Ligový výbor reagoval na situaci v Karviné úpravou termínové listiny

7. 7. 2020
Redakce

Opava – Ligový výbor Ligové fotbalové asociace na svém dnešním zasedání řešil aktuální situaci v klubu MFK Karviná v souvislosti s dohráním aktuálního soutěžního ročníku. Jeho členové jednoznačně a jednomyslně upřednostnili kompletní dokončení stávající fotbalové sezóny sportovní cestou. I s ohledem na karanténní opatření karvinského klubu pak Ligový výbor rozhodl o změnách termínové listiny.

Zároveň bylo na sedmnáctého července svoláno mimořádného Ligové grémium, kde se bude okolnostmi dohrání soutěžního ročníku v souvislosti s aktuální epidemiologickou situaci v klubu MFK Karviná a dopady případného nedohrání stávající sezóny zaobírat plénum profesionálních klubů.

Ligový výbor LFA také přijal rozhodnutí o plošném testování hráčů a členů RT klubu MFK Karviná ještě před zasedáním Ligového grémia, aby Ligové grémium mělo aktuální informace o epidemiologické situaci v MFK Karviná.

Všichni členové Ligového výboru jednoznačně preferují sportovní ukončení profesionálních soutěží a chtějí vyčerpat všechny možnosti k dohrání soutěžního ročníku na hřišti. I vzhledem k tomu se rozhodl upravit termínovou listinu tak, aby měl karvinský klub dostatečnou lhůtu na tréninkovou přípravu po skončení nastolené karantény.

Vedení LFA je připraveno poskytnout klubu MFK Karviná maximální součinnost a podporu, aby bylo možné stávající soutěžní ročník dokončit sportovní cestou při respektování oprávněných potřeb klubu samotného i jejich sportovních soupeřů. V souvislosti s tím bude vedeni LFA rovněž iniciovat jednání s vedením Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje o případných dalších podmínkách, za kterých bude moci klub dohrát soutěžní ročník.

Úprava termínové listiny a dokončení letošní sezóny má ode dneška následující scénář:

  • 23.7.2020 - 4. kolo skupiny o záchranu
  • 26.7.2020 – 5. kolo skupiny o záchranu
  • 29.7.2020 – první utkání baráže o postup do F:L (oba zápasy v jeden den)
  • 1.8.2020 – odvetná utkání baráže o postup do F:L (oba zápasy v jeden den)

Aktuální situace kolem karvinského klubu nijak neovlivní sehrání zbývajícího programu FORTUNA:LIGY včetně kvalifikačního zápasu o Evropskou ligu mezi pátým celkem skupiny o titul a vítězem skupiny o Evropu. V případě, že nebude možné sehrát baráž, budou v souladu s Rozpisem soutěží z nejvyšší soutěže přímo sestupovat dva kluby a z FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY je nahradí dva nejlepší po kompletně odehraných 30 ligových kolech.

Vyjádření Slezského FC Opava

Klub toto rozhodnutí vnímá s velikými rozpaky. FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA bude ukončena 14. července a na její žádost bylo Ligovým grémiem 11. května rozhodnuto, že pauza mezi posledním mistrovským utkáním a prvním zápasem baráže bude minimálně pět dní. Při této změně termínové listiny FORTUNA:LIGY ovšem prvoligové kluby sehrají během deseti dní čtyři velice důležitá utkání o účast v první lize.

Toto řešení stávající situace, v níž jsme se neocitli vlastní vinou, považujeme za krajně nešťastné. Posunutí termínové listiny má zároveň výrazný vliv na přestupovou politiku klubů, prodlužování stávajících kontraktů hráčů a v neposlední řadě také zdravotní stav fotbalistů.


sdílet