Železník o turnaji i vlastním e-sport týmu: Je to můj největší koníček

30. 4. 2020
Redakce

Opava – Útočník Slezského FC Lukáš Železník v historicky prvním turnaji ligových fotbalistů ve hře FIFA20 předvedl fantastické výkony. Ve své misi na PlayStationu to dotáhl až do finále, kde byl nad jeho síly po vyrovnaném dramatu brankář Slovácka Matouš Trmal.

„Ve středu se mi samozřejmě spalo blbě, protože jsem byl zklamaný z toho, že jsem to nezvládl, když už jsem došel až do finále. Zpětně jsem si ale říkal, že druhé místo je skvělé a jsem za něj rád. Bylo zvláštní, že jsem první zápasy se všemi soupeři prohrál. Ať už to bylo ve skupině, nebo pak v play off,“ hodnotí své vystoupení na Datart e:LIGA Challenge.

„Už to bylo trochu na palici. Musel jsem udržet koncentraci, což se mi podařilo až na finále. I když ve druhém zápase jsem šel sám na bránu a nedal jsem to… Vracel jsem si to zpátky, abych se na to ještě jednou podíval. Asi jsem udělal nějakou chybu, ale šlo vidět, že Trmy (Matouš Trmal – pozn. red.) je gólman. Dobře vyběhl s brankářem, a pak se vrátil. Trochu mě to pořád mrzí, druhé místo je ale super,“ pokračuje v hodnocení.

Ve finále bylo vidět, že ani jeden z hráčů nechce udělat chybu. Matouš Trmal se snažil hlavně držet míč a nepůjčovat ho Železníkovi. „Proti takovým soupeřům se mi hraje asi nejhůř. Nemůžu to otevřít a hrát takový ten svůj styl: „Hurá dopředu a na nátlak týmu.“ V tomhle módu člověk vyleze dopředu, soupeř ho překopne a už to nejde chytat… Trmy to měl po lajnách skvěle zvládnuté. Už při tom rozhodujícím gólu jsem si hned říkal, že už je to v pytli a bude z toho gól. Nemohl jsem to otevřít. Musel jsem bránit a chodit do brejků,“ vysvětluje Železník.

Zatímco v základní skupině skončil úvodní duel Železníka s Trmalem porážkou opavského útočníka v poměru 2:5 a odveta 7:3 naopak ve prospěch Paliče, finále žádnou kanonádu nepřineslo. „Každý už si uvědomoval, že to je finále a nejde o skupinu, kde si můžete „jen tak zahrát pro srandu“. Šlo o hodně. Ani mě nemrzí, že jsem prohrál, ale spíš to, že jsem mohl někomu pomoci, a to se nepovedlo,“ upozorňuje fotbalista SFC na fakt, že vítěz mohl poukázat 100 tisíc korun z nadačního fondu LFA Zelený život na boj proti koronaviru.

Turnaj ligových hráčů bral jako zpestření. „Jsem moc rád, že se tento projekt uskutečnil a jsem rád, že jsem mohl reprezentovat Opavu. Je vidět, že se tomu kluci věnují. Spousta hráčů hraje i víkendové ligy ve FIFĚ. Celkem to frčí. Je to takový trend, teď to jde hodně dopředu,“ říká Železník.

Ten sám vlastní e-sportový tým Zicon eSports. „PlayStation je asi můj největší koníček. Sleduji tuhle scénu, psal jsem si také s Kubou Janktem ohledně jeho týmu. Zjišťoval jsem si nějaké informace také z Bohemky a podobně a napadlo mě, zda bych si nezaložil vlastní e-sportový tým. Fungujeme prvním rokem. Vystřídalo se tam pár borců a teď si myslím, že máme kvalitní hráče. Hráli i turnaje a postoupili do větší kvalifikace, kde se potkají s kluky ze Sparty či Plzně. Jsem za to rád. Baví mě to, kluky podporuji a doufám, že to bude klapat i nadále,“ přeje si Lukáš Železník.


sdílet