Tiéhi po premiéře: Cítil jsem se dobře. Jak vnímá ligu a co čeština?

24. 11. 2020
Redakce | FOTO: Deník / Petr Widenka

Opava – Jeho příchod Slezský FC oficiálně dotáhl do zdárného konce v pátek odpoledne, v sobotní podvečer už Christ Joël Junior Tiéhi naskočil do FORTUNA:LIGY. A hned proti pražské Slavii – lídrovi soutěže a úřadujícímu mistrovi.

„Byl to těžký zápas, protože jsme hráli proti nejlepšímu týmu ligy. Měli jsme to fakt těžké, proti tak velkému mužstvu musíte proměnit každou příležitost. Hlavně na začátku jsme soupeře zatlačili. Škoda, že jsme za to nebyli odměněni gólem,“ mrzí čerstvou opavskou akvizici.

Na hřišti strávil celých 90 minut a nevedl si vůbec špatně. „Cítil jsem se dobře, ale radost nemám, protože jsme vysoko prohráli,“ vykládá Tiéhi, jehož příchod se dotáhl vzhledem k administrativním průtahům do úspěšného konce až v pátek. „Čekání bylo dlouhé, aby byl kompletní. V pátek mi trenér říkal, že je to OK. Jsem rád, že už se mohu soustředit jen na fotbal. Týmu chci pomoci,“ hlásí.

Co mu první zápas ukázal o české nejvyšší soutěži? „Je hodně náročná fyzicky, soubojová i rychlá. Podle mě je to dobrá soutěž. Angažmá v Opavě je pro mě velkou výzvou. Musím být silných v soubojích, a hlavně je potřeba hrát rychle,“ má jasno.

S aklimatizací ve Slezsku mu vydatně pomáhá obránce Joss Didiba. „Joss je dobrý kluk i skvělý fotbalista. Hodně se kamarádíme, je tady takový můj starší brácha. Má mnohem víc zkušeností, hodně se řídím jeho radami,“ pokračuje francouzský fotbalista.

Ten se snaží pochytit i češtinu. „Myslím si, že jazyk není problém. Snažím se rychle naučit česky, protože je to důležité, ale trenér i další lidé z realizačního týmu mluví anglicky, takže s tím není žádný problém,“ vysvětluje. A první slovíčko, které se naučil? „Děkuji,“ usmívá se.

Christ Tiéhi se narodil v Paříži, kořeny má ovšem v Pobřeží slonoviny, odkud pochází jeho otec Joël Tiéhi. Ten dokonce s reprezentací Côte d´Ivoire ovládl v roce 1992 Africký pohár. Ve Francii střílel góly za Le Havre, Lens, Martigues či Toulouse. Jeho další syn Jean-Pierre Tiéhi rozvíjí svou kariéru v akademii anglického Fulhamu.

„Ano, jsme fotbalová rodina, a to je fajn. O fotbale mluvíme pořád. Táta mi dává spoustu dobrých rad. Brácha je zase hodně dobrý útočník. Doufám, že ho brzy uvidíme v prvním týmu Fulhamu,“ přeje si.

V Opavě už si našel byt, kde žije se svou ženou. „Jsem tady s manželkou. Náš syn je zatím ve Francii s mými rodiči, ale žena se pro něj brzy vrátí. Je pro mě velice důležité mít rodinu nablízku. Brzy už budeme všichni spolu,“ těší se Tiéhi.


sdílet