Hráčům chybí fanoušci. Na hřišti ale necháme všechno, slibuje Žídek

4. 12. 2020
Redakce

Opava – Velké slezské derby klepe na dveře. Už v sobotu po obědě odstartuje ostře sledovaný duel mezi opavskými fotbalisty a Baníkem Ostrava. Na zápas se hodně těší i kapitán Slezského FC Jan Žídek. Jaká cesta podle něj vede k úspěchu?

Honzo, sobotní zápas se blíží. Jaké utkání Opavu čeká?
Pro nás je to stěžejní utkání. Pokud ho zvládneme, můžeme se odrazit výš. Je to obrovsky důležitý zápas. Pokud ho zvládneme, poslední porážky budou zapomenuty a můžeme třeba i načít bodovou šňůru, kterou bychom potřebovali.

Jak natěšená je opavská kabina?
V kabině většina ví, o čem derby je. Těm „novým“ tvářím, nebo klukům, kteří jsou tady krátce, se snažíme vysvětlit, o jak moc důležité utkání jde. Je to obrovský zápas. Pro místní lidi je to největší zápas, větší než utkání se Spartou nebo se Slavií. Snažíme se všechny nahecovat co nejvíce. Myslím, že jsme dobře připraveni.

Derby bývají vyrovnaná, rozhodují detaily…
Přesně tak, podle toho vypadá atmosféra v kabině. Myslím, že odhodlání může být rozhodujícím jazýčkem na vahách. Pokud budeme všichni na jedné vlně a na hřišti necháme opravdu všechno, bude pro nás mít derby šťastný konec.

Derby přijde o svou největší ozdobu – parádní atmosféru. Jak to vnímáte?
Je to obrovská škoda, že se hraje bez diváků. V derby vždy bývá plný dům. Atmosféra je nejlepší, jaká může být. S diváky má derby samozřejmě větší náboj, protože diváci ženou všechny dopředu. Nedá ale nic dělat. Taková už je doba, naučili jsme se s tím žít. Každopádně mohu slíbit, že se porveme za všechny naše fanoušky.

Do Baníku se přesunul dlouholetý opavský sportovní manažer Alois Grussmann, v kádru ostravského týmu jsou i Nemanja Kuzmanovič či Jaroslav Svozil…
Historie ukázala, že hráči chodí oběma směry. Myslím, že to není nic neobvyklého. Spíš než my to ale řeší fanoušků. S kluky jsem v kontaktu – máme svou skupinu WhatsAppu. Čím víc jsou naše vzájemné vztahy provázané, tím větší jsou ve hře emoce. Na hřišti to je vidět. V zápase se ale na kamarádství nehraje. Na trávníku neznám bratra, ruce si můžeme podat až po konci.

Co udělat pro to, aby bylo slezské derby naše?
Musíme hrát tak, jak trénujeme a nenabízet soupeři jednoduché góly. Jak říkal trenér, většinou začneme dobře, pak dostaneme hloupý gól a jde to dolů. Nemůže se to opakovat. Musíme být poctiví a hrát obětavě – to je jediná cesta.


sdílet