Jsme křehcí, štve Kováče. Co řekl o výkonu Tiéhiho?

22. 11. 2020
Redakce | FOTO: Deník / Petr Widenka

Opava – Chtěl, aby se jeho tým nebál a proti úřadujícímu šampionovi se prezentoval aktivním a nátlakovým fotbalem. To Slezanům proti Slavii vydrželo zhruba poločas. Po gólech Pražanů se hra Opavy zbortila. Jak zápas hodnotil kouč Slezského FC Radoslav Kováč?

Trenére, jaké je vaše hodnocení?
Od začátku jsme chtěli být aktivní a honit soupeře po hřišti. Vylezli jsme nahoru, dostali jsme se do několika příležitostí, ale našim střelám scházela razance. Šlo z toho rozhodně vytěžit víc. Pak jsme dostali gól ze standardky, což nás trochu utlumilo a Slavia začala přebírat otěže. První poločas jsme odehráli ještě jakžtakž. O přestávce jsme apelovali, že máme být trpěliví, stejně aktivní a dobře organizovaní vzadu. Po druhém gólu jsme se ale sesypali. Přestali jsme bránit. Nepřišel žádný pokyn, abychom se zklidnili. Mentálně jsme nyní strašně křehcí. Byla to pro nás opravdu velká škola.

Co s tou koncovkou? Dva zápasy po sobě jsme nedali ani gól...
Není tam hráč typologie Fildy Součka, který tady byl, a nebál se to natáhnout z dálky. Měl dobrou střelu. My máme spíš technické hráče, kteří se do toho tolik netlačí, a když ano, vypadá to, jak to vypadá…

Poohlížíte se v tomto směru po posilách?
Budeme muset stoprocentně zareagovat. Nyní je ale strašně těžké brát někoho nejen do Opavy, ale kamkoliv. Koronavirová pandemie je složitá, nikdo nechce pouštět hráče. Ani toho osmnáctého, devatenáctého z kádru větších klubů, který by nám třeba pomohl. Je to velmi složité. Intenzivně na tom pracujeme, ale co dopadne, to je v tuto chvíli těžké říct.

Není na váš vkus na hřišti přílišné ticho?
Žiďas se samozřejmě snaží, ale je potřeba, aby se k němu přidali i další. Je tam Didiba, který umí pár slovíček, ale typologicky to není vůdce, co se týče komunikace. Rozhodně bych čekal víc od Hraběho, který je zkušený. Je potřeba, aby na sebe kluci daleko víc mluvili. Není to tam.

Přitom vstup do utkání byl fajn, ale mrzí mě, jak jsme mentálně křehcí. Po gólu odejdeme a po druhém se úplně sesypeme. To mě na tom děsí nejvíc. Kvůli COVID-19 nám vypadl jeden hráč, takže jsme řešili, jak to poskládat. Hraje nám talentovaný sedmnáctiletý Večis, na kterého to už třetí zápas taky padlo. Měli jsme v plánu, že ho nenasadíme, ale nezbylo nám nic jiného. Budeme ho muset zvednout.

Na lavičce byli další mladí kluci, kteří mají čtyři zápasy za devatenáctku, a my už je máme v lize. V tomhle je to složité. Zkušení tam byli už jen Venca Juřena a Renda Dedič, ale měl problém se svalem. Za stavu 0:3 už jsme věděli, že to bude těžké otáčet, takže jsme ho pošetřili. Je tam mladý Hary, který je v lize pět měsíců. Je to hrozně mlaďounké a složité. Mladým chceme dávat šanci, jednoznačně. I díky tomu jsem přišel. Na druhou stranu jich nemůže být sedm, kteří mají tři starty v divizi.

Poprvé nastoupil Christ Tiéhi. Co říkáte na jeho výkon?
Pět týdnů se jevil velmi dobře. Teď jsme ho samozřejmě hodili do vody. Byl to pro něj těžký zápas, ale byl OK. Na tempo není zvyklý, je to úplně o něčem jiném, ale že by mě zklamal? To říct nemůžu. Porval se s tím dobře, ale bohužel tím výsledkem jsme mu moc nepomohli. Těžko se to hodnotí po takovém zápase. Musíme mu dát větší prostor.

Je svým způsobem i náhradou za Pavla Zavadila?
Jo, on má kvalitu. Je herní, umí otáčet hru. Do budoucna je to určitě alternativa za Pavla. Určitě půjde nahoru.

Nečekáte více od Lukáše Holíka?
Na začátku měl šance, v Plzni nahrál na gól. Pak si vytvořil velkou šanci s Karvinou, bohužel mu to tam nespadlo. Vnímá, že je na naše poměry drahý hráč a body nedělá. Na tréninku ale pracuje tvrdě, teď se dostal trochu pod tlak. Rve se s tím, ale věříme, že to prolomí. Nejsme teď úplně v pohodě všichni jako tým.

Do základu po delší pauze naskočil Bojan Dordič…
S Božanem jsme vždy počítali, prošel si pandemií, byl dlouho pryč. Chybí mu body, ale jinak je velmi platný hráč. Je rychlý, tahový i pracovitý. Ten by si také zasloužil gól. Do našeho způsobu hry – napadání a průběhů za obranu – je obrovsky platný. Měl své zdravotní problémy, ale teď se s tím potýká každý. Když nás to trefí u hráčů, kteří jsou pro nás stěžejní, je to velká komplikace.

Místo vysokých útočníků jsme nyní vsadili na rychlost. Chtěli jste tímto překvapit Slavii?
Věděli jsme, že budou počítat s velkými útočníky, ale my jsme chtěli hrát nátlakově, honit je a pressovat. Chtěl jsem větší pohyb. Božan má skvělý timing náběhu za obranu, ale byla tam třeba situace, kdy jsme šli čtyři na dva, a bohužel jsme ji nevyřešili. Chybí nám kvalita v předfinále i finále. Přitom třeba prvních sedm minut vypadalo fakt dobře, zavřeli jsme je, šli jsme do střel, ale ty nemají razanci. Je to komplikované…

Šlo proti Slavii vydržet hrát nátlakově celých 90 minut?
Chtěli jsme hrát aktivně celý zápas. Nemůžeme zalézt do bloku, to je čekání na smrt a my tohle dělat nemůžeme. Fyzicky jsme dobře připraveni. Když si třeba vzpomenu na zápas s Teplicemi, za sedm minut jsme měli tři tutovky, ale nedokážeme vstřelit gól. To je náš největší problém. Trpíme na koncovku. Tentokrát měl třeba Žiďas velkou tutovku, byl sám před gólmanem. Kdyby dal na 1:1, asi by se to vyvíjelo úplně jinak.

Nedaří se nám vstřelit gól a kluci to samozřejmě vnímají. Ví, že do domácích zápasů vstupujeme dobře. Máme tlak, chceme hrát náročně, pressovat a sbírat balony co nejblíž k bráně soupeře, ale nedokážeme to využít, což nás sráží. Po druhém gólu přišel absolutní kolaps, sesypání organizace, všeho. Jsme křehcí.

Kapitána Honzu Žídka jste vysunul na levý kraj zálohy...
Chtěli jsme pošetřit Večise, bohužel nám z toho vypadl Helešic a nechtěli jsme dávat Mondyho doleva, měl by to přes nohu. Žiďas hrál celý život levého beka. Je dobrý do pressingu, dobře zavírá druhou tyč. Dostal se i do tutové šance. V prvním poločase jsme si mohli pomoci nákopem na téčko. Žiďas tam vyhrával devadesát procent soubojů a Božan se dostával do náběhových věcí. V žádném případě mě nezklamal. V kontextu výsledku mi to bylo líto, ale na té straně to bylo v pořádku.


sdílet