Prázdné tribuny? Fanoušci nám budou chybět, přiznává Rovňan

11. 3. 2020
Redakce

Opava – Pandemie koronaviru brzdí sport. Ruší se zápasy, turnaje i celé soutěže. Omezením se nevyhnul ani fotbal v Česku. Nejbližší dvě ligová kola se odehrají bez přítomnosti diváků na stadionech. Co to znamená pro Slezský FC? Jak to ovlivní celou soutěž i fanoušky? To v zajímavém rozhovoru prozradil ředitel opavského klubu Jaroslav Rovňan.

Co středeční rozhodnutí Ligové fotbalové asociace pro Slezský FC znamená?
Myslím si, že tím trpí fotbal potažmo nejvyšší soutěž jako produkt. Pro klub to znamená nezanedbatelnou finanční ztrátu z příjmu ze vstupného, prodeje fanouškovských předmětů, ale i dalších služeb souvisejících s utkáním. Myslím tím občerstvení a podobně. Náklady na organizaci utkání jsou přitom prakticky totožné jako v případech, kdy se hraje normálně s diváky na stadionu.

Chápete postoj LFA?
Nechápu, ale respektuji ho.

Proč ho nechápete?
Protože nevím, co je v tuto chvíli prioritou. Uniká mi smysl. Celou dobu se řeší změna systému soutěže, aby byla zajímavější a na stadiony chodilo víc diváků a my hned při první příležitosti okamžitě sáhneme k řešení, kdy se zápasy sice odehrají, jenže bez přítomnosti těch, pro které se fotbal hraje – diváků.

Opravdu tomu nerozumím, byť chápu, že současná situace je bezprecedentní a zcela mimořádná. Myslím si, že mnohem lepší je hrát stylem „středa – sobota.“ To vám potvrdí každý hráč, že je lepší hrát než trénovat.

Myslíte si, že středeční rozhodnutí LFA poškodí kluby?
Stoprocentně, zejména ty s velkou fanouškovskou základnou, což je i náš případ.

Bezpečnostní rada státu stanovila maximální kvótu počtu osob na veřejných akcí na 100 lidí v daném okamžiku na daném místě. Jak to vnímáte?
Tohle samozřejmě ovlivnit nemůžeme. Jedná se o nařízení shora, které musíme bezpodmínečně respektovat. To nikdo nerozporuje. Hranice je podle mě nešťastná v tom smyslu, že 100 osob na stadionu je v pořádku a 101 už je problém? Tohle mi vadí, protože vzhledem k organizaci prvoligového utkání na profesionální úrovni je tento počet hraniční.

Možnost, že se zápasy sehrají bez diváků, jsme na klubu řešili ještě předtím, než byla schválena. Řešili jsme, jak se s tím popereme. Myslím, že sobotní zápas s Karvinou dokážeme zorganizovat v dané kvótě, ale opravdu to zvládneme jen stěží a bude nutná aktivní spolupráce a do jisté míry i tolerance všech zapojených.

Mrzí mě ale jedna věc. Do této chvíle nevíme, jaký bude postup LFA v případě problémů, které mohou během utkání vzniknout. Jaký bude postup LFA při „špatné organizaci“ utkání co se týče pořadatelské služby, která bude značně okleštěná? Neustále řešíme, koho na stadion pustíme, a koho ne. Máme seznamy, do kterých čmáráme jména, a pak škrtáme, škrtáme a zase škrtáme, abychom danou kvótu dodrželi. Chápeme, že jde o mimořádnou situaci, s níž musíme pracovat. Vše děláme tak, aby se utkání odehrálo dle všech povinností, které jako pořádající klub máme.

Nahlas se ptám: Kde je ale řešena ochrana hráčů a dalších přímých aktérů utkání před případným přenosem nákazy? Na tohle si nedokážu odpovědět ani já sám.

Když jsem studoval doporučený seznam a počty osob, které by měly být na stadionu přítomny, jsou zde uvedeni dva delegáti. Delegát FAČR a technický delegát LFA, který má na starosti zejména monitoring chování fanoušků na stadionu. Je opravdu nutná jeho účast na utkání, kde diváci nebudou?
Tohle mě také zarazilo. Mimořádné situace si žádají mimořádná řešení, takže by měla být jistá tolerance i ze strany LFA. Vnímám to jako jeden z velkých paradoxů. Fotbal bez diváků, ale s technickým delegátem. Musím se tomu upřímně pousmát. Asi bude dohlížet na to, aby se začalo včas. (směje se)

Pojďme zpátky ke klubu a problémům, kterým vzhledem k situaci musí aktuálně čelit. Co říkáte třeba na to, že někteří permanentkáři se okamžitě dožadovali kompenzace ještě ve chvíli, kdy nebylo jasno o tom, v jakém režimu se utkání odehrají?
Jejich dotazy chápu, ale nad některými hysterickými reakcemi mi přestává rozum stát. Požadovat kompenzaci v době, kdy ani není rozhodnuto, jestli se zápas bude hrát, nebo ne, a v jakém módu se odehraje… To mi zkrátka hlava nebere. Mrzí mě hlavně to, v jaké situaci se tito lidé kompenzace domáhají…

Sobotní derby se bude hrát v nezvyklém tichu. Jak to ovlivní dění na hřišti?
Myslím si, že zcela zásadně. Vnímám to tak, že naši hráči jsou na bouřlivou atmosféru zvyklí a ticho na ně dolehne. Utkání nebude mít atmosféru, náboj… To je podle mě obrovská škoda a ve finále to uškodí úplně všem. Myslím, že zápas nebude zajímavý ani pro televizního diváka, protože tomu bude chybět kulisa. Na druhou stranu aspoň nebudeme muset řešit stížnosti na to, že máme příliš hlasité repráky. Naopak je asi budeme muset pustit na plné koule, ať na stadionu není úplné ticho. (směje se)

Opatření se netýká pouze FORTUNA:LIGY, ale všech soutěží – i těch mládežnických, které řídí FAČR. Jaké kroky podnikáte směrem k mládeži?
Dobrá otázka. Úvodem bych chtěl podotknout, že se na celém klubu řídíme doporučením Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje a opavské radnice, kdy důsledně dbáme na úklid šaten a dalších, zejména společných prostor a dotykových ploch, kdy každodenně dochází k ošetření dezinfekčními prostředky.

A teď k samotné otázce. Vzhledem k bezpečnostním rizikům a neustále omílané kvótě 100 osob jsme přikročili k opatřením, kterými rodiče našich mládežníků, manažery i fanoušky žádáme, aby se nezúčastňovali tréninků, zápasů i turnajů našich mládežnických výběrů. Na klubu se snažíme tréninkový i zápasový proces plánovat tak, aby nedošlo k vyšší koncentraci osob na jednom místě v jeden čas. Co se týče tréninků samotných, vše probíhá bez výraznějších změn. Situaci samozřejmě nadále bedlivě monitorujeme a vyhodnocujeme.


sdílet