 vyhrála a vybojovala si účast v druhé nejvyšší soutěži, v níž působí dodnes. V roce 2009 skončil Zenit Čáslav na postupovém druhém místě, avšak kvůli nevyhovujícímu stadionu prodal svou prvoligovou licenci Slovácku.

Tento ročník zahájil na lavičce Čáslavi bývalý reprezentant Petr Vrabec, v průběhu podzimu však došlo ke změně na trenérském postu. Tým nyní vedou Ivan Kopecký a Ivan Kolev. Prvně jmenovaný 42letý trenér v Čáslavi dříve působil v roli asistenta, bulharský kouč Ivan Kolev jako hráč nastupoval v řecké a bulharské soutěži.

V tomto ročníku došlo také ke změně vlastníka klubu, Čáslav nyní patří konsorciu firem řeckých podnikatelů. V kádru Čáslavi nalezneme celou řadu zahraničních hráčů, z nichž většina je řecké národnosti. Klub spolupracuje také s Manchesterem City, z jehož akademie přišel do středočeského klubu francouzský ofenzivní hráč Emerick Hippias. Do jarní části ročníku vstoupila Čáslav bez Ondřeje Prášila a Petra Kunáška, kteří se rozhodli ukončit profesionální kariéru. Do týmu naopak v zimě přišli na hostování Jakub Sklenář z Dukly Praha a Vojtěch Šandera z Jihlavy.

Web soupeře: www.fkcaslav.cz


sdílet