Slezský FC fandí dobrovolníkům, podpořil i šičky

25. 3. 2020
Redakce

Opava – Výjimečná situace si žádá i výjimečné činy. V současných dnech pomáhají na všech potřebných místech také dobrovolníci. Jejich nasazení a obětavosti si váží i Slezský FC, a tak se rozhodl podpořit skupinu opavských dobrovolnic, které šijí roušky.

Jednou z nich je i dlouholetá fanynka Slezského FC – sympatická Káťa. „Nechtěly jsme jen sedět doma se založenýma rukama. Mamka Věrka má keramickou dílnu, kterou jsme nyní předělaly v improvizovanou šicí dílnu,“ vysvětluje Kateřina. Sama dřív šít neuměla. „Ale díky trpělivé pomoci mamky a šikovných kamarádek jsem se to rychle naučila,“ usmívá se.

Skupina pěti šiček šije prakticky nonstop. „Často děláme až do ranních hodin. Pod náporem roušek už nám bohužel odešly tři šicí stroje. Oprava byla naštěstí rychlá, takže frčíme dál,“ těší Káťu.



Opavské dobrovolnice roušky bezplatně dodávají nemocnici, lékárnám, pečovatelským domům či domovům pro seniory. „Nejprve jsme začali šít pro rodinu a příbuzné, následně také pro lidi z naší ulice, ale rozhodli jsme se pokračovat. Nyní chystáme zásilku i pro magistrát či opavského brankáře Vojtěcha Šroma. Ten ji následně daruje obci Litovel, která je nyní zcela uzavřena v karanténě,“ prozrazuje.

Sympatická parta místy bojuje s nedostatkem materiálu. Pomocnou ruku jim mimo jiné podal i Slezský FC, kterému se podařilo sehnat několik desítek metrů látky a nití i gumiček pro následné uchycení roušky. „Vážíme si toho, protože materiálu opravdu není nikdy dost,“ přiznává Káťa.

Ona a její obětavý tým neztrácí úsměv na tváři i přes náročnou dřinu. „Máme prsty plné puchýřů a otlaků od nůžek. Za necelý týden se nám podařilo ušít přes tisíc roušek, ale to není konec. Jedeme dál,“ dodává energicky a usedá zpátky za šicí stroj.



Slezský FC Opava se klaní všem lidem v první linii, jež nasazují vlastní zdraví pro pomoc druhým, i všem obětavým dobrovolníkům jako je Káťa a spol., kteří bez nároku na jakoukoliv odměnu nezištně pomáhají tam, kde je potřeba.

„Jsme hrdí, že mezi dobrovolníky je i řada našich fanoušků. Všem moc fandíme a držíme jim palce. Společně to zvládneme,“ nepochybuje ředitel opavského klubu Jaroslav Rovňan.


sdílet