Moderní fotbal s odchovanci. SFC musíme dostat výš, velí Rovňan

23. 7. 2020
Redakce

Opava – Koronavirus, nejistota a nakonec záchrana. Slezský FC má za sebou náročnou sezonu ve FORTUNA:LIZE, která byla v jejím průběhu dvakrát přerušena a trvala více než rok. Jak působení opavského klubu v uplynulém ročníku hodnotí jeho ředitel Jaroslav Rovňan?

Od ledna jste se stal novým ředitelem Slezského FC. Čekal jste tak turbulentní sezonu?
Přiznám se, že opravdu ne. Je za námi prapodivný soutěžní ročník, který byl nejen pro český fotbal hodně specifický, a to především kvůli pandemii koronaviru, která zasáhla celou společnost. 

Hned dvakrát došlo k přerušení soutěže. Pandemie s sebou přinesla celou řadu omezení a přísných nařízení, s nimiž jsme se museli vypořádat nejen my v rámci klubu, ale celá veřejnost při svém každodenním životě.

Opava se v lize zachránila díky nákaze jednoho z hráčů. Objevuje se spousta hlasů, že se to klubu tzv. „hodilo do krámu“ a že tomu šel naproti. Co k tomu můžete říct?
V klubu vždycky budeme hájit to, že se rozhoduje na hřišti a vždy jsme se k tomu tak stavěli. Ano, někdy také s kritickými připomínkami, ale ne směrem k fotbalu a dohrání soutěže, ale především k nejasným pravidlům a nařízením, které byly spojeny s ochranou před koronavirem.

V normální společnosti jsou i kritické názory přijímány se vší vážností a respektem a taktéž my přijímáme více či méně oprávněnou kritiku, která se na nás nyní nese. Zdraví je ale na prvním místě za každé situace a přijde mi absurdní, abych tyto názory vyvracel nebo je vůbec komentoval.

Zaprvé jednoznačně věřím, že bychom si záchranu uhráli sami na hrací ploše, a pokud si někdo myslí, že jsme hráče nechali nakazit schválně, je u mě obyčejný pitomec.

Nicméně také se dokážu vžít do situace Dukly a chápu její rozčarování. Už jen z toho důvodu, že v roce 2008 jsem byl u převodu druholigové licence z Jakubčovic nad Odrou právě do Dukly Praha. Mě osobně by to také štvalo, ale to na současné situaci nic nemění. Naopak mě těší nemalá podpora z řad fanoušků, hráčů i funkcionářů dalších klubů, jejichž pozitivní reakcí si nesmírně vážím. I tohle nás nabíjí do další práce. 

Ve středu odpoledne vyšla zpráva, že Ligový výbor podal podnětu k zahájení disciplinárního řízení za údajné pochybení klubu v rámci pravidel pro prevenci šíření onemocnění COVID-19. Co vy na to?

Tato informace je natolik čerstvá a šokující, že nyní těžko hledám jakákoliv slova. K žádnému porušení ze strany klubu ani hráče podle mě nedošlo. Připadá mi to jako hon na čarodějnice a dehonestace jak klubu, tak nakaženého fotbalisty.

Jak přerušení sezony ovlivnilo klubové partnery?
Naši i ligoví partneři byli ovlivněni výrazným omezením v reklamním plnění. Pevně věřím, že v rámci možností, které byly vzhledem k všemožným nařízením a kvótám k dispozici, došlo z naší strany k maximálně možnému plnění. Za vstřícnost a ochotu partnerů jim patří obrovský dík. 

Zároveň mohu prozradit, že pro ně před startem sezony chystáme společenské setkání. Právě díky našim partnerům mohli zápasy sledovat přímo ze stadionu – i když ve značně omezené míře – někteří naši skvělí a věrní fanoušci.

Zapomenout nemohu ani na podporu města. Majoritní i minoritní vlastníci klubu se aktivně zapojovali do aktuálního dění a komunikovali o současné nelehké situaci. Důkazem toho je i osobní vyjádření pana primátora předsedovi LFA ve formě dopisu, který byl ač kritický, tak upřímný a rozhodně ne direktivní. V danou chvíli chtěl pouze hledat možná řešení.



Poslední utkání mohla sledovat z tribun pouze malá část fanoušků. Chystáte pro permanentkáře kompenzace?
Věřte, že výběr těch příznivců, kteří na stadion mohou, pro nás nebyl jednoduchý a přidělal nám všem v klubu nejednu vrásku na čele. Platná omezení se ve všech ohledech dotkla právě fanoušků, kteří, ač by rádi podpořili náš tým v bojích o záchranu ve FORTUNA:LIZE, nemohli na stadion, což nás všechny mrzelo. 

Klub si plně uvědomuje důsledky této situace. Budeme hledat cesty jak především permanentkářům nastalou situaci kompenzovat. V úvahu přichází výhodnější cena permanentek na následující sezonu 2020/2021. Tuto cenu nastavíme, ale fanouškům bychom rádi nabídli možnost zvolit si vlastní cenu, za jakou si permici pořídí, aby zakoupením permanentky případně finančně podpořili náš klub. Tento návrh nyní podléhá schválení vedení klubu, o výsledku samozřejmě budeme informovat na našich komunikačních kanálech.

S tím souvisí i vznik transparentního účtu, který jsme zřídili během přerušení ligy. Ten v současné době disponuje částkou více než 175 tisíc korun, což dokazuje obrovskou solidaritu mezi fanoušky. Věřte, že tyto prostředky budou použity správným směrem s dobrým úmyslem.

Máte už představu jaký směrem konkrétně?
V hlavě se mi honí řada myšlenek. Možná bychom mohli vytvořit i případná anketu pro fanoušky, za jakým účelem část příspěvků použít. Zároveň stále platí naše myšlenka zorganizovat utkání, v jehož rámci poděkujeme příslušníkům integrovaného záchranného systému a dalším lidem, kteří obětavě nasazovali vlastní zdraví, dost možná i život během první vlny koronavirové pandemie. Netrpělivě čekáme na chvíli, kdy budeme moci zaplnit stadion do plné kapacity, protože tito lidé si zaslouží potlesk nejen části tribun, ale nás všech. 

Jak hodnotíte uplynulý ročník soutěže po sportovní stránce?
Sezona byla specifická i v tomto směru, kdy došlo hned třikrát k výměně trenérů. Všem z nich, kteří tady působili, bych rád poděkoval za odvedenou práci. A to i hráčům, kteří fyzicky a psychicky vydrželi tuto náročnou sezonu. Ta trvala bezmála 14 měsíců. Věřím, že nová trenérská dvojice už se v Opavě zabydlela a má naši plnou důvěru a podporu v cestě, po níž půjdeme. 

Opavu čeká třetí ligová sezona v řadě. Jaký máte cíl?
Budu skromný: Především si přeji co nejrychlejší záchranu. Také bych byl rád, abychom hráli fotbal, který se bude lidem líbit. Zkrátka abychom měli klid na práci a mohli dál nasazovat talentované mladíky nejlépe z naší vlastní líhně. Plně si uvědomujeme, že při novém formátu soutěže, kdy sestupují tři mužstva a chybí jakási naděje v podobě baráže, to nebude nic snadného, ale věřím, že to zvládneme.

Jsem velice rád, že se nám podařilo smluvně udržet naše mladé a talentované hráče, o které byl zájem z jiných a upřímně řečeno větších klubů. Příležitost dostanou tady. Souvisí s tím i naše koncepce a poslední změna na pozici trenérů.



Změny čekají i kádr…
Samozřejmě, posílit potřebujeme, což si plně uvědomujeme. Sportovní manažer ve spolupráci s trenérem intenzivně jednají o příchodu posil do našeho klubu. Doufám, že oslovení hráči naše nabídky přijmou, ale nejsme v jednoduché pozici. Prodlužování sezony a současná karanténa přestupové politice moc neprospívá. Posunuje se nám zahájení přípravy na 5. srpna, zatímco jiné kluby budou mít za sebou už čtrnáct dní přípravy. Tohle všechno způsobuje nekomfortní situaci při jednáních. 

Koronavirus jistě ovlivní i následující sezonu. Máte z toho velké obavy?
Jak se vyvíjí situace kolem koronaviru, musíme si nalít čistého vína. I nadcházející ročník bude ovlivněn koronavirem. Náš klub bude plně fungovat dle platných nařízení stejně jako v předchozí sezoně. Naším zájmem je, aby fotbal šel dál a lidem rozdával radost, nabízel jim potěšení i odpočinek od starostí všedních dní. Jsem přesvědčen, že na hřišti budeme předvádět atraktivní, moderní fotbal a především budeme dál zapojovat naše odchovance do velkého fotbalu. V tomto směru žádám fanoušky o vstřícnost, toleranci a podporu. 

Co klub v nejbližší době připravuje?
V rámci marketingu chystáme akce, které věřím, že se rozjedou po opadnutí koronavirových opatření. Jednoznačně se zlepšila informovanost na našem webu a sociálních sítích, v čemž budeme nadále pokračovat. Chystáme rozšířit portfolio a servis ve fanshopu. Co nevidět bude spuštěn interní klubový systém, který ulehčí komunikaci mezi hráči, jejich rodiči, trenéry i klubem jako takovým.

Pracuje se i na zkvalitnění tréninkového zázemí a stadionu, kdy se zpracovává energetický audit. Ten je potřeba v žádostech o dotační programy, které chceme plně využít – ať už na výstavbu zázemí pro mládež či rekonstrukci hlavní tribuny, případně celého stadionu. Na zlepšení infrastruktury a zázemí dále pracujeme.

Vzhledem k plánované výstavbě aquaparku za koupalištěm přijdeme o tréninkové hrací plochy. Chystají se podklady a řešení, abychom měli totožné, ne-li ještě lepší podmínky pro výchovu dalších fotbalových talentů. Doufám, že se s touto myšlenkou ztotožní vlastník, klubu – město Opava – s nímž situaci intenzivně řešíme.

Všem hráčům, trenérům, členům realizačních týmů i zaměstnancům klubu děkuji za jejich práci v uplynulé sezoně a přeji nám všem hodně zdaru v té následující. Věřím, že společnými silami budeme dál postupně zkvalitňovat náš klub a posouvat ho výš.


sdílet