Fotbalová výzva Filipa Součka opavským nadějím: Trénuj jako já!

6. 4. 2020
Redakce

Opava – Pandemie koronaviru přibrzdila fotbalové dění. Nehrají se zápasy ani turnaje, soutěže stojí. Jak v těchto chvílích trénují kluci z přípravek Slezského FC? Podívejte se, jak pracují v domácích podmínkách!

„V průběhu této sezony jsme pro kategorie přípravek navrhli a vytvořili projekt, který by měl přispět ke každodennímu rozvoji malých fotbalistů Slezského FC. Patronem celého projektu se stal hráč A-týmu Filip Souček, který společně s trenéry přípravek natočil sérii videí zamřených na ovládání míče a individuální techniku,“ vysvětluje šéftrenér přípravek Slezského FC Dominik Havlík.

Videa jsou roztřízena podle úrovně obtížnosti a budou je mít k dispozici všichni trenéři přípravek i žákovských kategorií. „Ti je pak mohou napasovat na míru dovedností každého hráče, díky čemuž se stává trénink více individualizovaný a dochází k rychlému zlepšení hráčů v práci s míčem,“ vysvětluje mladý kouč.

„Rád bych touto cestou Filipovi ještě jednou poděkoval za jeho veškerý čas, energii, snahu i nadšení. Doufám, že videa budou kluky pořádně inspirovat a brzy u nich uvidíme podobné dovednosti, jaké s míčem předvádí Suk,“ pokračuje.

V jakém režimu nyní fungují opavské přípravky?

„Základní myšlenkou celého projektu je, aby kluci kromě fotbalových tréninků u nás ve Slezském trénovali pravidelně i sami doma s míčem. Důležitost tohoto mínění se naplno projevila v současné situaci, kdy je to nakonec jediný možný způsob přípravy. Samozřejmě jsme museli podmínky uzpůsobit aktuálním opatřením, ale myslím si, že především díky pohotové reakci a aktivnímu přístupu všech trenérů se nám to povedlo,“ těší Havlíka. „Tréninkový program a jednotlivé výzvy jsme nastavili tak, aby je mohli bez problému plnit kluci žijící v rodinných domcích se zahradou i ti, kteří bydlí v bytech,“ dodává.

A jak to tedy vypadá v jednotlivých kategoriích? „Kluci z jedenáctky od nás dostali za úkol věnovat se rozvoji ovládání míče a pohybových schopností. Součástí splnění těchto úkolů je i zachycení povedených dovedností na kameru a vytvoření originálního videa. S trenéry jednotlivá videa pečlivě sledujeme a vybíráme ta nejlepší, která při nejbližší společné příležitosti oceníme,“ říká Radim Maloch, trenér opavské jedenáctky.

A co jejich mladší spoluhráči? „Snažili jsme se vymyslet takový systém tréninku, který by kluci mohli plnit i v domácích podmínkách a zároveň byli motivováni k co nejlepším výkonům. Výsledkem je souboj ročníků 2010 a 2011, kdy každý kluk maká sám za sebe a jeho body se navíc připisují celému týmu. Hráči zaznamenávají nejlepší výsledky do on-line tabulky s průběžnými výsledky, a tak se mohou neustále porovnávat a předhánět,“ přibližuje Martin Šafrán, trenér kategorie SFC Opava U10.

Hráči soutěží převážně v práci s míčem, cvičení se švihadlem a posilování s vlastním tělem. „Kluci od nás každý týden dostávají nové video, kde si mohou jednotlivá cvičení prohlédnout, a kde se dozví všechny další informace, např. doporučený počet opakování nebo časový limit na splnění. Jako trenér ročníku 2010 musím sportovně uznat, že si mladší kluci zatím vedou malinko lépe, takže „devítko“ super práce a „desítky“ mákneme,“ burcuje Šafrán.

Výjimkou nejsou ani hráči ročníku narození 2012 – nejmladší kategorie přípravek U8. „Kluci mají od nás trenérů na každý týden připravenou novou výzvu, která se týká obratnosti, koordinace a hlavně práce s míčem. Na splnění mají kluci celý týden a jde u nich vidět obrovský posun. Videa se zvládnutou výzvou posílají kluci s rodiči nám trenérům i sobě navzájem. Je radost vidět obrovskou snahu naučit se něco nového, pochopit co a jak udělat, aby mě tělo i míč poslouchali a překonat se. Výzvy samotné nejsou mnohdy vůbec jednoduché, ale poctivě trénujeme a držíme se hesla Opavo pojďme!“ usmívá se kouč U8 David Chmel.

„Poděkování patří hráči našeho A-týmu Honzovi Řezníčkovi, synovi trenéra Kubovi Elblovi a jeho kamarádovi Jardovi Srubkovi, kteří nám již pomohli s ukázkami různých cvičení pro naše hráče. Velmi rádi bychom spolu s trenéry Markem a Kubou poděkovali rodinným příslušníkům našich kluků, kteří jim s plněním výzev vytrvale pomáhají,“ dodává na závěr Chmel.


sdílet