Kováč hledá posily: Mládí vpřed, ale potřebujeme silnou osu

9. 9. 2020
Redakce

Opava – V červnu převzal Slezský FC coby trenér a od září se oficálně stal nástupcem Aloise Grussmanna v pozici sportovního manažera klubu. Jak se s tím Radoslav Kováč pere? To nastínil v následujícím rozhovoru, kde hovoří také o případných posilách.

Radku, nějakou dobu už ve Slezském FC po konci Aloise Grussmanna pracujete i coby sportovní manažer. Jak se to seběhlo?
Oslovil mě ředitel Jarda Rovňan, který mi oznámil, že se dohodl s představenstvem, a zda bych to vzal do zimy, kdy se budou hledat další možnosti, protože trénovat a dělat sportovního ředitele najednou, je náročné.

Pro mě se ale nic zásadního nemění. Rozhoduji o skladbě týmu, ale jsou tam i Jarda, Lumír Sedláček a další lidi, kteří pomáhají s administrativou a řeší věci ohledně mládeže, škol a podobně. Když něco potřebuji, sedneme si. Jsme všichni na společné cestě. Rozhodovací právo mám sice já, ale zároveň mám absolutní důvěru k lidem, kteří sedí nahoře.

Bylo velkým překvapením, když jste se stal trenérem Opavy. Teď s novou pozicí sportovního manažera máte mnohem větší zodpovědnost…
Beru to, jak to je. Moc se toho nemění. Potřebujeme posílit a díváme se spíš směrem na první mužstvo. Vzhledem ke koronaviru se teď všichni bojí pouštět hráče, takže pro nás je to složitější. Navíc jsme nevěděli, zda budeme v první, nebo ve druhé lize, takže o řadu fotbalistů, které jsme chtěli, jsme přišli. Některé hráče ale máme rozjednané a byl bych velice rád, kdyby to dopadlo dobře.

Je jasné, že konkrétní jména neprozradíte, můžete alespoň uvést pozice, kde byste rádi posílili?
Máme problém v tom, že tři měsíce je zraněný Honza Schaffartzik, který se teď dává dohromady. A Pepa Hnaníček navzdory prvotním prognózám musel na operaci křížového vazu, kdy bude sedm až osm měsíců mimo hru. Máme tam v podstatě jen mladé a nezkušené hráče. Velice dobře ale naposledy zahrál sedmnáctiletý Dalibor Večerka.

Mládí vpřed? Určitě, potřebovali bychom ale dva zkušené hráče do osy. Neustále jednáme. Jsem v kontaktu se Spartou, odkud bychom chtěli hráče na hostování, ale problém je v tom, že tam došlo ke zranění a žádné kluby teď nikoho pouštět nechtějí. Uvidíme, co se ještě stane.

Jak se vyvíjejí jednání se Spartou?
Chtěli jsme hlavně Filipa Součka, ale ten je přesvědčil. Pro nás je to ztráta, ale Filipovi to samozřejmě moc přejeme. Chtěli jsme Fortyho (Jana Fortelného – pozn. red.), kterého Sparta zatím nechce uvolnit, protože hraje Evropskou ligu, řeší i nějaké transfery, které ještě nemá dotažené. To všechno ovlivňuje danou situaci, uvidíme.

Dá se říct, že na výplatách jsme ušetřili. V tomto směru jsme v plusových hodnotách. Udělali jsme přestup Lukáše Holíka, který nebyl malý, ale chtěli bychom udělat ještě jeden transfer, abychom měli silnou osu. Bez toho to nejde. Sami víme, že Pavel Zavadil, i když to zvládá dobře, má už 42 let. I do středu potřebujeme dva hráče.

Je možné, že se v Opavě objeví nová tvář ještě před utkáním s Příbramí?
To nedopadne určitě, ale v nejbližší době už snad ano. Tento týden jsou v plánu další schůzky a jednání. Uvidíme, kam se to posune.

Coby sportovní manažer ale nemáte na starosti jen áčko. Čekají změny i rezervu?
Řešíme to. Chceme, aby byl trenér béčka profi trenér. Myslíme si, že by rezerva měla trénovat více. Nastavili jsme to tak, že by Lukáš Černín měl zastávat funkci trenéra na plný úvazek – aby tady byl každé ráno a byl hráčům k dispozici. Chceme, aby mělo béčko daleko větší servis.

Co na to všechno vaše rodina?
To je komplikované. Teď jsem byl o víkendu po čtrnácti dnech doma, protože předtím jsem zůstal tady. Chtěl jsem vidět zdejší mládež – byl jsem se podívat na patnáctce a na béčku. Když to jde jednou za týden alespoň na den, jsem rád.

Teď je to ale složité, navíc budeme hrát pohár v Kroměříži, takže se dva týdny zase nedostanu domů. Na druhou stranu vím, do čeho jsem šel. Pro manželku to není jednoduché, ale ona je statečná. S kluky mluvím každý den. Děláme, co můžeme.

Už v sobotu se představíte na půdě Příbrami, kde je potřeba zabrat…
Máme za sebou dvě kola a nula bodů. Musíme co nejdříve začít bodovat, nejlépe naplno. Hra někam směřuje, za to jsme rádi, ale největší problém je, že dostáváme hloupé góly z nakopnutých balonů. Špatně komunikujeme a nezvládáme to. V každém utkání jsme vedli, ale nedokázali jsme to dohrát do vítězného konce nebo alespoň do bodu. Musíme se vyvarovat těchto hrubých chyb a být koncentrovaní celý zápas.


sdílet